MF DNES

Malí fotbalisté v jeskyni: Vydržíme to!

Stěžejní okamžiky jeskynního dramatu 12 chlapců, den po dni

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

První fáze záchrany dvanácti mladých thajských fotbalistů a jejich trenéra z jeskyně na severu země proběhla nad očekávání dobře. Jsou naživu a dostává se jim veškeré dostupné pomoci. Stále jsou však v jeskyni odříznutí od světa a nemohou ven. Přichází fáze dvě – jejich doprava na světlo.

Záchranáři včera naznačoval­i, že to nemusí být bez problému. Podle nejhoršího scénáře budou muset setrvat v improvizov­aných podmínkách jeskyně až čtyři měsíce, dokud neprodělaj­í speciální potápěčský výcvik, díky němuž je budou moci evakuovat ven. Druhou možností je, že do té doby opadne voda, kterou záchranáři navíc odčerpávaj­í, a chlapce bude možné vyzvednout bez nutnosti potápění. To však závisí na nevyzpytat­elném počasí, na což záchranáři spoléhat nemohou.

Podle expertů však nemusí být kromě výcviku samotného snadné ani dopravován­í zásob do čtyři kilometry vzdáleného místa. Ahman Mirza, zkušený americký jeskynní záchranář, který je na místě, uvedl, že bezpečnějš­í by bylo počkat na opadnutí vody a nenutit chlapce do potápěčský­ch pokusů. „Pokusit se dostat někoho nezvyklého potápění zatopenou jeskyní je jednou z těch nejvíce nebezpečný­ch situací,“sdělil.

Chlapci, kteří jsou v překvapivě dobrém stavu, prý neztrácejí optimismus. „Vydržíme to,“shodli se. (kro).

BANGKOK Výprava mladých fotbalistů do horské jeskyně na severu Thajska se nečekaně protáhla. Až tak, že smrt si už chystala kosu.

Kola si nechali uvázaná na stojanech nedaleko vchodu, neboť očekávali, že budou zpět za pár hodin.

V jeskyni však zůstali uvězněni dlouhých devět dnů bez pomoci.

A jsou tam uvězněni dodnes, byť záchranáři o nich už vědí a zásobují je vším potřebným. Na úplnou svobodu se nejspíš dostanou až za pár týdnů, až zvládnou potápěčský výcvik a zkušení potápěči usoudí, že jsou schopni s nimi proplout dlouhý zatopený úsek.

Chlapci mohou mluvit o zázraku, že vůbec přežili.

O utrpení, jemuž byli vystaveni, svědčí jejich první slova: „Máme hrozný hlad!“

Zde jsou stěžejní okamžiky jejich jeskynního dramatu:

23. červen, den 1.

Dvanáct chlapců ve věku jedenáct až šestnáct let se svým pětadvacet­iletým trenérem vstoupilo do jeskynního komplexu, přičemž ignorovali výstražné tabule, nabádající turisty, aby v období monzunu zůstali raději venku. Právě mohutný liják, který zaplavil oblast kolem vchodu do jeskyně, jim zabránil v návratu. V noci téhož dne začaly záchranné práce.

24. červen, den 2.

Záchranáři nalezli uvnitř jeskyně sandály a pytle s částí výbavy, která patřila ztraceným fotbalistů­m. Stoupající voda jim však zabránila, aby pokračoval­i v pátrání. Usoudili, že

bez potápěčské výbavy se neobejdou.

25. červen, den 3.

Záchranáři začali s čerpáním vody z jeskynního systému. Voda stále stoupala. „Na stěně jsme nalezli otisky rukou, děti však stále nemáme,“hlásil velitel elitních potápěčů thajské armády, která se zapojila do pátrání.

26. červen, den 4.

Podmínky se dále zhoršily, voda nepřestává stoupat. „Příštích deset hodin bude rozhodujíc­ích,“tvrdí velitel záchranářs­kého týmu.

27. červen, den 5.

Padesát čerpadel jede na plné obrátky, vojáci hledají jinou možnost sestupu do jeskyně. Čas se však nezadržite­lně krátí. Thajci se modlí ke všem svým bohům a nepřestáva­jí doufat.

28. červen, den 6.

Prudký déšť vyřadil z funkce čerpadla. Armáda nasazuje drony s termokamer­ami.

29. červen, den 7.

Přijíždí šest čínských expertů, situace začíná být zoufalá, na přežití chlapců by si v tuto chvíli vsadil málokdo. Thajští politici se přesto snaží šířit optimistic­kou náladu.

30. červen, den 7.

Na pomoc přijíždějí experti z Austrálie. Optimismus se vytrácí.

1. červenec, den 8.

Záchranná operace postoupila do hluboké komory známé jako pláž Pattája. Analýzy nasvědčují tomu, že právě tam se chlapci uchýlili.

2. červenec, den 9.

Bingo! Našli jsme je, všichni jsou naživu, hlásí záchranářs­ký tým. Uff! Výdech neskutečné radosti rezonoval snad po celé planetě. Zázraky se přece jen (občas) dějí.

Za chlapci se potápějí zdravotníc­i, kteří konstatují, že na to, čím si prošli, se jim daří pozoruhodn­ě dobře. Jsou sice velice vyčerpaní, ale neskutečně šťastní. Teď už zbývá jen „maličkost“– dostat je ven a zpátky do života.

 ??  ?? Devět dnů pod zemí Jeden z prvních snímků chlapců uvězněných v částečně zaplavené jeskyni v Thajsku. Jsou v poměrně dobrém zdravotním stavu, zatím však nemohou ven. Záchranáři jim podávají tekutou stravu bohatou na proteiny. Foto: Reuters
Devět dnů pod zemí Jeden z prvních snímků chlapců uvězněných v částečně zaplavené jeskyni v Thajsku. Jsou v poměrně dobrém zdravotním stavu, zatím však nemohou ven. Záchranáři jim podávají tekutou stravu bohatou na proteiny. Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ?? Záchranná operace pokračuje Zatímco záchranáři odčerpávaj­í vodu ze zatopených míst a jejich kolegové dopravují materiál k objeveným chlapcům, příbuzní se radují, že děti zůstaly naživu. Foto: Profimedia, Reuters, ČTK
Záchranná operace pokračuje Zatímco záchranáři odčerpávaj­í vodu ze zatopených míst a jejich kolegové dopravují materiál k objeveným chlapcům, příbuzní se radují, že děti zůstaly naživu. Foto: Profimedia, Reuters, ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia