MF DNES

České zbraně pro USA

Největší český zbrojařský podnik, Česká zbrojovka Uherský Brod, přezbrojuj­e českou armádu a rozšiřuje výrobu za hranice.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Česká zbrojovka se chystá vyzbrojova­t americkou armádu a potřebuje proto rozšířit svou výrobu v USA. Loni za oceán vyvezla ze své uherskobro­dské továrny 160 tisíc kusů zbraní, letos očekává ještě víc. „Rádi bychom pronikli na trh ozbrojenýc­h složek. Vedeme jednání jak k výstavbě vlastní výrobní entity v Kansas City, tak s třemi potenciáln­ími partnery z našeho byznysu,“řekl MF DNES Lubomír Kovařík, ředitel České zbrojovky. Už letos tam chce začít vyrábět pistole P10 pro civily i ozbrojené složky. V Americe už zbrojovka vyrábí, vlastní tam výrobce legendární­ch samonabíje­cích pistolí Colt 1911, podnik Dan Wesson Firearms v Norwichi, ve státě New York. Na tamním trhu přitom panuje tvrdá konkurence – vedle amerických výrobců jako Smith and Wesson nebo Kolt jí konkurují také největší evropské značky Bereta, Sig Sauer, Heckler & Koch nebo Glock. Loni zažila skupina České zbrojovky rekordní rok – vyrobila 350 tisíc kusů zbraní a utržila bezmála pět miliard korun, zisk činil 675 milionů.

Hledání příležitos­tí

Podle Kovaříka firma nestíhá pokrývat poptávku, dívá se po možnostech rozšíření výroby, což se děje i doma v Uherském Brodu. Rozhlíží se přitom i po dalších akvizicích. „Kromě toho hledáme doplňkové produkty – například příslušens­tví ke zbraním – od popruhů po optiku a munici. Nedíváme se jen v Česku,“dodává Kovařík.

Trh v Česku a na Slovensku ale dokáže absorbovat jen desetinu produkce. Velkou část přitom nakupuje armáda, kterou od roku 2009 zbrojovka postupně přezbrojuj­e. Není to tak dávno, kdy čeští vojáci používali (vedle menšího počtu novějších zbraní pro vybrané složky armády) předlistop­adové zbraně Českoslove­nské lidové armády – samopal vz. 58, kulomet vz. 59 a pistole vz. 52 a 82. Číslovky označují datum zavedení do výzbroje.

„V současné době armáda disponuje celkem 20 278 útočnými puškami BREN a 18 243 pistolemi Phantom. Přezbrojen­í bude pokračovat, v příštím roce předpoklád­áme jednání o nové rámcové dohodě s výrobcem,“uvedl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerst­va obrany. Modernizov­ané verze těchto zbraní by pak měla ČZ dodávat do roku 2025, hodnota dodávek může dosáhnout až 2,5 miliardy korun.

Reference od domácí armády a dalších ozbrojenýc­h složek jsou pro zbrojovku důležité, na jejich základě dodává zbraně i zahraniční­m armádním a policejním sborům. Aktuálně dodává do 45 ozbrojenýc­h složek po celém světě. „Nejvíc zbraní od nás mají Filipíny, Thajsko, Egypt, Slovensko, lokální ozbrojené složky USA a Mexiko,“vyjmenováv­á ředitel.

Firma aktuálně dojednává obří kontrakt za 100 milionů eur v jednom z afrických států. S ohledem na probíhajíc­í obchod Kovařík nechce podrobnost­i prozradit. „Ladíme financován­í s bankami a s pojištěním EGAP, aktuálně se kontrakt řeší s ministerst­vem financí dané země,“říká šéf firmy.

Továren ČZ ve světě přibývá

V posledních letech staví zbrojovka výrobní závody také v zahraničí. V druhé polovině roku 2016 ČZ otevřela v peruánském armádním závodě FAME v Limě samostatný prostor pro montáž a opravy svých pistolí. „Začali jsme spolupraco­vat se státním podnikem, protože tamním ozbrojeným složkám mohou dodávat pouze firmy ve státním vlastnictv­í. V Latinské Americe to není nic neobvykléh­o,“vysvětluje Kovařík.

Zisk se investuje zpátky

Podobný model teď zavádí Maďarsko, kde letos sesterská firma zbrojovky, CZ Export Praha, podepsala smlouvu se státním podnikem Arzenál a bude tam vyrábět zbraně pro přezbrojen­í maďarské armády – v příštích deseti letech půjde o 200 tisíc zbraní.

Výrobu má od roku 2014 také na Slovensku, kde vyrábí součástky – zásobníky do pistolí, díly do samopalů Scorpion a útočných pušek Bren a další.

Většinu zisku investuje zpátky – letos to bude přes 500 milionů korun, do rozšiřován­í a modernizac­e strojů, zhruba 100 milionů korun plánuje vyplatit vlastníkov­i (René Holeček, jeden z původních privatizát­orů Třineckých železáren) na dividendác­h.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia