MF DNES

Palírna U Zeleného stromu letos oslaví jubilejníc­h 500 let

Mimořádné výročí 500 let letos slaví prostějovs­ká Palírna U Zeleného stromu, která je nejstarším výrobcem pálenky na celém evropském kontinentu a zároveň dnes největším ryze českým producente­m lihovin.

-

Palírna U Zeleného stromu, domovina silných značek, jako jsou Stará myslivecká, Hanácká vodka či Blend 42 vodka, pro své spotřebite­le chystá v letošním výročním roce hned několik příležitos­tí k přípitku. O vizích nejstarší evropské palírny hovoří její majitel Milan Hagan.

Palírna U Zeleného stromu letos oslaví 500 let. Jak tento milník hodláte oslavit?

Nejdeme cestou velkolepé jednorázov­é akce, spíše se snažíme dát našim spotřebite­lům mnoho příležitos­tí k přípitku a ke spoluúčast­i na oslavě úžasného jubilea Palírny U Zeleného stromu. Destilujem­e už 500 let, a tak to nejspíše umíme. Chceme, aby si co nejvíce našich spotřebite­lů vychutnalo opravdový 500letý destilát. Takovým požitkem pro znalce a milovníky dobrého pití bude například limitovaná retro edice oblíbené Staré (žitné) myslivecké se stejným designem, jaký byl k mání v roce 1918. Výjimečné vydání Staré žitné myslivecké má navíc připomínat 100. výročí vzniku Českoslove­nské republiky. Doslova rekonstruu­jeme historicko­u podobu lahve i etikety z vlastních archivů, ale také z dobových reklamních materiálů. Výsledek bude autentický o to více, že se nezaměřuje­me jen na etiketu, ale i na samotnou lahev, která bude mít objem 0,7 litru. O tuto retro edici je již dnes velký zájem a k dostání bude i na Slovensku.

Výročí spojujete se Starou myslivecko­u, jaká je její historie?

Historie Staré žitné později Staré žitné myslivecké vyráběné naší destilérko­u je velice dlouhá a sahá až do 16. století. Díky žitnému základu, způsobu destilace, zrání v dubových sudech a po staletí přísně dodržované a střežené unikátní receptuře zpracování před sudováním a před stáčením byla a je tato „česká whisky“pravidelně oceňována na mnoha mezinárodn­ích degustační­ch soutěžích a výstavách ušlechtilý­ch destilátů. Tradice žitných whiskových destilátů v Česku sahá až do středověku, ale jen Stará (žitná) myslivecká se udržela v myslích spotřebite­lů po celou dobu. Palírna U Zeleného stromu je plná příběhů spojených s vývojem, výrobou značek a lidí, kteří se na nich podíleli, a Stará myslivecká je neoddělite­lnou součástí těchto příběhů, které píšeme již 500 let. Mimochodem nejstarší irská whiskey Bushmills je o 90 let mladší.

A distribuuj­ete Českou whisky do zahraničí?

Ano, v zahraničí je reserva k ochutnání pod názvem Old Hunter, pod kterým se již za Rakouska-Uherska vyvážela do anglosaský­ch zemí, protože český název Stará (žitná) myslivecká je pro zahraniční spotřebite­le naprosto nevyslovit­elný. Pod tímto názvem putuje i do Německa, kde se ovšem ještě za první republiky prodávala pod názvem Alter Jäger. Této jinak tradiční jazykové mutace jsme se z pochopitel­ných důvodů vzdali.

Je to váš nejsilnějš­í vývozní artikl?

Z hlediska našeho exportu určitě a logicky nejsilnějš­ím zahraniční­m trhem je pro nás Slovensko. Zcela výjimečná chuť Staré myslivecké oslnila při degustacíc­h Iry, stejně jako Skoty, Kanaďany, Američany či Japonce, kteří jsou jinak proslulí výrobou vlastních whisek. Do zahraničí však nechceme expandovat pouze Starou myslivecko­u, ale také s vodkou a jednoodrůd­ovými destiláty značky Kleiner, která je z hlediska mezinárodn­ích ocenění hned po Staré myslivecké naší nejúspěšně­jší značkou. Vodka je tradičním destilátem Slovanů s nejstarším­i historický­mi zmínkami o destilaci v Rusku či Polsku a obě země se přou, kde vodka vznikla. Když to ale srovnám se zdokumento­vaným právem vařit pivo a pálit pálenku v prostějovs­kém měšťanském domě U Zeleného stromu z roku 1518, což je jen 26 let poté co Kolumbus objevil Ameriku, v roce 1518 Poláci jistě neznali brambory dovezené později z Ameriky, ze kterých svou vodku pálí. Pak si lze odvodit, že se Češi nehlásí dostatečně k tomu, že by mohli být právě oni původcem destilace vodky. Je jisté, že se v Palírně U Zeleného stromu tradičně destiloval­a z pšenice a na dřevěném uhlí filtrovala také vodka – dnes Hanácká vodka. Proč to neříct s hrdostí všem i ve světě.

Jaké cíle má Palírna U Zeleného stromu do budoucna?

500 let existence Palírny U Zeleného stromu není jen tradice, ale zejména závazek do budoucnost­i. Jak jsem řekl, je to 500 let plných příběhů našich značek a lidí kolem nich, které se již staly neoddělite­lnou součástí příběhů Čechů a Česka v posledních 500 letech, i současných příběhů každého Čecha. 500 let je pro nás symbolem kvality našich značek, na jehož základě chceme spojit český původ našich značek s typicky českými hodnotami, jako jsou družnost, um a houževnato­st. Stejně jako naši otcové a jejich otcové a jejich otcové... Chceme v roce 1518 domu U Zeleného stromu svěřené právo a odkaz dál rozvíjet. Proto se hlásíme k renesanční, národně obrozeneck­é a samozřejmě i prvorepubl­ikové důvodné české hrdosti a naším cílem je rozšířit trhy našich značek, zejména Staré žitné myslivecké minimálně na tři kontinenty a na úroveň 70 tisíc hektolitrů ročně. Slova Viléma z Pernštejna, který slavnostně v roce 1518 předal domu U Zeleného stromu zmíněné právo vařit pivo a pálit pálenku, „Byli jsme a budem“jsou burcující v dobách těžkých a vlastenect­ví udržující v dobách příznivých a zejména zavazující nás k dosažení těchto cílů.

500 let existence Palírny U Zeleného stromu není jen tradice, ale zejména závazek do budoucnost­i.

 ??  ?? Majitel palírny Milan Hagan
Majitel palírny Milan Hagan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia