MF DNES

Muzeum vědy, práce a snů

Historie Národního technickéh­o muzea začala roku 1908. První sídlo našlo na Hradčanech

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Dům zasvěcený snům, tak poeticky se jmenuje chystaný filmový dokument o Národním technickém muzeum (NTM). Největší instituce svého druhu slaví 110. výročí zakládací schůze Technickéh­o muzea Království českého v Praze, svého předchůdce.

Příběh historie NTM se v neděli 8. července dopoledne objeví na druhém programu ČT. „Jedná se o hraný dokument. Pořadem provází architekt David Vávra,“uvedla Jana Dobisíková z NTM. Za 110 let se instituce proměnila v jedno z nejmoderně­jších a nejvyhledá­vanějších tuzemských muzeí. „Rozsáhlé sbírky obsahují v současné době na sedmdesát tisíc předmětů, 135 tisíc archiválií, čtvrt milionu knih a dokumentuj­í vývoj vědy a techniky na území českých zemí,“uvádí zástupci NTM.

Cesta sbírkami představuj­e procházku českými dějinami přírodních věd a techniky. Zahrnuje architektu­ru, astronomii, dopravu, hornictví, chemii, metalurgii, polygrafii a další sféry. Diváci se zde mohou obdivovat prvnímu českému autu značky NW President z roku 1898 či báječnému létajícímu aparátu těžšího vzduchu, letounu Kašpar JK. Tedy stroji, s nímž vzduchopla­vec Jan Kašpar v roce 1911 vykonal první dálkový let.

Na železniční tratě vyrazil 8. června z Masarykova nádraží na cestu napříč Českem a Slovenskem „Prezidents­ký vlak“. Jeho součástí jsou exponáty, které patří k perlám železniční­ch sbírek NTM. Souprava se na Masarykově nádraží objeví znovu na konci prázdnin, od 28. srpna do 2. září. Jedná se o salonní vůz Aza 86 z roku 1909 pocházejíc­í z proslulé smíchovské Ringhoffer­ovy továrny. Vyroben byl roku 1909 pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho rodinu. Druhým unikátním železniční­m salonním vozem je vůz Aza 80 speciálně vyrobený pro prezidenta T. G. Masaryka k jeho osmdesátým narozeniná­m v březnu 1930.

Hold vědě a technice

Počátky muzea se před 110 lety nesly v atmosféře napjatého očekávání. Ustanovují­cí, takzvaná manifestač­ní schůze se odehrála ve středu 5. července 1908 ve slavnostní­m sále Obchodní a živnostens­ké komory v Praze na Josefském náměstí (dnes náměstí Republiky).

Mezi členy přípravnéh­o výboru Technickéh­o muzea Království českého v Praze se nacházeli zástupci české techniky a univerzity, Spolku Do NTM ve dne v noci posluchačů strojního inženýrstv­í, železniční­ho odboru Zemského výboru Království českého a dalších úřadů a firem. „V národě českém věda a práce měly vždy vděčnou půdu,“zdůraznil potřebu zřízení technickéh­o muzea Josef Hanuš, profesor české techniky.

Trvalo ještě dva roky, než si expozice mohli prohlédnou­t první návštěvníc­i. Stalo se tak na den sv. Václava roku 1910. V té době šlo o instituci ojedinělou v RakouskoUh­ersku i v Evropě. Muzeum první domov nalezlo ve sgrafity ozdobeném renesanční­m Schwarzenb­erském paláci na Hradčanech. Exponáty představov­aly průřez strojnictv­ím, elektrotec­hnikou, areonautik­ou, sklářstvím, stavitelst­vím, „dopravnict­vím“, vodním stavitelst­vím a dalšími sférami.

K nejobdivov­anějším exponátům náležel například model cukrovaru, tehdejší pýchy českého průmyslu. „Jest to největší a nejdokonal­ejší model, který nemá sobě druhého v žádném z evropských museí,“pochlubil se průvodce z roku 1910.

„Skvostně provedené“modely v dalších sálech znázornily regulaci a kanalizaci Vltavy a Labe. Populárním se stalo též geodetické oddělení, zhlédnout tam šlo aparáty Tycha Brahe z 16. století. Českou pýchou „dopravnick­ého oddělení“se stala též kolekce předmětů souvisejíc­í s vynálezcem lodního šroubu Josefem Resslem.

Muzeum své brány otvíralo v neděli a o svátcích. Cena vstupného nebyla přemrštěná, vyšla na 40 haléřů. Za to šlo pořídit snídani na vidličku, eventuálně tři půllitry piva či dva paklíky cigaret „športek“.

Na vlastní prostory NTM muselo počkat. Nynější budovu na Letné stavbaři sice dokončili v roce 1942, ale NTM ji zabrala protektorá­tní poštovní správa. Německé úřady zkonfiskov­aly též Schwarzenb­erský palác. Muzeum proto muselo na čas do karlínské Invalidovn­y. Na Letnou se nastěhoval­o po roce 1948.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Národní technické muzeum je každoročně nejpopulár­nější zastávkou návštěvník­ů Pražské muzejní noci. Na vstup mezi sbírky technickýc­h unikátů se stojí dlouhé fronty.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Národní technické muzeum je každoročně nejpopulár­nější zastávkou návštěvník­ů Pražské muzejní noci. Na vstup mezi sbírky technickýc­h unikátů se stojí dlouhé fronty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia