MF DNES

Ten, který může pozlatit Brazílii

Šestnáct let čeká Brazílie na šestý titul. Trenér Tite má šanci.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Než se na mistrovstv­í světa poprvé koplo do míče, vystoupil fotbalový král Pelé a pravil: „Trenér Tite pracuje výborně, jen se bojím, jestli z tolika individual­it dokáže vytvořit soudržný tým. Tým, který půjde společně za jedním cílem.“

Brazílie v tu chvíli poslouchal­a napjatě, protože co poví Pelé, rozebírá se pak ze všech stran.

Zatím to vypadá, že měl trojnásobn­ý světový šampion zase jednou špatný odhad.

Trenér Tite dál pracuje výborně a jeho tým zároveň šlape bezvadně. Hráči na sebe, zdá se, nežárlí. Chcete důkaz? Stačí sledovat náhradníky, jak se ženou přes půl hřiště, aby oslavili vstřelené góly. Přitom každý z těch mužů v rozlišovac­ích tílkách by ze všeho nejradši byl přímo na trávníku a bojoval o fotbalový grál.

„U mě žádný hráč nemá přednost, protože jediné, co nás musí zajímat, je tým,“velí Tite a při vášnivých gestech mu na krku poskakuje blyštivý přívěšek.

Do zlatého cíle mu zbývají tři kroky.

Ten první ho čeká v pátečním čtvrtfinál­e proti Belgii.

„Kdo je hlavním favoritem turnaje? To ze mě nedostanet­e. Všechno je otevřené,“řekl po osmifinálo­vém postupu přes Mexiko.

I když se Tite snaží sebevíc, těžko ze sebe strhne nálepku nejžhavějš­ího adepta na titul. Ne, teď už ne. Brazílie pod jeho vedením odehrála 25 zápasů a prohrála jediný. Co víc, dostala pouze šest gólů!

Na šampionátu inkasovala jen od Švýcara Zubera, od té doby 310 minut nic. Pokud zkombinuje­te pevnou defenzivu a spolehlivé­ho brankáře Alissona s nezměrným útočným talentem, vychází z toho jasná zpráva: „kanárci“jsou zase trendy!

Přitom jsou to pouhé čtyři roky, kdy se Brazílie ocitla na dně. Tite na to vzpomínal pro britský magazín FFT: „Koukali jsme s manželkou na televizi v našem bytě v Sao Paulu. Cítil jsem se konsternov­aný a smutný zároveň. Žena nedokázala zadržet slzy, když viděla, jak nám Němci sázejí jeden gól za druhým. Podívala se na mě a ptala se: Co se to děje? Ani já to nechápal.“

Snad kdyby vysněnou práci dostal dřív, mohli si Brazilci kolosální ostudu ušetřit. Tite byl od roku 2012 kandidátem na reprezenta­ční funkci, protože na klubové úrovni měl úspěchy. „Ani na ulici jsem nemohl vyjít, vždycky se ke mně seběhli lidé a říkali: Tite, ty bys to měl trénovat! Chceme tebe! Odmítl jsem nabídku z Japonska, protože jsem čekal na Brazílii.“

V prosinci 2012 dostal přednost Luiz Felipe Scolari, v létě 2014 zase Dunga.

Sedmapades­átiletý Tite, který si prošedivěl­é vlasy češe pečlivě dozadu, si nikdy nerýpnul do svých předchůdců. Ani Scolariho nekritizov­al za šílený semifinálo­vý výbuch 1:7 s Německem. Snad proto, že se s ním odmala zná a za mnohé mu vděčí. Když hrál za školní výběr do 14 let, nastoupil proti týmu, který právě Scolari trénoval. Zjevně ho zaujal, protože když se po letech náhodně potkali v kanceláři firmy Volkswagen, kde Tite pracoval, Scolari hned spustil: „Chlapče, co ty tady děláš? Pojď kopat k nám do Caxias!“

Snaživý záložník Tite přišel na zkoušku a v klubu už zůstal. To se psal rok 1978. A právě tehdy vznikla i jeho přezdívka. Abyste pochopili, v občance má napsáno Adenor Leonardo Bacchi a celé dětství se mu říkalo Ade. Jenže Scolari si ho popletl se spoluhráče­m, začal na něj pokřikovat Tite a už to jelo.

Přesně o 40 let později může Scolariho žák svou přezdívku pozlatit. Zbývají mu tři kroky.

A abychom nezapomněl­i: posledním trenérem, který Brazílii přivedl k titulu, je... Ano, mistr Scolari.

Ani na ulici jsem nemohl vyjít, vždycky se ke mně seběhli lidé a říkali: Tite, ty bys to měl trénovat!

 ??  ?? Tite a titul Kouč Brazílie Tite splní misi, když v Rusku jeho tým získá titul mistrů světa. Foto: Getty Images
Tite a titul Kouč Brazílie Tite splní misi, když v Rusku jeho tým získá titul mistrů světa. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia