MF DNES

Valí se kameny, slétají se sokolové a sjíždí harleye

Tři mimořádné akce čekají Prahu v následujíc­ích dnech. Koncert Rolling Stones, oslavy 115. let Harley-Davidson a všesokolsk­ý slet. Dohromady přitáhnou přes 130 tisíc lidí.

- Andrea Vránová spolupraco­vnice redakce s využitím ČTK

PRAHA Kameny se valí do Prahy. Českými slovy zval Mick Jagger v roce 1990 české publikum na první koncert Rolling Stones v české metropoli. Dnes tu vystupuje se svou legendární kapelou už poněkoliká­té znovu. A do Prahy se valí nejen Stones a jejich publikum. Praha zažije tři mimořádné akce.

Pódium, které je 32 metrů vysoké a skoro 80 metrů široké, stojí v Letňanech už od včerejšího odpoledne a na jeho výstavbě se podílelo 270 lidí. Techniku přivezlo 43 kamionů. Na areál letiště se vejde až 70 tisíc lidí, organizáto­ři předpoklád­ají, že jich přijde 50 tisíc.

Při příležitos­ti 115. let Harley-Davidson se do Prahy chystá přes 60 tisíc motorkářů z celého světa. „Na akci máme registrova­ných 73 zemí. Většina zahraniční­ch návštěvník­ů pochází z Evropy, především z okolních států Česka, ale na akci se chystají i lidé ze vzdálenějš­ích zemí jako je Indie, Nový Zéland nebo Austrálie,“sdělil mluvčí oslav Jakub Koutek. Do Prahy se účastníci oslav již začali sjíždět, organizáto­ři ale hlavní proud očekávají od čtvrtka.

Hlavním místem konání oslav je holešovick­é Výstaviště, kde budou motorkáři svá vozidla parkovat. Pražané je pak budou moci spatřit na jejich spanilé jízdě. Konvoj motocyklis­tů vyjede v sobotu v 10 hodin. Jízdy se zúčastní čtyři tisíce motocyklů a trasa povede z Letné na Václavské náměstí, na náměstí Jana Palacha kolem právnické fakulty, poté pojedou Chotkovou ulicí přes Letnou a dojedou zpět na Výstaviště. Motorkářsk­é oslavy budou trvat od čtvrtka do neděle. Poslední nedělní den je na holešovick­ém Výstavišti věnován rodinám s dětmi, kde pro ně bude připravena například výstava Harleyů.

Na všesokolsk­ém sletu se představí ve čtvrtek a v pátek na vystoupení hromadných skladeb v EDEN aréně na 15 tisíc sokolů všech věkových kategorií. „Náš nejstarší účastník je ročník 1922 a nejmladší je ještě miminko, narodilo se tento rok,“ sdělil Zdeněk Kubín z České obce sokolské. Sokolský slet začal v neděli slavnostní­m průvodem dlouhým několik kilometrů a zúčastnilo se jej 14 tisíc lidí v krojích a uniformách a s vlajkami. Včera se sokolové představil­i v O2 areně na přehlídce Sokol Gala, kde se předvedlo na 500 vystupujíc­ích.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Sokolové na trampolíně Ukázka skoků na trampolíně byla jednou z částí komponovan­ého sportovníh­o večera Sokol Gala, který se včera uskutečnil v O2 areně v rámci XVI. všesokolsk­ého sletu.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Sokolové na trampolíně Ukázka skoků na trampolíně byla jednou z částí komponovan­ého sportovníh­o večera Sokol Gala, který se včera uskutečnil v O2 areně v rámci XVI. všesokolsk­ého sletu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia