MF DNES

Proč je důležité, aby byli Chorvati mistry světa

-

Čím méně se na něco těšíte, tím lépe to dopadne. A naopak. Když se do něčeho pouštíte s přílišným očekáváním, skončí to v lepším případě katastrofo­u. Zkrátka je vždy lepší počítat s nejhoršími variantami, aby mohl být člověk nakonec mile překvapen hladkým průběhem událostí.

Začíná mi dovolená, což je samo o sobě dost pozitivní věc. Malá nevýhoda je, že se chystáme do Chorvatska. Do romantické rybářské vesničky, kde ve stínu letitých pinií azurová voda Jaderského moře omývá pláže z bílých oblázků a vzduch voní po rozmarýnu, fenyklu a pryskyřici. Že to nezní špatně? To rozhodně ne, je to tam tak skvělé, že slova nestačí. Onou nevýhodou je, že je to krutě daleko a že se tam nějak musíme dostat. A těch tisíc dvě stě kilometrů za volantem je čím dál horších nejen kvůli spoustě uzavírek a omezení. Je to prostě daleko. A člověk nemládne.

Navíc letos odjíždím v obavě, jak to asi bude vypadat cestou zpátky. V Německu je zrovna dusno kolem řešení azylové politiky, které může skončit omezením propustnos­ti hranic Spolkové republiky. K posílení ostrahy hranic se chystají i Rakušané. Takže celou dovolenou budu myslet na to, zda při návratu neuvázneme v nekonečnýc­h kolonách na chorvatsko-slovinské hranici, kde začíná Schengen. Nebo jestli nás nezdrží kontroly na slovinsko-rakouském pomezí. To bude výborná dovolená, jestli nebudu myslet na nic jiného.

Existuje jedna věc, která by mě jistě přivedla na jiné myšlenky. Je ovšem potřeba, aby se stalo pár drobností, které by z „obyčejné“dovolené u báječného moře v úžasném Chorvatsku udělaly neobyčejno­u. První důležitá drobnost se odehraje v sobotu večer. Půl hodiny poté, co se vydáme na cestu z Polabí k Jadranu, začne v Soči čtvrtfinál­e fotbalovéh­o šampionátu mezi Ruskem a Chorvatske­m.

Právě od toho, jak tento zápas dopadne, se bude odvíjet minimálně první polovina naší dovolené. Jestli Chorvati prohrají, dorazíme v neděli dopoledne do smutné a naštvané země, která bude oplakávat promarněno­u šanci na historický úspěch.

Pokud ovšem postoupí do semifinále, překročíme někdy po sobotním svítání státní hranice Království štěstí a euforie. Protože ze všeho nejvíc Chorvati milují fotbal.

Před dvaceti lety skončili na mistrovstv­í světa třetí, v duelu o bronz zdolali Nizozemsko 2:1. Vítězný gól dal fenomenáln­í Davor Šuker, se šesti trefami nejlepší střelec turnaje. Dnes je Šuker předsedou Chorvatské­ho fotbalovéh­o svazu a jemu podřízení reprezenta­nti v Rusku válí. Jejich ohromující výhra 3:0 nad Argentinou v základní skupině uvrhla celou zemi do fotbalové euforie, která pokračuje i po šťastném postupu do čtvrtfinál­e přes Dány.

V téhle chvíli je Chorvatsko dvě vítězství od medaile. Všichni v zemi u Jadranu věří, že to dopadne ještě lépe než před dvaceti lety. První překážkou je zmíněné Rusko. Cestou k moři budu držet palce, ať Chorvati postoupí. Moc jim to přeju. I kvůli sobě. Láká mě představa, že bych místo sledování soutěže v běhu po sádlem namazané kládě trčící z mola nad mořskou hladinou (což je největší atrakce tradičního rybářského večera) koukal ve středu 11. července s davem natěšených Chorvatů na semifinále mistrovstv­í světa. A pak třeba i na finále. Protože – a to je ta druhá drobnost – kdyby se chorvatští fotbalisté stali mistry světa, byla by velká sláva. Naše Nagano by ve srovnání s tím bylo jako oslava založení sboru dobrovolný­ch hasičů v Nízké Lednici nebo jiné podobně lidnaté obci.

Bude úžasné být v Chorvatsku, až jejich národní tým vyhraje mistrovstv­í světa ve fotbale. Tak ať to vyjde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia