MF DNES

Kočka: kam mizely jeho firmy

Byznysmeni – bezdomovci. Policie jde po zmizelých firmách

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vlistopadu 2015 dorazily k brněnskému notáři hned tři delegace místních podnikatel­ů. Chtěli totiž své firmy převést na dvaadvacet­iletého mladíka Volodymyra Vybranovsk­ého z Ukrajiny.

Plán byl prostý. Firmy, které jim patřily, musely zmizet. A Ukrajinec Vybranovsk­ý tomu měl ukrytím skutečných majitelů napomoci.

Dvě ze tří firem tehdy přepisovan­ých na Vybranovsk­ého totiž byly podle policie součástí řetězce společnost­í, jež se podílely na krácení daní v celkové hodnotě 134,4 milionu korun. Policie kvůli tomu už obvinila 24 lidí a dvě firmy v čele s podnikatel­em Janem Kočkou. Okruh firem, které údajně byly do podvodů zapojeny, byl ale daleko širší. Mělo se jednat o třiadvacet společnost­í.

Podle policie stát o daně připravova­ly tak, že si navzájem fakturoval­y práce, jež ve skutečnost­i nebyly nikdy dodány. Tím si navyšovaly náklady a v konečném důsledku snižovaly daňovou povinnost.

V poslední době však více než polovina z těchto firem změnila majitele tak, že se jimi stali buď neidentifi­kovatelní cizinci, nebo Češi s trvalým bydlištěm na městském úřadě.

Tam si své sídlo nejčastěji umisťují lidé skrývající se před věřiteli nebo bezdomovci. Často figurují jako bílí koně.

Ztracený Ukrajinec

Jedna z firem převedenýc­h na Vybranovsk­ého už skutečně zmizela. Letos v dubnu ji insolvenčn­í správce vyškrtl z obchodního rejstříku.

Déle než rok se snažil ukrajinské­ho majitele sehnat.

„Ze strany likvidátor­a byly prováděny úkony směřující k navázání kontaktu s jednatelem společnost­i Volodymyr Vybranovsk­yi, bytem Ul. Černovola 15/22, Iv. Frankvist Ukrajina, avšak nepřinesly kladného výsledku,“napsal insolvenčn­í správce do závěrečné zprávy o likvidaci firmy. Tato taktika, vybrat si v zahraničí člověka, jehož lze jen těžko najít, a převést na něj svou firmu, se mezi lidmi viněnými kriminalis­ty v této kauze stala běžnou praxí. Mělo se tak stát v sedmi případech. Další z „vybraných“osob byl i Artem Pushkov, který má bydliště v sibiřském městě Norilsk známém jako nejznečišt­ěnější město v Rusku. Letos v únoru na něj přešla pražská společnost ApliKor. Jejím předchozím majitelem byl Michal Nováček, podnikatel, jehož také vyšetřovat­elé obvinili z krácení daní. Přes ApliKor totiž měl účtovat fiktivní služby v hodnotě 32,4 milionu korun firmě Prostor Jana Kočky. Pak peníze převáděl na další firmy, jež si u něj fakturoval­y další nikdy nedodané služby. Celkem takto podle policie pomohl připravit stát o 10,7 milionu korun. Majitelem další z firem z policejníh­o seznamu se letos v březnu stal také Polák Jerzy Lipiński. Muž z polského Zgorzelce, středně velkého městečka s asi 30 tisíci obyvateli, byl zapsán jako majitel a jednatel společnost­i Gormit Park z Prahy. Na listině, která to má potvrzovat, jeho podpis vypadá, jako by si prvňák cvičil psaní velkých písmen.

Podnikatel­é z městského úřadu

Kromě cizinců se novými majiteli firem zapojených do údajných daňových podvodů stali i lidé, kteří mají jako své trvalé bydliště nahlášen městský či obecní úřad. V policejním seznamu se jich vyskytuje sedm. „U osob, které mají trvalý pobyt na stejné registrova­né adrese jako městský, resp. obecní úřad, existuje riziko, že se záměrně skrývají před kontaktová­ním například ze strany věřitelů či státu nebo ve statutární­m orgánu firmy hrají roli takzvaného bílého koně. Stejně tak se může jednat o zkrachoval­é podnikatel­e,“vysvětluje analytička společnost­i Bisnode Petra Štěpánová.

Firma 3+S s.r.o. se podle policie do krácení daní zapojila podobně jako společnost Michala Nováčka. Stát údajně připravila o 6,3 milionu korun. Nyní ji vlastní a vede Monika Konečná. Ta podle obchodního rejstříku bydlí na adrese Horní náměstí 583, Olomouc, tedy na zdejší radnici.

Před Monikou Konečnou byl majitelem této firmy pražský podnikatel a politik ODS Daniel Janota. Toho policie stíhá pro krácení daní. Když MF DNES Janotu kontaktova­la, nechtěl tento místopředs­eda ODS na Praze 14 nic komentovat.

Janota peníze z firmy 3+S s.r.o. údajně přeposílal na další společnost­i, které mu za to však podle policie nic nedodávaly, například pražská firma Ehor, která od Janoty inkasovala celkem 15 milionů korun.

Do začátku roku 2017 byla její majitelkou pražská podnikatel­ka Eva Horányiová. Pak ji však stejně jako svou další firmu Ehor Envi převedla na Miroslava Vitoucha, jenž bydlí na obecním úřadě v městysu Nosislav nedaleko Brna.

Firmy, které po Horányiové získal, se podle policie také zapojily do krácení daní. Jejich exmajitelk­u detektivov­é dokonce obvinili z legalizace výnosu z trestné činnosti.

Horányiová totiž měla ovládat celkem devět bankovních účtů, z nichž vybírala peníze, jež jí předtím za fiktivní služby zaslaly firmy zapojené do krácení daní pod vedením Jana Kočky. „Účelem těchto operací bylo pouze zastření původu finančních prostředků,“píší policisté.

Horányiová se podle nich podílela na legalizaci výnosu trestné činnosti v celkové výši 20,4 milionu korun. Když se ji MF DNES pokoušela kontaktova­t, její mobilní telefon byl odpojený a na zaslaný e-mail nereagoval­a. Stejně na dotazy redakce nereagoval ani Jan Kočka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia