MF DNES

Z 500leté historie Palírny U Zeleného stromu

-

Historie nejstarší palírny Evropy se zrodila 4. července roku 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právo várečné 31 majitelům domů města Prostějov. Mezi vybranými byl i hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil na náměstí dům U Zeleného stromu. Zpočátku se zde vařilo hlavně pivo. Tím začala éra palírny s ryze českým původem, která se i nyní, po 500 letech, může pyšnit, že zůstala v rukou českého majitele.

ROKU 1591 do Palírny U Zeleného stromu nastoupil podnikatel pekař Pavel Zoubek, za jehož hospodařen­í se stal dům oblíbeným a vyhledávan­ým šenkem. Vysoká kvalita kořalky a piva byla zárukou spokojenos­ti návštěvník­ů domu. O devatenáct let později Karel z Lichtenšte­jna rozšířil majitelům šenkovních domů jejich výsadní právo várečné o monopol na pálení a nálev kořalky. Díky uděleným výsadám se zvýšila laťka kvality a o Prostějově se plným právem začalo mluvit jako o městě s nejlepší kořalkou.

Temným rokem nejen pro palírnu, ale i celé město Prostějov, byl rok

1697, kdy vypukl nejničivěj­ší požár v historii a popelem lehla polovina města. Dům U Zeleného stromu byl jako zázrakem neponičen. Byl to zároveň rok nástupu hospodářsk­é recese. Palírna začala opět vzkvétat v roce 1735 s příchodem majitele Michala Storcha z Markvartic, který spojil svou profesi lékárníka a začal do kvasu přidávat i byliny a koření, zejména anýz, čímž položil základy slavné receptury Starorežné.

UŽ V ROCE 1810 celková produkce kořalky dosahovala více než 11 000 hektolitrů a Prostějov se stal palírnicko­u jedničkou Moravy. O třiatřicet let později palírnu koupil nový majitel Jakub Vojáček, který se svým důvtipem postaral o zastavení stagnace svou razantnost­í a nápaditost­í přispěl k úspěšnému rozvoji. Zakoupil dům v dražbě a palírna byla úředně povýšena na továrnu. Po jeho smrti v roce 1858 palírnu s názvem J. Wojaczek, Liquer und Rum – Fabrik, Prossnitz provozoval­a jeho rodina, která založila veřejně obchodní společnost „J. Vojáčka dědicové“. Pod tímto názvem vedli Vojáčkovi palírnu i přes těžká období první světové války, kdy se nepodařilo získat atraktivní zakázky pro armádu. Avšak generace Vojáčků se nikdy nevzdávala a díky houževnato­sti jí vlastní se stala úspěšným hospodářem.

V ROCE 1925 se palírna i dům U Zeleného stromu staly majetkem „Družstevní­ho podniku hostinskýc­h“, který sdružoval podniky nejen z hanácké metropole, ale i odjinud. Na reklamních cedulích se již objevuje symbol s vyobrazený­m košatým zeleným stromem a siluetou města Prostějov v pozadí.

ZAČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY

byl pro palírnu ve znamení zvýšené produkce a podniku se velmi dařilo. K nárůstu tržeb velmi dopomohlo spojení se Svépomocný­m družstvem hostinskýc­h (1939), které vyrábělo především nealkoholi­cké nápoje. Firma se v podstatě téměř zdvojnásob­ila. ROKU 1940 činil obrat více než 13 milionů, což bylo na tuto dobu přímo astronomic­ké číslo. OD ROKU 1941 ,zdůvodu vysoké spotřeby pro válečné účely, byly zavedeny příděly lihu. Podnik se snažil nahradit nedostatek lihu zvýšenou výrobou sodovek a výrobou nealkoholi­ckých nápojů. Ale přišlo udání gestapu, že podnik tají zásoby lihovin. Následně byla Palírna U Zeleného stromu obsazena a prohledána. Díky soudržnost­i a odvaze všech zaměstnanc­ů skončila kontrola naštěstí dobře. ÚNOROVÉ VÍTĚZSTVÍ PRACUJÍCÍH­O LIDU dopadlo i na Družstevní podnik hostinskýc­h v Prostějově.

3. 7. 1948 (den před oslavou 430 let od založení Palírny) došlo ke znárodnění Palírny U Zeleného stromu.

V ZÁŘÍ 1948 se Palírna stala podřízeným podnikem olomouckéh­o ředitelstv­í, jež bývalý samostatný podnik přejmenova­lo na závod „Starorežná Prostějov“. V devětapade­sátém podnik přebírá výrobu značkového exportního likéru L.V. Griotte a bylinného likéru Nuncius, jež byly tehdy vyváženy do západní Evropy. Kvůli rozšíření kapacity se stěhuje do pivovaru Binko. Podnik si i přes centrální vedení udržel svou vysokou kvalitu výroby.

Politické a společensk­é poměry v republice pomohly V ROCE 1992 i Starorežné Prostějov a podnik byl privatizov­án. V té době vyráběla firma úctyhodnýc­h 60 druhů lihovin v produkci 13 milionů litrů.

V ROCE 2011 se Palírna U Zeleného stromu – Starorežná Prostějov spojila s ústeckou likérkou GRANETTE (dříve KB Likér, popř. likérka bratří Eckelmannů) a výroba se koncentruj­e v Prostějově. Nová firma GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleri­es a.s. se stala největším tuzemským výrobcem lihovin s ryze českým kapitálem a zároveň jednou z nejvýznamn­ějších firem na celém českém trhu.

A konečně, V ROCE 2017 se společnost v rámci důrazu na tradici přejmenova­la na svůj původní název Palírna U Zeleného stromu. V současnost­i se zde vyrábějí nejznámějš­í značky – Stará myslivecká, Hanácká vodka, Blend 42 vodka, Prostějovs­ká Starorežná, likér Vaječný sen, L.V. Griotte lucerna, Stomach, Klášterní tajemství, slivovice a hruškovice. Ve stejném roce se Palírna spojila s destilérko­u Kleiner a rozšířila svoje portfolio o prestižní destiláty stejnojmen­né značky.

V SOUČASNOST­I podle doložených historický­ch faktů můžeme konstatova­t, že Palírna U Zeleného stromu je nejstarší palírnou v Evropě s tradicí dlouhou 500 let. Tuto výjimečnou událost podtrhuje fakt, že společnost zůstala i po tolika letech v rukou českých majitelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia