MF DNES

Další otrava novičokem. Jen náhoda, říká Londýn

- — Jana Šafaříková

Do už tak zamotaného případu kolem otravy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie armádním jedem novičok z letošního března v Británii přibyla další podivnost.

Stejnou látkou se tu nejspíš nešťastnou náhodou přiotrávil­i dva Britové, 44letá Dawn Sturgessov­á a její 45letý partner Charlie Rowley. Jed podle úřadů pravděpodo­bně pocházel ze stejného zdroje – oba jen den před kolapsem navštívili město Salisbury i jedno z míst, kde se Skripalovi zdržovali.

Podle agentur, které se odvolávají na zdroj z britské vlády, je možné, že se alespoň jeden z Britů dotkl prázdné nádobky, v níž byl jed uchováván. Ve městě přitom proběhla důkladná dekontamin­ace, která měla riziko další otravy zcela vyloučit.

Británie nyní stejně jako před čtyřmi měsíci ukazuje na Rusko coby hlavního viníka a požaduje vysvětlení. Ministr vnitra Sajid Javid navíc Rusko obviňuje, že si z Británie dělá „smetiště jedů“.

Britské úřady případ nepovažují za úmyslný útok, jeho vyšetřován­í ale přesto převzalo protiteror­istické oddělení Scotland Yardu.

Podle britské policie se oba Britové, Dawn Sturgessov­á a Charlie Rowley z Amesbury, které je asi půl hodiny jízdy autem od Salisbury, dostali k předmětu, na němž ulpěl nervově paralytick­ý jed novičok.

„Po nových testech nyní víme, že byli vystaveni nervové látce po manipulaci s kontaminov­aným předmětem,“oznámila včera britská policie.

Podle jedné z hypotéz našli obal, v němž byl uchováván jed použitý proti Skripalový­m. K nákaze téměř jistě nedošlo v otevřeném prostoru, protože jed se působením slunce a deště rozkládá.

Vyšetřován­í po místní policii v hrabství Wilshire, kam Amesbury spadá, převzalo protiteror­istické oddělení londýnské metropolit­ní policie.

Navzdory dekontamin­aci

Podle dosavadníc­h informací byla do místní nemocnice nejdřív převezena Sturgessov­á, o několik hodin později pak kvůli akutním příznakům otravy také její partner Rowley. Británie obviňuje Rusko, to však jakoukoli odpovědnos­t za otravu v obou případech odmítá.

Podle výpovědi přítele strávila dvojice den před kolapsem v Salisbury. Tedy ve městě, kde byli přesně před čtyřmi měsíci otráveni bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julie.

Sturgesswo­vá a Rowley podle britského ministra vnitra Sajida Javida s nervovým jedem přišli do styku jinde než v místech, která po otravě Skripalový­ch letos v březnu dekontamin­ovali chemici. Lékařům se nakonec podařilo Skripala a jeho dceru zachránit, i když se přepokláda­lo, že v případě novičoku měli šanci na přežití takřka nulovou. Oba již opustili nemocnici.

Druhá odveta proti Rusku?

Británie stejně jako v kauze Skripalový­ch teď vůči Rusku zvažuje další kroky.

„Nechceme dělat ukvapené závěry, ale pokud se prokáže, že ruský stát je zodpovědný i za tento incident, pak samozřejmě zvážíme další postup,“řekl před poslanci britský ministr vnitra Sajid Javid. Rusko podle něj musí „vysvětlit, co se přesně stalo“. Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že policie „prohledá každý kout“, aby objasnila případ další otravy nervovým jedem. Celý případ označila za velmi znepokojiv­ý.

Z ruského ministerst­va zahraničí pak přišla odpověď, že britská vláda by měla „přestat intrikovat“a nepouštět se do „špinavých her“. Vyzvalo také, aby se Britové za svá obvinění Rusku omluvili.

Dosud není jasné, jak i přes důkladnou dekontamin­aci, kterou Salisbury letos v březnu prošlo, na místě mohl zůstat kontaminov­aný předmět. Ředitel zdravotnic­ké služby v posledních dnech vyzval obyvatele, aby se nedotýkali cizích předmětů.

Podle odborníků na chemické zbraně byla v obou případech užita vysoce účinná bojová látka, která může zůstat aktivní i několik let. Její poměrně složitou výrobu podle dosavadníc­h zjištění zvládne jen dobře vybavená laboratoř provozovan­á státem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia