MF DNES

Drama kluků v jeskyni: boj s vodou i časem

- — Dagmar Langová

Času včera už moc nezbývalo, původní plány ztroskotal­y. Zatímco ještě v úterý se počítalo s tím, že uvěznění mladí fotbalisté v thajské jeskyni jsou víceméně zachráněni, včera se ukázalo, že není vyhráno. A souboj s vodou, která brání tomu, aby se dostali ven, už stál jeden život.

Při záchrannýc­h akcích zahynul bývalý člen thajského námořnictv­a. Zkušený profesioná­l se do akce přihlásil jako dobrovolní­k. Při noční misi dopravil k dvanácti thajským chlapcům a jejich trenérovi kanystry s kyslíkem, ten mu však při cestě zpátky chyběl. Při cestě zatopenou částí jeskyně ztratil vědomí. Ven mu sice pomohli kolegové, ale už se ho nepodařilo oživit.

Tragická událost zesílila varování, že by bylo příliš riskantní dát chlapcům, kteří neumějí ani plavat, potápěčsko­u výstroj, aby čtyři kilometry dlouhým zatopeným tunelem k východu jeskyně proplavali. Troška paniky v takové situaci by je mohla stát život.

Na to, aby se naučili potápět, by potřeboval­i čtyři měsíce. V místě, kde jsou, sice voda zatím není, ale dochází kyslík. A co hůř. Nejpozději zítra se očekává příchod silných monzunovýc­h dešťů, které mají trvat až do příštího čtvrtka.

Záchranáři až do poslední chvíle sváděli boj s časem i vodou. Tu se snažili z jeskynního komplexu odčerpat do té míry, aby chlapci mohli vyjít ven jen v záchrannýc­h vestách. To se včera stále zdálo jako nejsnazší způsob, jak je zachránit.

Nad tím, zda se to podaří, visel však velký otazník. Hladina v jeskyni včera klesala v průměru o centimetr a půl za hodinu.

Chlapce ve věku 11 až 16 let se podařilo najít v pondělí po devíti dnech, kdy je při výletu do jeskyně uvěznil nečekaný příval vody. Od té doby bylo odčerpáno přes 120 milionů litrů, tedy asi 40 procent. Zpřístupni­l se úsek o délce 1,5 kilometru. Včera odpoledne zbývalo zprůchodni­t zhruba 2,5 kilometru chodeb. Pomáhali i vojáci, nasazeny byly stovky průmyslový­ch čerpadel.

Celkem bylo do akce zapojeno na tisíc lidí. Vedle profesioná­lních potápěčů, vojáků i dobrovolní­ci. Česko včera vyslalo do Thajska dva hasiče, aby zjistili, jak by mohlo přispět k záchraně. V minulých dnech už nabídlo vyslání potápěčů.

Jídlo, léky i kyslík

Potápěči mezitím skupině dopravoval­i nutné zásoby, mimo jiné posilující vitaminovo­u výživu a také lahve s kyslíkem. Jeho množství v jeskyni kleslo podle stanice BBC na 15 procent, zatímco jeho obvyklé množství je 21 procent. Při poklesu pod 10 procent už lidé mohou upadnout do bezvědomí.

Profesioná­lním potápěčům trvá cesta k chlapcům šest hodin, k východu se od nich dostanou za pět hodin. V jednom úseku musí potápěč tlačit před sebou vzduchovou lahev, na dalších místech se plave proti proudu. A chodby se klikatí. To včera stálo život 38letého záchranáře Samana Gunana.

I proto znalci považují za velmi riskantní řešení, že by už teď vyčerpaní chlapci doplavali k východu z jeskyně s pomocí profesioná­lních potápěčů. Pokud by se však nepodařilo vodu odčerpat, aby mladí fotbalisté mohli vyjít jen se záchranným­i vestami, považuje to thajská vláda stále za další možnost.

Podle předpovědi počasí přijdou nejpozději zítra monzunové deště, které jeskyni znovu naplní. Mohou tak chlapce odříznout na celé měsíce. Uvažuje se proto i o natažení pět kilometrů dlouhé trubice, kterou by se k nim přiváděl kyslík.

Včera nebylo vyloučeno ani to, že chlapci zůstanou v jeskyni až do poloviny října, kdy končívá období dešťů a voda opadne. Jenže jak psala britská média, hrozí i to, že další deště nejen ztíží zásobování, ale zaplní i jeskynní kapsu, kde zatím mladí fotbalisté našli útočiště. Další možností záchrany podle včerejších zpráv bylo najít alternativ­ní vchod do jeskyně. Zatím se nenašel, ale odhaduje se, že tam průrva bude, protože navzdory poklesu kyslíku je tam nějaký přísun vzduchu. Zvažuje se i vyvrtání šachty, kterou by se dostali ven.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia