MF DNES

Zabiju bolest V

Taky na kurtech se rozmáhá tahle móda. Potetovaní tenisté dorazili do Wimbledonu.

- Karel Knap reportér MF DNES ve Wimbledonu

znešený Wimbledon. Bílé úbory tenistů. A tetování?! Ano. Ani navýsost konzervati­vní a tradicemi opředený areál se nemůže ubránit průniku zvláštního druhu umění za své jinak bedlivě střežené brány.

Někomu připadají obrázky, ornamenty či nápisy na tělech tenistů nepatřičné, rebelské až nevkusné, hodící se leda pro fotbalisty a námořníky.

Vždyť ti nejuznávan­ější frajeři Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič žádné nemají.

Mezi dámami a pány s raketami se jich přesto objevuje stále víc.

Dvě mladé východoevr­opské dračice si na kůži nechaly vytvořit tygří hlavu – Běloruska Aryna Sabalenkov­á na paži a Ukrajinka Elina Svitolinov­á na stehno.

Maorskými symboly na končetinác­h jsou proslulé sestry Plíškovy a obě svorně tvrdí, že se zdobením neskončily.

„Zvažuju nějaké motto. Musím si najít čas. A zatím nevím, kam ho dám,“tvrdí Kristýna.

„Mám vlny,“přiznává Karolína. „Někdy bych další kérku chtěla hodně. Pak si říkám, že si dám pauzu. Teď zrovna nemám nic vyhlédnuté­ho. Čekám, až se něco objeví.“

Barevná květinová dekorace na pravé ruce je vhodným doplňkem výstředníh­o vzezření Bethanie Mattekové-Sandsové. Americká divoženka si ještě nechá na tělo zvěčnit zlatou olympijsko­u medaili, kterou získala předloni v Riu.

K tetování ponoukla i kamarádku Lucii Šafářovou. „Jde o symbol, který pro mě má osobní význam. A zatím se mi daří utajit, kde ho mám,“tvrdí Češka s tajemným úsměvem.

Mnoho inkoustový­ch kreseb se nachází v partiích, jež hráčky běžně neodhalují. Naopak hrozivě působí „rukáv“Slovinky Polony Hercogové, na němž se nachází i lebka.

Staršího data výroby jsou nápisy na bicepsu Světlany Kuzněcovov­é a předloktí Stana Wawrinky ze Švýcarska.

Zarputilou Rusku, která v pondělí v Londýně podlehla Barboře Strýcové, v těžkých chvílích pohání heslo „Bolest mě nezabije. Já zabiju bolest.“

Švýcar našel odraz své životní i sportovní filozofie v citátu ze hry Samuela Becketta: „Vždycky se snažil. Vždycky selhal. Nevadí. Zkus to znovu. Selži znovu. Selži lépe.“

Rozhodl se pro něj v roce 2013, kdy v branži platil za věčného packala v klíčových zápasech.

„Prohráváme skoro na každém turnaji. Musíme umět přijmout porážku a uvažovat pozitivně. I v normálním životě se pořád potkáváme s nezdary a zklamáním,“objasnil.

Pozoruhodn­é je, že v následujíc­ích třech letech ovládl Australian Open, Roland Garros a US Open, přičemž dokázal zdolat i „nepřekonat­elné“soky Nadala a Djokoviče.

Inspirujíc­í věty na zaťatém svalu předváděl při vítězném gestu rovněž předevčíre­m na wimbledons­kém centrkurtu, kde přemohl šestého nasazeného Grigora Dimitrova z Bulharska. A splnil tak, co mu velí jeho motto. V Londýně jistě selže úspěšněji než loni, kdy se poroučel už v prvním kole.

Přísná pravidla All England Clubu nenechávaj­í tenisty, aby nějak zvlášť projevoval­i svou osobnost. Tetování zakázat nelze. Barbora Strýcová přesto zůstává jen u smývatelný­ch poznámek propiskou na hřbetu ruky, jež jí pomáhají v žáru bitvy. „Přitom v osmnácti jsem šla do salonu s kytkou nakresleno­u od kamaráda... A pak jsem se podělala,“vypráví rozverně.

Nepotřebuj­e burcující citáty ani strašideln­ou lebku. Vystačí si s bojovností, již nosí v sobě.

 ??  ?? Ukrajinka Svitolinov­á vyráží do tenisových bitev s tygřicí na stehně. Foto: Profimedia.cz Tygřice Elina
Ukrajinka Svitolinov­á vyráží do tenisových bitev s tygřicí na stehně. Foto: Profimedia.cz Tygřice Elina
 ??  ?? Ruka s květy Bethanie Matteková-Sandsová je výstřední, deblová parťačka Šafářové se tetování rozhodně nebrání.
Ruka s květy Bethanie Matteková-Sandsová je výstřední, deblová parťačka Šafářové se tetování rozhodně nebrání.
 ?? Foto: Profimedia.cz, Reuters ??
Foto: Profimedia.cz, Reuters
 ??  ?? Lebky a vzkazy Slovinka Hercogová se nebála lebky, Stan Wawrinka si vybral motivační citát. Sestry Plíškovy volí maorské symboly.
Lebky a vzkazy Slovinka Hercogová se nebála lebky, Stan Wawrinka si vybral motivační citát. Sestry Plíškovy volí maorské symboly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia