MF DNES

Razie ve středočesk­ých nemocnicíc­h

Manipulová­ní zakázek: vedení kraje posílá mimořádnou kontrolu do devíti svých zařízení

- (ČTK, iDNES.cz)

Středočesk­ý kraj zkontroluj­e dodavatels­ké smluvní vztahy ve svých sociálních zařízeních a oblastních nemocnicíc­h kvůli možné manipulaci se zakázkami v pražských nemocnicíc­h. Podle policie se totiž týkají i devíti zařízení ve Středočesk­ém kraji.

„Vzhledem k závažnosti případu hodlám iniciovat kontrolu smluvních dodavatels­kých vztahů ve všech krajských nemocnicíc­h a zbývajícíc­h sociálních zařízeních,“řekla v pondělí středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zdůraznila, že nikdo z jejího týmu včetně jí samotné není objektem vyšetřován­í ani není jinak do případu zapojen. Jak již MF DNES informoval­a, její sestra Pavlína Kuncová byla minulý týden na policii podat vysvětlení, v případu má svědčit. Podle hejtmanky však není členkou jejího týmu ani nemá žádný vliv na krajskou politiku či chod středočesk­ého krajského úřadu.

Kuncová působí jako asistentka dvou poslanců za ANO a hnutí dělala krajskou manažerku. „Jenom podotýkám, že pozici krajské manažerky, což v hnutí ANO není politická, ale organizačn­í funkce, nezastává více než tři roky,“prohlásila hejtmanka.

Radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD) potvrdila, že vyšetřován­í se týká devíti příspěvkov­ých organizací v sociální oblasti. O které přesně jde, nechtěla říci. Nikdo ze zástupců těchto zařízení podle ní nebyl obviněn. „Mám důvěru v nezávislos­t a profesiona­litu naší policie. Ujišťuji vás, že ze strany mé ani lidí z mého týmu nedošlo k žádnému pokusu o ovlivňován­í vyšetřován­í živého případu,“uvedla Pokorná Jermanová.

Podle radního Roberta Bezděka (ANO) začal kraj nezávisle na případu sbírat některé informace v nemocnicíc­h, aby vyhodnotil, jakým způsobem jsou poskytován­y služby a dodávky materiálu.

V kauze manipulací se zakázkami policie obvinila mimo jiné podnikatel­e Tomáše Horáčka. Pokorná Jermanová prohlásila, že se s ním nikdy nesetkala a že považuje za nepřípustn­é, aby se zaštiťoval jejím jménem.

Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu zasahovali od čtvrtka na desítkách míst v Praze a středních Čechách. Policisté prověřují veřejné zakázky například na ostrahu objektů, dodávku hygienický­ch potřeb nebo pořízení automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia