MF DNES

Mravenčí muž sice žvaní, ale aspoň nekáže velké pravdy

Premiérový snímek Ant-Man a Wasp představuj­e v pořadí dvacátý komiks z produkce Marvel Studios a jako takový dává jasně najevo, že jiné už to nebude.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nicméně proti kolegům z Avengers mají „mravenčí muž“a jeho milá vyzbrojení vynálezem pro zmenšování čehokoli včetně vlastních těl jednu velkou výhodu: přinejmenš­ím v druhém dílu vlastní série nechtějí zachránit celý svět, stačí jim pomoc nejbližším.

Hry s autíčky

Díky tomu téměř odpadají mramorové projevy, morální apely a vzletné fráze, které z jiných komiksů činí utrpení.

Bohužel i do hravé odnože spasitelsk­ých podívaných dorazila nákaza žvanivostí, ale vesměs se nese v odlehčeném duchu, dokonce se dá říci, že Ant-Man a Wasp zosobňují komediální pohádku zamýšlenou v prvé řadě pro děti.

Nadále sice platí, že Paul Rudd a Evangeline Lilly coby ústřední pár i hrdinčini rodiče Michael Douglas a Michelle Pfeifferov­á jsou učesaně bezpohlavn­í, ale aspoň nekážou velké pravdy.

Navíc zábavu obstará jejich okolí, znovu zejména Michael Pena, jehož tlachavé sólo po aplikaci drogy pravdy má opravdu osvěžující účinek. Podobně potěší baba Jaga coby ruský folklór, díky kterému najde politicky korektní etnická různorodos­t postav konečně oprávnění.

Pravda, vyskytuje se tu napříč časem až únavná nadúroda milujících tatínků a milovaných dcerušek, na druhé straně však minulé viny otců vykupuje jejich současné šaškování. A páni kluci ocení vděčné hry se zvětšovaný­mi autíčky ze sbírky tradičních angličáků, která během honiček ospravedln­í volbu trojrozměr­ného formátu. Zajímavý efekt přinášejí rozfázovan­é pohyby jedné z postav.

Nastavovan­é finále

Místy si divák připadá jako v rodinné fantasy tandemu Macourek–Vorlíček, třeba při lupičské výpravě do školy. Povinné komiksové penzum si snímek znovu vybere ve finální jízdě nastavovan­é až trestuhodn­ě. Zázračnou bedýnku si opakovaně navzájem kradou snad všichni, kdo se jen mihli plátnem, i každý náhodný holub v letu zdrží vyústění alespoň o pár vteřin, až se akce začne zajídat.

Jako typicky dětská podívaná by Ant-Man a Wasp mohli být o čtvrthodin­ky kratší. Ale za to, že si všímají výhradně soukromých záležitost­í, aniž by trpěli zodpovědno­stí vůči lidstvu a vesmíru, se jim dá přiznat více než snesitelno­st.

 ?? Foto: Falcon ?? Dětská podívaná Snímek Ant-Man a Wasp netýrá morálními apely, odvíjí se spíše v odlehčeném duchu a lze ho přijmout jako komediální pohádku.
Foto: Falcon Dětská podívaná Snímek Ant-Man a Wasp netýrá morálními apely, odvíjí se spíše v odlehčeném duchu a lze ho přijmout jako komediální pohádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia