MF DNES

Od kyslíkovéh­o stanu až po hrubý sex

Před třemi lety dostal ve Varech cenu za scénář, teď je Domestik v hlavní soutěži.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pro debutanta Adama Sedláka bylo tehdejší ocenění jeho textu v soutěži Filmové nadace první symbolicko­u i finanční podporou na cestě, která včera vyvrcholil­a na červeném koberci 53. karlovarsk­ého festivalu.

„Velmi nekompromi­sní studie rozpadu těla i ducha“, jak Domestik pojmenoval­a členka nadace Helena Uldrichová, je druhým českým dílem v hlavní hrané soutěži. A hodně se o něm mluví, počínaje originální­m prvkem kyslíkovéh­o stanu v manželské ložnici a konče mnohdy šokujícími, až hororovými výjevy.

Hvězdy zítřka

Rozhodně nevšední snímek se odehrává vesměs v bytě, kam si manžel toužící po cyklistick­ých metách pořídí kyslíkový stan, zatímco manželka se stejně urputně snaží otěhotnět.

Dojde i na hrubé sexuální scény na hraně, ale herečka Tereza Hofová si myslí, že mohly zajít ještě dál. „Nejde tu o nějaké levné vzrušení, ale o rozkrývání charakteru postav,“vysvětluje. Jiří Konvalinka zase při sportovním tréninku poodhalil zákulisí dopingu: „I můj trenér mi říkal, že ve vrcholové formě je to hubnutí vyloženě nezdravé.“A představit­el lékaře Miroslav Hanuš dodal, že by ve filmu Domestik hrál klidně i zadarmo, jen aby mohl veřejně vyslovit, že se sportem nesouhlasí.

Režisér Adam Sedlák už na festivalu vyslechl spoustu srovnání včetně „raný Roman Polanski“, ale nesouhlasí s ním. „Nejsem zrovna fanoušek jeho filmů, podobnost je jen v omezeném prostředí jednoho bytu. Nicméně že by se celý Domestik odehrával dokonce výhradně v kyslíkovém stanu, to mě tedy nenapadlo.“

Právě v den světové premiéry snímku Domestik vyhlásila nadace ve Varech vítěze nového, už třináctého ročníku scenáristi­cké soutěže a mezi nimi poprvé i výsledky nové kategorie pro autory do 33 let. „Příjemně nás překvapilo, že práce mladých měly úroveň srovnateln­ou s texty v tradičním soutěžním poli,“přiznal Ivo Mathé z výboru nadace, jehož pět členů čte všechny texty, aniž znají jména autorů. Jeho kolegyně Petra Soukupová dodala, že scénáře ze sekce Hvězda zítřka jí připadaly dokonce zajímavějš­í: „Odhaduji, že je psali studenti filmových škol, kteří už mají své dramaturgy. A nečekala jsem, že bude tolik pohádek,“uvedla.

Podle Mathého sahá žánrové rozpětí od historický­ch velkofilmů přes existenciá­lní současné příběhy až k muzikálu. „I po letech trvání Filmové nadace se vždycky najde pár grafomanů, kteří soutěž obešlou, ale ty rychle vytřídíme. Naopak ani za všechny ty roky nepoznám styl zavedených autorů, letos třeba Anežku od Terezy Brdečkové,“zmínil Mathé příběh oceněný v hlavní soutěži třetím místem. Stříbro mají Bílé velryby od Kristiny Májové, pomyslné zlato Eugen Liška za Rok vdovy a z Hvězd zítřka uspěli Klára Vlasáková a Vojtěch Strakatý.

 ?? Foto: CinemArt ?? Podivně vybavená ložnice Ve snímku Adama Sedláka Domestik je kulisou fyzického i psychickéh­o rozpadu osobnosti.
Foto: CinemArt Podivně vybavená ložnice Ve snímku Adama Sedláka Domestik je kulisou fyzického i psychickéh­o rozpadu osobnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia