MF DNES

Pyocentní vocíl ujetých kilosetyů na české železnici

-

Nepůjde přitom o malé peníze. Náklady na pořízení tohoto systému a jeho pětiletý provoz nyní ministerst­vo dopravy odhadlo na 254 milionů korun. Soukromí dopravci i dopravní experti teď řeší otázku, zda to budou efektivně vynaložené peníze.

Kdo bude jízdenky kupovat?

Rizikem jednotné jízdenky, která na první pohled vypadá jako rozumný nápad, bude totiž její vyšší cena. Zhruba rok starý plán ministerst­va počítal s cenou odvozenou od klasického kilometrov­ého tarifu Českých drah. Cena přepravy by tak vyšla na korunu a 35 haléřů na kilometr. Na tratích, kde existuje 100 4 3 2 1 0 České d6áhy RelioJet konkurence, se ale ve skutečnost­i jezdí výrazně levněji.

„Cena hraje roli a zejména v České republice se lidé na cenu dívají,“uvedl prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě Miroslav Vyka. Podle něj tak lidé budou i nadále vyhledávat lacinější akční jízdné a jízdenky nakupovat přímo u jednotlivý­ch dopravců. Aby mohl společný tarif fungovat efektivně, musel by podle Vyky být cenově srovnateln­ý alespoň s nabídkou, kterou v konkrétním čase prodává nejdražší dopravce.

Železniční dopravci totiž stále častěji přecházejí na takzvané dynamické ceny, které dlouhodobě fungují například v letecké dopravě. LEO Ex76ess Ty nejsou neměnně vázané na přepravní vzdálenost, ale odvíjí se podle aktuální obsazenost­i spoje. Poslední zbývající místa tak dopravci mohou prodat mnohem dráž, než za kolik je možné jízdenky pořídit s předstihem, kdy ještě velká část sedadel rezervovan­á není.

Jednotný tarif má podle původního plánu ministerst­va na české železnici platit od prosince příštího roku. Později by se do systému mohly zapojovat i jiné druhy dopravy, například linkové autobusy nebo MHD. Podle dopravců ale zatím jednání nepostupuj­í tak, jak by si představov­ali.

„Aktuálně jednání neprobíhaj­í. Čekáme na předložení přístupové Die Lä)de6bah) ostat)í do76avci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia