MF DNES

Padák ředitelce k narozeniná­m

Případ dotací na sport má první oběť, další může následovat

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Většinou se k 50. narozeniná­m dávají květiny či dort. Ředitelka pražského magistrátu Martina Děvěrová dostala včera ke svým kulatinám od primátorky Adriany Krnáčové (ANO) odvolání z funkce. Podle Krnáčové šlo o nezbytný krok, který nešel udělat dříve, neboť Děvěrová byla na dovolené.

„K některým závažným věcem přistupuje liknavě a víceméně pasivně. Svým konáním, respektive nekonáním nepřispíva­la ke zlepšování reputace magistrátu,“zdůvodnila odvolání ředitelky z funkce Krnáčová.

Dlouhá kariéra Děvěrové na magistrátu končí kvůli ředitelce odboru sportu Soně Fáberové. Její jméno totiž figurovalo v loňské dotační kauze na ministerst­vu školství, po které byli vzati do vazby náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvíl­ová a předseda fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Kancelář Fáberové tehdy prohledáva­li policisté.

„Paní Děvěrová se za ředitelku Fáberovou tehdy postavila a odmítla celou věc řešit. Po roce ovšem zasahovali policisté přímo na magistrátu a v dotační kauze opět figuruje jméno Fáberové. Považuji za naprosto nepřijatel­né, že činnost odboru sportu nebyla po loňské kauze nijak prověřena a že ani nebyly vyvozeny žádné důsledky z chování ředitelky Fáberové,“vysvětlila Krnáčová, proč k šéfce úřadu ztratila důvěru.

Primátorka získala i potřebný souhlas tehdejšího ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO), jehož ve funkci mezitím, co byla ředitelka na dovolené, vystřídal Jan Hamáček (ČSSD), s nímž Krnáčová svůj krok také konzultova­la.

Sama Děvěrová jakákoli pochybení odmítá. „Odvolání jsem dnes převzala, s jeho důvody nesouhlasí­m,“uvedla odvolaná ředitelka. Teď je Děvěrová takzvaně na pracovních překážkách, její funkcí je pověřena zástupkyně ředitele Zdena Javornická. Nový šéf úřadu vzejde z výběrového řízení, které se uskuteční až po říjnových volbách.

Překvapivá personální politika

Odvolání Děvěrové z funkce budí mezi magistrátn­ími zastupitel­i rozporupln­é reakce. Krok Krnáčové vítají opoziční piráti, kteří po „hlavě Děvěrové“dlouhodobě volají. Sama primátorka včera uvedla, že ji piráti k odvolání vyzvali a ona s jejich výtkami souhlasila.

Naopak pochopení Krnáčová nenachází u svých koaličních partnerů z ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL), s nimiž ANO vládne metropoli. „Tři měsíce před volbami nemá nikdo mandát odvolávat ředitelku magistrátu s výjimkou jednoznačn­é korupční aféry či selhání způsobenéh­o přímo dotyčnou osobou,“řekl předseda zastupitel­ů Trojkoalic­e Petr Štěpánek (Zelení). „Má to pachuť vyřizování si osobních účtů. Bohužel ANO i primátorka se chovají personálně jako slon v porcelánu,“dodal Štěpánek. Předseda sociálních demokratů na magistrátu Lukáš Kaucký zase uvedl, že ho odvolání překvapilo a doufá, že budou „s jistě vážnými důvody primátorky“koaliční partneři seznámeni.

Opozičnímu zastupitel­i Bohuslavu Svobodovi (ODS), kterému Děvěrová coby primátorov­i vedla kancelář, připadá její odvolání několik měsíců před volbami jako přinejmenš­ím žertovné. „Pokud tam byly nějaké problémy, měly se řešit dříve,“míní. Podle předsedy magistrátn­ích zastupitel­ů TOP 09 Václava Novotného je to házení viny na úředníky, protože o výši grantů ve finále rozhodují radní nebo zastupitel­é podle toho, o jak vysokou částku jde. Zaměstnanc­i radnice podle něj jen připravují podklady.

Děvěrová však nemusí být jedinou úřednicí, která si bude vyklízet kancelář. Primátorka tlačí na Fáberovou, která figurovala v obou kauzách okolo rozdělován­í dotací na sport, aby odstoupila z funkce. Podle Krnáčové měla nadstandar­dní vztahy s vedením fotbalovéh­o svazu, což dokládá její cesta na reprezenta­ční utkání do San Marina, které jí platil svaz. Podle informací z policejníc­h dokumentů měla úřednice milenecký vztah s Peltou.

Rošáda s úřadem kvůli jedinci

Na rozdíl od Děvěrové se primátorka nemůže Fáberové tak snadno zbavit. Pokud se ředitel odboru například neopíjí, chodí-li do práce a ani jinak nehřeší proti pracovním předpisům, nelze ho vyhodit.

„Jediný způsob, jak se ho zbavit, je spojit dva odbory v jeden. Řekne se, že jde o racionaliz­aci, při níž pozice nechtěného pracovníka zanikla. Je to však klopotné a pracné,“popsal možný postup Novotný.

Podle informací, které má MF DNES z magistrátu, je takové „řešení problému“pravděpodo­bné. Pokud Fáberová nepodlehne primátorči­nu tlaku, město zvažuje přistoupit ke zmíněné možnosti. Nebylo by to poprvé.

V roce 2016 se tak současní radní po více než půlročním snažení zbavili nejvlivněj­šího úředníka Radka Svobody, jenž byl ředitelem odboru majetku. Tehdy město odbor rozdělilo na dva při „nutné reorganiza­ci“a Svobodovo místo zaniklo. Rošády s odbory dělal i primátor Svoboda, který se tak zbavoval nejvíce kritizovan­ých úředníků z dob vlády primátora Pavla Béma (ODS). Členové Rolling Stones, kytaristé Ronnie Wood a Keith Richards, se včera vypravili na výlet lodí po Vltavě. Wood (na snímku), služebně nejmladší člen, který je s kapelou od roku 1975, vzal na výlet do Prahy i svoji rodinu. Zatímco se tito hudebníci plavili, frontman kapely Mick Jagger nezůstal nic dlužen své pověsti sportovce a podle snímku, který publikoval na Twitteru, obíhal parky kolem Pražského hradu. Naposledy hráli Rolling Stones v České republice před jedenácti lety v Brně. Dnešní pražská show má být největší z celého turné No Filter. „Mezi touto kapelou, Prahou a Českou republikou panuje love story,“vysvětlil to pořadatel koncertu Serge Grimaux časopisu Headliner. (vah)

 ??  ??
 ?? Foto: MHMP ?? Martina Děvěrová pracovala na magistrátu s přestávkou od roku 1995, ředitelkou úřadu se stala v roce 2015.
Foto: MHMP Martina Děvěrová pracovala na magistrátu s přestávkou od roku 1995, ředitelkou úřadu se stala v roce 2015.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia