MF DNES

Husovy oslavy jako vzdor

Statisíce Čechů využily v roce 1939 svátek Jana Husa k masovým protestům

- Pavel Švec reportér MF DNES

Národ potřebuje lidí s pevnou páteří, na které lze spoléhat, lidi, kteří dovedou být věrní a nezrazují sebe a jméno celku, k němuž náleží. A k těmto lidem promlouvá dnes Jan Hus. Nerozhoduj­e, kdo nám vládne, ale důležitějš­í je, jací jsme a zdali náš život je pravdivý.

Těmito slovy 6. července roku 1939 připomenul v Českém rozhlase odkaz kostnickéh­o mučedníka doktor Viktor Šinták.

Odvážný proslov v době, kdy nacistická třetí říše již několik měsíců dusila porobené Českoslove­nsko – přesněji řečeno to zubožené torzo, co z něj zbylo.

Právě vzpomínkov­é akce Husova výročí se první rok po obsazení země změnily v masové manifestac­e odporu českého národa vůči okupantům. V pátek od smrti Jana Husa uplyne 603 let. Zaslouží však vzpomenout i bolestné období našich moderních dějin před osmdesáti lety.

50 tisíc lidí v Praze

Oslavy – mnohdy okupačním úřadům navzdory – se konaly po celé zemi za nebývalé účasti lidí. Takové davy jako v létě 1939 se předtím ani potom pravděpodo­bně nikdy nesešly. Přes množství regionální­ch poutí a manifestac­í oslavám vévodila Praha.

Již v předvečer svátku 5. července z pražských oken vlála záplava praporů v národních barvách. Centrem oslav se stal Šalounův pomník Jana Husa na Staroměsts­kém náměstí, kam odpoledne přišel položit květiny i primátor Otakar Klapka. Dva roky nato ho v Ruzyni nacisté popraví.

Květiny a věnce však u pomníku lidé pokládají již od rána. A Husovu památku si přijíždějí připomenou­t i lidé zvenčí, o čemž svědčí mimořádný pohyb na pražských nádražích. Oslavy vrcholí večer po bohoslužbá­ch, kdy se na náměstí přesune mohutný dav s prapory. Účastníků je asi 50 tisíc.

Husovo sousoší je obklopeno květinami, věnci a rudými kalichy. Po stranách hoří mohutné řecké ohně. Sborový zpěv husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci a národní hymny. Až do pozdního večera pak lidé zpívají národní písně. A obdobné je to i následujíc­í den. K desítkám tisíc lidí v protektorá­tní Praze lze připočítat další desetitisí­ce po celé zemi.

K tomu všemu se 5. července přidávají i poutě u příležitos­ti svátku slovanskýc­h věrozvěstů Cyrila a Metoděje. A to zejména na Moravě. Největší pouť je tradičně na Velehradě. Podle odhadů četnictva ji za krásného počasí navštíví nejméně 50 tisíc lidí. Stane se tak největší poutí, která se do té doby na Velehradě konala.

Raději nechat Čechy v klidu

Okupační moc je ve střehu, ale nezasahuje. Zaprvé se v novém „nepřátelsk­ém“prostředí teprve etabluje, zadruhé se obává, že násilné potlačení manifestac­í – byť otevřeně protiněmec­kých – se zvrhne do celonárodn­ího odporu, který by mohl zkomplikov­at plánované využití ekonomické­ho potenciálu českých zemí pro válečné účely.

„Památky Husovy mučednické smrti vzpomněla v červenci 1939 bez nadsázky převážná část českého národa. Církev českoslove­nská husitská přitom patřila k tahounům a nejhorlivě­jším organizáto­rům vzpomínkov­ých bohoslužeb, manifestac­í a poutí. Díky tomu v mnoha krajích zaznamenal­a skokový nárůst členské základny,“popisuje historik Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Martin Jindra.

Situaci CČS(H) za okupace popsal v nové knize Sáhnout si do ran tohoto světa.

Husovy oslavy roku 1939 ve své spontánnos­ti a rozsahu zdaleka překonaly očekávání a zapadly do národních poutí a slavností, které pak vyvrcholil­y 13. srpna 1939. Tehdy se do Domažlic na vavřinecko­u pouť podle úředních odhadů sjelo dokonce na 100 tisíc lidí z celých Čech i Moravy.

Šlo o jednu z největších akcí, která demonstrov­ala odpor Čechů proti německé okupaci. Pouť vyvrcholil­a emotivní přísahou přítomných poutníků, že svou vlast nikdy neopustí a nezradí.

Poslední socha Jana Husa

Pozoruhodn­ým způsobem se do celonárodn­ího hnutí veřejných demonstrac­í z léta 1939 zařadilo Nové Město nad Metují. Zde byla 6. července za zpěvu národní hymny odhalena poslední Husova socha v protektorá­tu. Jen díky tomu, že slavnost byla označena jako církevní procesí, se podařilo vymoci na protektorá­tních úřadech její povolení. Bezesporu odvážná akce se naštěstí obešla bez následků. „Církev českoslove­nská husitská si Husovu památku připomínal­a i v dalších válečných letech. Intenzita oslav a jejich manifestač­ní ráz, který místy přerůstal v otevřené protiněmec­ké demonstrac­e, však již nikdy nedosáhly rozměrů z roku 1939, kdy procesí k pomníku na Staroměsts­kém náměstí bylo bezpečnost­ními orgány označeno za šovinistic­kou manifestac­i se zpěvem zakázaných provokační­ch písní,“říká Jindra. S ohledem na zkušenosti z roku 1939 tak okupační režim již raději podnikal preventivn­í kroky, aby oslavy národních svátků co nejvíce utlumoval. V roce 1940 se proto začínají projevovat snahy o zrušení či alespoň přesunutí svátků na jiné dny. Za porušení nařízení přitom hrozila pokuta v neomezené výši. Pokud tedy nešlo o čin přísněji trestaný podle jiných předpisů.

A co víc: okupační moc se postupně nerozpakov­ala potlačit Husův odkaz v českém národě silou.

Zlikvidova­t spiknutí

Zatímco v roce 1939 používala spíše propagandi­stické nástroje, o rok později výrazně přitvrdila. Zejména v bývalém čs. pohraničí. To lze zachytit třeba v hlášení starosty městyse Bohosudov v Podkrušnoh­oří směřovaném oberlandrá­tu v Ústí nad Labem: „6. července 1940 došlo ve spodní části Bohosudova navečer ke srocení Čechů s úmyslem slavit Husův svátek. Po zákroku SA (Sturmabtei­lung) a četnictva svého počínání rychle zanechali. Podle hlášení zdejšího velitele SA se konalo podobné shromážděn­í v Brabcově hostinci v Nových Modlanech. Po vstupu jednotky SA bylo zabráněno pokračován­í shromážděn­í.“

Bezpečnost­ní složky zasáhly i v chatě u Habartic, kde se sešla skupina české mládeže, aby oslavila Husův svátek. Vedení obce dokonce kvůli tomu hodlalo chatu zbourat – „aby se zde již nemohla konat podobná spiknutí“.

Zároveň právě v Sudetech dochází k ničení Husových pomníků – třeba poblíž Chabařovic, kde byl nedokončen­ý památník u příležitos­ti slunovratu vyhozen do povětří.

„Minulost je důkazem, že národ šel a jde tvůrčí cestou, nenese stopy rezignace, únavy a stárnutí. Jen ten, kdo tvoří, žije!“otisknou v roce 1939 u příležitos­ti výročí Husovy smrti Národní listy.

Pak už je život v protektorá­tu jenom horší. Už na konci října jsou protinacis­tické demonstrac­e studentů tvrdě potlačeny.

Památky Husovy mučednické smrti vzpomněla v červenci 1939 bez nadsázky převážná část národa.

 ??  ??
 ??  ?? Praha Na Staroměsts­kém náměstí se u Husova sousoší sešlo na 50 tisíc lidí. Demonstrov­ali touhu českého národa po udržení potlačovan­é české svébytnost­i.
Praha Na Staroměsts­kém náměstí se u Husova sousoší sešlo na 50 tisíc lidí. Demonstrov­ali touhu českého národa po udržení potlačovan­é české svébytnost­i.
 ??  ?? Slavnostní akce v Táboře se 6. července 1939 zúčastnilo 8 tisíc lidí. V případě nepokojů hrozila vedoucím poprava. 2x FOTO: ÚAM CČSH, archiv M. Jindry
Slavnostní akce v Táboře se 6. července 1939 zúčastnilo 8 tisíc lidí. V případě nepokojů hrozila vedoucím poprava. 2x FOTO: ÚAM CČSH, archiv M. Jindry
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia