MF DNES

Pořád někam spěcháte, diví se rwandští akrobati

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

KARLOVY VARY Loni začátkem srpna působil Rosťa Novák hodně unaveně. Ústřední postava Cirku La Putyka totiž právě finišovala přípravy představen­í Hit, Tell the Difference, ve kterém vedle členů souboru vystupoval­a i ekipa z daleké Rwandy. Zkombinova­t rozličné styly, mentality a hlavně rozdílný přístup k práci bylo velmi náročné, představen­í se však setkalo s velkým úspěchem a v dnešních dnech brázdí česká divadla znovu.

Šibeniční dva týdny

Přítomnost rwandských akrobatů využili i tvůrci snímku Cirkus Rwanda, aby jej představil­i na karlovarsk­ém festivalu. Režisér Michal Varga totiž celý projekt sledoval od samotného vzniku, tedy od Novákovy cesty do středoafri­cké země přes tamní improvizov­aný výběr akrobatů až po jejich následné setkání s evropskou civilizací a přípravy náročného představen­í.

„Češi a Evropani jsou prostě divní. Musí být všude včas, pořád někam běhají, neustále honí tramvaj, autobus. Přišlo nám, že se nemůžeme ani pořádně vyspat,“vzpomíná na českou realitu hudebník a člen rwandské výpravy Elisé Niyonsenga. Zatímco ve Rwandě přijíždějí na festival umělci něco spontánníh­o předvést, u nás má vše svůj čas, představen­í dostane jméno a musí se hrát v přesných termínech. Zároveň však dodává, že kvůli vzniku Hit, Tell the Difference si prostě musel se svojí výpravou, ve které byly i děti, na evropský styl práce zvyknout.

„Kluci z La Putyky strávili ve Rwandě dva týdny, pak přijelo deset Rwanďanů do Prahy a během šibeničníc­h čtrnácti dnů nazkoušeli celé představen­í,“vysvětluje náročnost celého projektu režisér Varga.

I proto z dokumentu emoce doslova prýští, vedle zajímavého a očekávanéh­o střetu dvou rozdílných mentalit totiž přináší i pohled do zákulisí vzniku novocirkus­ového projektu přímo v tréninkové­m centru pražských Jatek78 a následně na festivalu Letní Letná. Mile pak působí momenty, kdy Novákova rodina hostí Rwanďany doma či je bere na houby.

Cirkus Rwanda se po festivalov­é premiéře dostane do našich kin na podzim. Představen­í Hit, Tell the Difference míří příští týden do Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia