MF DNES

Brazílie končí Favorizova­ný tým prohrál s Belgií

Čekalo se zlato, ale Brazílie opět končí bez medaile. Ve čtvrtfinál­e ji vyřadila Belgie.

- Foto: ČTK

Neymar jede domů Brazilská hvězda, ale také velký simulant na fotbalovém šampionátu končí. „Kanárci“své velké šance v zápase s Belgičany neproměnil­i a prohráli 1:2. Do semifinále mistrovstv­í světa v Rusku včera postoupil také národní tým Francie, který vyřadil Uruguay.

Ta krásná rána by možná narazila do břevna. Ale možná klesala tak záludně, že by zapadla do branky.

To už se fotbalová Brazílie nedozví, protože po střele, kterou ve třetí nastavené minutě poslal na belgickou branku její tahoun Neymar, vystřelila černá rukavice belgického brankáře Courtoise.

Konečky prstů vytáhl míč nad branku.

Pak ještě jeden roh, nepřesná hlavička... A konec!

Brazilci vyrovnat nezvládli, a tak se po porážce 1:2 ve čtvrtfinál­e loučí se světovým šampionáte­m, který jim měl patřit.

Který jim měl spravit chuť po tom domácím, zkaženém ostudnou sedmigólov­ou porážkou v semifinále od Němců a pak i kolapsem v zápase o třetí místo s Nizozemske­m.

Tentokrát se Brazílie neloučí s hanbou, přesto pláče.

Vždyť se jí věřilo před šampionáte­m. Pak i po skončení základních skupin. A možná nejvíc poté, co přesvědčiv­ě zvládla osmifinále proti Mexiku. Nejen podle bookmakerů měla být hlavním favoritem na zlato, ostatně jako téměř vždy.

Místo toho je zase konec příliš brzy, největší fotbalová velmoc opět končí na největší fotbalové akci bez medaile. Počtvrté v řadě!

Tentokrát si vyřazení zavinila v prvním poločase, který nezvládla. Dopředu si několik šancí vytvořila, ale v obraně hořela: nedokázala ubránit hromotluka Lukaka, který tělem dělal prostor spoluhráčů­m, ani hbitého Hazarda, který rozjížděl akci za akcí.

Při rohu nedůslední obránci nestíhali pokrýt ani stopera Kompanyho, jehož hlavičku si nešťastně srazil do sítě Fernandinh­o. A když po půlhodině parádní ranou zdálky k tyči zvýšil De Bruyne, řítila se Brazílie do velkého průšvihu.

Z něj ji mohl vysvobodit jen druhý poločas, a moc nechybělo, aby náročný scénář klapl. Belgičané se zatáhli a jen bránili, dlouho úspěšně. Srbský rozhodčí Mažič a jeho kolegové u videa jim odpustili penaltu po faulu Kompanyho na Jesuse, Brazilci se vztekali, ale rvali se dál.

Jenže často monotónně – tahali míč středem, Neymar se snažil soupeře ukličkovat, Paulinhovi míče odskakoval­y, Coutinho se rozehrál až v závěru. Po jeho milimetrov­ém centru snížil hlavou náhradník Renato Augusto, který pak střílel v další tutové šanci vedle. A trenér Tite, který už zvedal ruce, musel skrýt hlavu do dlaní.

Ani on nedokázal Brazilce dovést za zlatem, na které čekají šestnáct let. A to, že neproklouz­l ani mezi poslední čtyři, bude těžko vysvětlova­t, ačkoli je u fanoušků oblíbený.

Poslední naději vzal Brazilcům parádním zákrokem Courtois, a tak bude semifinále šampionátu kompletně evropské.

Jako první si v něm místo rezervoval­a Francie, která odpoledne suverénně vyřadila Uruguay. Uklidnil ji vedoucí gól stopera Varana a pak i kiks uruguayské­ho gólmana Muslery: rána Griezmanna sice nabrala zvláštní rotaci, ale i tak míč mířil do prostoru, který si měl brankář bezpečně ohlídat. Místo toho nevídaně zazmatkova­l, balon mu přes rukavice propadl do sítě a Francouzi už si vedení 2:0 v pohodě ohlídali.

„Ať už mistrovstv­í skončí jakkoli, bude pro nás úspěšné,“pravil kouč Deschamps. Před dvaceti lety sám jako kapitán dovedl tým ke zlatu, teď se šance otevírá znovu. Zvlášť když Brazílie, tehdy poražený finalista, už je po včerejšku ze hry.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Zase to nevyjde Brazílie čeká na titul z mistrovstv­í světa od roku 2002. Nezměnil to ani Neymar.
Foto: ČTK Zase to nevyjde Brazílie čeká na titul z mistrovstv­í světa od roku 2002. Nezměnil to ani Neymar.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia