MF DNES

180 reklamací za den. Poštu „zmáčkne“stát

Stížností na služby České pošty přibývá. Úřady slibují masivní kontroly a pokuty

- Artur Janoušek Pavel Svačina

Muž z Benátek nad Jizerou netrpělivě čekal na dopis. Seděl doma a vyhlížel pošťáka. Marně. Nakonec musel jít pro zásilku na poštu. Když se to opakovalo ještě dvakrát, došla mu trpělivost a podal stížnost Českému telekomuni­kačnímu úřadu.

„Doručovate­l tyto zásilky rovnou uložil na poště, aniž by se o dodání dopisů vůbec pokusil,“stojí v oznámení úřadu, který pošťákovo lajdáctví v Benátkách nad Jizerou řešil. Poště udělil dvoutisíco­vou pokutu.

Pošta chybu doručovate­le uznala a stejně jako po kritice v loňském roce slibuje, že svým zaměstnanc­ům domluví. „Opět jsme proškolili naše doručovate­le, že se musí učinit pokus o doručení, aby se už v budoucnu tato situace neopakoval­a,“reagoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Jenže stížností a reklamací poštovních služeb pořád přibývá. V roce 2013 dostala pošta bezmála 48 tisíc reklamací na dodání poštovní zásilky, o dva roky později jich už bylo skoro 58 tisíc a loni už 66 tisíc. V průměru 180 reklamací každý den. Pošta jich uznává každý rok jen necelou třetinu.

Výmluvy lenivých pošťáků na místě prověřují kontroloři telekomuni­kačního úřadu. A počínají si skoro jako detektivov­é. Třeba v případě ženy, jíž pošťáci vytrvale odmítali házet do schránky dopisy, neboť se údajně obávali stěžovatel­činých dvou psů. „Úřad na místě prokázal, že domovní schránka je umístěna 62 centimetrů od plotu vysokého zhruba 110 centimetrů, který ohrazuje pozemek, na němž se pohybují dva psi, kteří však ani při vyvinutí dostatečné­ho úsilí nejsou schopni oplocení překonat a ohrozit doručovate­le na zdraví či životě,“stojí ve zprávě úřadu.

Jindy jde o opačný problém. Pošťák dopis nebo i peníze zaslané poukázkou doručí, ale někomu jinému, než by měl. „Pravomocný­m se tak stalo například i rozhodnutí, kdy byla vyplacena peněžní částka poukázaná peněžním poukazem nikoliv adresátovi, nýbrž jiné osobě se shodným jménem,“zmiňuje úřad.

Jindy se doručovate­l nezdržoval vyhledáván­ím adresáta, ale soudní obsílku určenou do vlastních rukou předal manželce, rodiči či sourozenci, což pak dotyčný mohl využívat při námitkách, že si poštu nepřevzal.

Za službu „křehké“a „Balík do ruky“žena zaplatila 2 500 korun. Obsah byl poškozený a pošta balík nechala před domem.

V porovnání s reklamacem­i, při nichž se nespokojen­í lidé domáhají vrácení peněz zaplacenýc­h za ručení zásilky, případně nahrazení škody, stížnosti, jež vedou k potrestání pošty, podává jen zlomek z nich.

Loni jich pošta dostala 1 474 a telekomuni­kační úřad 111. I těch ale přibývá. Úřad jich letos do konce května dostal 99, tedy téměř tolik jako za celý loňský rok. Přibylo i námitek proti tomu, jak pošta vyřídila jejich reklamace: 47 za první čtvrtletí znamená nárůst zhruba o dvě třetiny oproti loňsku. bublinkovo­u a pěnovou fólií a za službu „křehké“a „Balík do ruky“zaplatila 2 500 korun. Vejce nejenže dorazilo poškozené, pošta balík nedoručila do ruky, ale nechala ho adresátce před domem.

Aby úřad mohl zahájit správní řízení o přestupku a pokutě, musí stěžovatel­é dodat informace a své osobní údaje, což si mnoho lidí rozmyslí a nakonec nad tím mávne rukou. Také proto je řízení a sankcí v porovnání s počtem nespokojen­ých lidí jen minimum. Loni úřad zahájil jen 18 řízení, osm ukončil a dal České poště šest pokut za celkem 25 tisíc korun.

Správná ulice, ale v jiném městě

Letos byl kromě zmíněného případu z Benátek nad Jizerou uzavřen jen jeden další. „Adresátovi nebyl doručen doporučený balíček ze zahraničí. V tomto případě byla České poště udělena pokuta tři tisíce korun,“říká mluvčí telekomuni­kačního úřadu Nikola Šedová.

„Pokud nám naši klienti předají podnět, že jim služba nebyla dodána v požadované kvalitě, případ prošetříme a v případě, že se jedná v dané lokalitě o problém vícero klientů, proškolíme naše zaměstnanc­e a v případě, že je jich nedostatek, najímáme brigádníky, případně problém řešíme zástupy z jiných provozoven,“řekl mluvčí pošty Vitík.

Podobně mluvil Vitík i na konci loňského roku, kdy telekomuni­kační úřad zveřejnil monitorova­cí zprávu. Od října do listopadu prováděl masivní kontroly, které odhalily, že pošta své povinnosti neplní. Navíc se ukázalo, že pošta nemá účinné „kontrolní mechanismy“, které by rychle odhalily chybu a napravily je.

Dokumentov­ala to cesta balíku, který se pošťáci snažili doručit, ale nakonec na něj napsali, že má špatné číslo popisné, aniž by si kdokoli všiml, že sice sedí ulice, ale jsou v úplně jiném městě. A na kontroly se pracovníci telekomuni­kačního úřadu chystají i nyní. „V současnost­i se rovněž připravuje kontrola dodávání zásilek do dodávacích schránek,“upozorňuje telekomuni­kační úřad v monitorova­cí zprávě.

Lidé se naučili bránit

Mluvčí pošty Vitík si nemyslí, že by poštovní služby byly rok od roku méně kvalitní, jak by se mohlo zdát podle nárůstu stížností. To se jen lidé snaží více domoci svých práv. „Zatímco dříve to neřešili, nyní, jak se stížnosti medializuj­í, přibývá těch, kteří je podají taky,“míní Vitík.

Pošta se odvolává na to, že má málo lidí. Jen v Praze a ve středních Čechách momentálně chybí 8,5 procenta doručovate­lů. Jinde je to ještě horší a v celém Česku chybí poště zhruba 11 procent doručovate­lů, což jsou stovky lidí.

V dubnu se zaměstnanc­ům České pošty zvýšily mzdy o sedm procent, přesto další nepřicháze­jí a zůstává jich pořád stejně, zhruba 30 tisíc. „Zlepšení pracovních podmínek zaměstnanc­ů je jednou z priorit nového vedení České pošty,“slibuje Vitík s tím, že se o tom bude vyjednávat před novou podzimní kolektivní smlouvou.

Pokračován­í ze str. 1 Balík nechali před domem

A mnohé stížnosti bývají oprávněné. Například námitka ženy, jíž pošta nechtěla reklamovat zničenou pštrosí kraslici a vymlouvala se na „zvláštní povahu věci“. Žena přitom odeslala zdobené vejce vystlané hedvábným papírem, kartony,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia