MF DNES

50 českých krás: obři v Modré

Modrá láká na obří ryby i život Velké Moravy

- — Zuzana Cyroňová

Zažít atmosféru života starých Slovanů, projít se podvodním tunelem, v němž plave mimo jiné i největší sladkovodn­í ryba na světě, a prohlédnou­t si největší terarijní expozici na Moravě.

To jsou hlavní lákadla obce Modrá, která se nachází na Uherskohra­dišťsku, v těsném sousedství poutního Velehradu. Tato malá vesnice je doslova nabita atrakcemi.

Archeoskan­zen vyrostl v Modré před patnácti lety. Nachází se na lokalitě původního velkomorav­ského osídlení a imituje slovanské opevněné sídliště z doby Velké Moravy.

Jeho stavby našly své předlohy ve skutečných objektech z 9. století, které archeologo­vé odkryli na Uherskohra­dišťsku.

Při návštěvě skanzenu na turisty čeká několik areálů. Na začátku projdou vstupní branou a strážními věžemi. Uvnitř areálu se rozkládá na pětadvacet hliněných a dřevěných staveb tvořících slovanské sídliště.

Zájemci si mohou prohlédnou­t jednotlivé zemnice, kovárnu, hrnčírnu i výstavní knížecí palác. Poodkryjí tak životní podmínky lidí žijících v době Cyrila a Metoděje. Areálem volně pobíhají slepice a kozy. Unikátní atmosféru má kostel sv. Jana Křtitele.

Celý archeoskan­zen ožívá řadou pravidelný­ch akcí. K těm nejvýznamn­ějším patří srpnový historický festival Veligrad – Boj o hradiště. Návštěvníc­i se tak přenesou přímo do bitevní vřavy Velkomorav­anů.

V podvodním tunelu jsou k vidění štiky, kapři i jeseteři

Archeoskan­zen ale není jedinou atrakcí, kterou malá obec nabízí. Už při příjezdu si návštěvníc­i mohou všimnout dvou rybníků a voda k Modré neodmyslit­elně patří také díky sladkovodn­í expozici nazvané Živá voda.

V podvodním tunelu se míhají kapři, štiky, jeseteři, nebo dokonce největší sladkovodn­í ryba světa – vyza velká. Nejurostle­jším kaprem prohánějíc­ím se tunelem je Jonáš, který váží skoro třicet kilo.

K meduňce a mátě s levandulí si zájemci přivoní při průchodu bylinkovou zahrádkou ve venkovním areálu. V jeho sousedství uvidí první tři mladé pratury na Moravě, kteří se na toto území vrátili po dlouhých staletích.

V terarijní expozici si zájemci mohou hady pohladit

Vedle archeoskan­zenu vyrostla nedávno největší moravská terarijní expozice, která ukazuje jedovaté hady, škrtiče, ještěry i pavouky z různých částí světa.

Za sklem se vyhřívá kobra, anakonda nebo hroznýš. Zájemci si odsud mohou odnést nevšední zážitek – kdo si troufne, může si zkusit podržet, případně pohladit dvě majestátní, více než čtyřmetrov­é krajty.

Součástí expozice jsou také chameleoni, ještěrky, kajmani či varani.

Malé návštěvník­y zaujmou roztomilé šelmy mangusty trpasličí. Na krmení větších živočichů se turisté mohou těšit každé sobotní dopoledne.

 ??  ??
 ??  ?? Atrakce Modrá je sice malá obec, ale je doslova nabita atrakcemi. Nabízí vodní expozici, archeoskan­zen i největší terárium na Moravě. Foto: Z. Němec, MAFRA
Atrakce Modrá je sice malá obec, ale je doslova nabita atrakcemi. Nabízí vodní expozici, archeoskan­zen i největší terárium na Moravě. Foto: Z. Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia