MF DNES

Gorillaz jsou tentokrát svěží a spontánní

- — Václav Hnátek

Pouhých čtrnáct měsíců po vydání desky Humanz je tu britská „virtuální kapela“Gorillaz s novou nahrávkou The Now Now. Damon Albarn tentokrát pozval méně hvězdných hostů, ale rozdává více čistě hudební radosti.

Album Humanz totiž bylo plné sice skryté, ale o to sžíravější kritiky namířené jak jinak než proti Donaldu Trumpovi. Albarn v podstatě celou desku nahrál na svém iPadu a i proto zněla příliš bezkrevně na to, aby mohla oslovit někoho jiného než nejskalněj­ší fanoušky.

The Now Now je jiná paráda. Vše, co chybělo Humanz, nabízí už třeba úvodní skladba Humility, na které se autorsky i hráčsky podílel kytarista George Benson a jejíž lehký funky rytmus dává jistou naději.

Jak řečeno, Gorillaz se často obklopují záplavou hvězdných hostů. Tentokrát se kromě Bensona už přidali jen raper Snoop Dogg a housový producent Jamie Principle, kteří přispěli ke skladbě Hollywood. Jako producent, hudebník i spoluautor je u mnoha skladeb uvedený také James Ford, který v posledních letech produkoval například nahrávky Arctic Monkeys, Depeche Mode nebo Foals.

Americký místopis

Deska podle Albarna začala vznikat v průběhu loňského turné, kdy například Gorillaz v plné parádě poprvé dorazili i do Česka. Zakladatel kapely se podle všeho na šňůře ponořil do jiné muzikantsk­é dimenze než je, ve vší úctě, patlání skladeb na tabletu.

Výslednou nahrávku proto charakteri­zuje svěžest a jednoducho­st v tom nejlepším slova smyslu. Vynikne a zaujme třeba kytarová balada Idaho. Americký místopis je tu zastoupený hojně, například i písní Lake Zurich, jež neodkazuje ke Švýcarsku, ale jezeru v Illinois.

Opět budeme marně hledat hity, které by se na první dobrou vryly do paměti. Ale jistá spontánnos­t celého projektu, jež se otiskla i do výsledné muziky, je příjemně nakažlivá. Což je víc než dostatečný důvod, proč dát The Now Now šanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia