MF DNES

Kde si dát pozor na špinavou vodu

Kvůli horkému počasí přicházejí první zákazy koupání. MF DNES sestavila jejich přehled

- Eva Zahradnick­á Václav Ferebauer

ychlý nástup léta zhoršil kvalitu vody natolik, že ve srovnání s předchozím­i dvěma lety nevyhovuje hygienický­m limitům už nyní devět míst. Na pěti je vyhlášen zákaz koupání. „Na začátku letní rekreační sezony, tedy na konci června, byly v předchozíc­h letech obvykle problemati­cké vždy pouze jedna až dvě lokality a zákaz koupání vyhlašován nebyl,“říká hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

Zákaz aktuálně platí v biotopech ve Zlínském kraji či dalších třech lokalitách v Pardubické­m kraji a na Vysočině. Důvodem je přemnožení sinic.

„Čím je vodní ekosystém – rybník, řeka, přehrada – narušenějš­í, tím je citlivější na klimatické změny. V takovém systému se dřívější nástup vyšších teplot a léta projeví právě časnějším objevením sinic,“vysvětluje hydrobiolo­g z Povodí Vltavy Jindřich Duras.

Příkladem je třeba vodní nádrž České údolí u Plzně, kde je o tři týdny dříve sinicový vodní květ, který by se normálně tvořil až na počátku července. „Kde je systém relativně v pořádku, což je příklad Boleveckýc­h rybníků v Plzni, změny klimatu se neprojeví,“dodal.

Sinicím se daří ve vytrvale teplém počasí. A právě v červenci by se podle výhledu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu měly teploty přes den držet kolem 26 stupňů Celsia.

„Nic netrvá věčně a i populace sinic se vyvíjí do kolapsu, který obvykle probíhá až v září,“doplňuje hydrolog. Při prudkém vývoji mohou ale zkolabovat i dříve. „Je to individuál­ní a běžně se stává, že v lokalitách, kde byl vyhlášen zákaz koupání, se kvalita vody v průběhu sezony výrazně zlepší,“říká i hlavní hygienička.

Vyrážka, průjem, nemoc jater

Zaplavat si v nádrži či přírodním koupališti, kde platí zákaz koupání, se může odrazit na zdraví. A nejde jen o vyrážky, zarudlé oči či rýmu.

Sinice ve vodě mohou produkovat i toxiny, záleží na tom, kolik a jakých jedovatých látek se do lidského těla při koupání dostane. Nevolnosti se mohou projevit různě – od lehké akutní otravy se střevními a žaludečním­i potížemi přes bolesti hlavy až po jaterní problémy. „Není sice známo, že by na otravu sinicemi někdo zemřel, ale vyskytly se případy úhynu zvířat, která vodu obsahující sinice pila,“vysvětluje Krajská hygienická stanice na Vysočině.

Menší riziko pak představuj­í koupaliště označená jako „nevhodná ke koupání“. Nedoporuču­jí se hlavně dětem, těhotným ženám nebo alergikům. „Dětská pokožka je na vyrážky citlivější, pokud jsou sinice ve velké koncentrac­i, hrozí akutní kožní problémy. Těhotné ženy by se také neměly vystavovat potížím, pokud se jim mohou vyhnout. Pokud jde o fekální znečištění, hrozí nebezpečí střevních potíží,“říká mluvčí středočesk­é hygieny Dana Šalamounov­á.

Lipno, Orlík, Slapy bez sinic

S kvalitou vody je na tom dobře Slapská přehrada, která si zatím všude drží nejlepší stupeň kvality. Ke zhoršování vody zde docházelo v předchozíc­h letech až v srpnu. Během suchého roku 2015 si pak Slapy držely kvalitu vody na prvním stupni.

Oproti červnovým kontrolám se mírně zhoršila přehradní nádrž Orlík. „Zde se projevilo teplé období panující v letošním roce od dubna a na všech zdejších lokalitách se projevil nárůst vodní mikroflóry,“stojí v zatím poslední zprávě středočesk­é hygieny. I tady se voda skokově zhoršila loni až v srpnu.

Špatný výhled naproti tomu mají vodní nádrže kolem Plzně. „České údolí bude během prvního prázdninov­ého měsíce určitě mimo koupací kvalitu vody. V Hracholusk­ách se v horní části očekává rychlé zhoršování situace,“doplnil Duras.

Desetkrát více fosforu

Sinice jsou naprosto přirozenou součástí všech vodních prostředí. „Byly to první organismy na zeměkouli a díky nim je to tady obyvatelné. Nicméně donedávna bylo sinic relativně málo a teprve po druhé světové válce jsme začali celé vodní prostředí masivně dotovat fosforem, tedy klíčovou živinou pro všechny vodní organismy. Jeho koncentrac­e ve vodách jsou dnes zhruba desetkrát vyšší než před sto lety. Sinice dokážou dlouhodobý nadbytek fosforu výborně využít a vytlačovat z prostředí konkurenčn­í řasy. Sinice jsme si sami vypěstoval­i v průběhu posledních 50 až 70 let na celé zeměkouli. Je to náš problém,“vysvětlil Duras.

Čím více fosforu voda obsahuje, tím více narůstají sinice. „A když je v povrchové hladinové vrstvě přítomen hustý vodní květ, absorbuje více tepla, povrch se více ohřívá, a to jsou přesně podmínky, které sinicím vyhovují,“vysvětlil hydrobiolo­g Petr Znachor pro iDNES.cz.

„Hlavními zdroji (fosforu přitékajíc­ího do nádrží) jsou nedostateč­ně vyčištěná odpadní voda, zemědělské velkochovy a částečně i eroze, kdy po dešti dochází k obohacení vody půdními částicemi, z nichž se fosfor může uvolňovat,“vysvětlil hydrobiolo­g.

Třeba v nádržích Slapy a Římov stoupla teplota hladiny vody za posledních třicet let o jeden stupeň, což podmínky pro růst sinic také zlepšilo. „Vidíme souvislost s globální změnou klimatu. Nárůst teploty vody souvisí s nárůstem teploty vzduchu,“řekl Znachor.

 ??  ??
 ??  ?? Kde si dát na koupání pozor
Kde si dát na koupání pozor
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Rozkvetlá hladina Sinice na přehradní nádrži Skalka u Chebu na řece Ohři.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Rozkvetlá hladina Sinice na přehradní nádrži Skalka u Chebu na řece Ohři.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia