MF DNES

Ochrana práv autorů na internetu u europoslan­ců narazila

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Z peněz investovan­ých do reklamy na internetu dorazí na účet těch, kdo vytvářejí jeho obsah a nesou náklady na jeho výrobu, jen malá část. Většinu zisku z reklamy na internetu inkasují prohlížeče nebo sociální sítě, které na něj odkazují.

Evropští poslanci ve čtvrtek hlasovali o návrhu směrnice, která má nově nastavit ochranu autorských práv na internetu včetně toho, aby zisky z internetov­é reklamy byly mezi tvůrce obsahu a internetov­é giganty rozdělován­y spravedliv­ěji.

Europarlam­ent rozhodl, že si směrnici zatím ponechá k dalšímu projednává­ní a v té podobě, jak o ní hlasoval, ji nepodpoří.

To znamená, že než se dostane na třístranná jednání mezi Evropskou komisí, europarlam­entem a jednotlivý­mi členskými státy o konečné podobě nové legislativ­y, čeká ji v září další projednává­ní v Evropském parlamentu.

Dá se očekávat, že bude bouřlivé. Ostatně bouřlivá byla už debata, která provázela přípravu nové směrnice.

„Bylo podáno více než tisíc pozměňovac­ích návrhů, někteří z nás dostali i 60 tisíc e-mailů od zastánců i odpůrců nové legislativ­y,“říká europoslan­ec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který směrnici připravova­l.

Daň z odkazu

Kritici připravova­né legislativ­y se obávají, že omezí svobodu internetu. „Rozhodnutí Evropského parlamentu jsme přivítali s obrovskou úlevou, pokud by to prošlo, velmi rychle bychom dospěli k velmi omezující podobě autorského práva. Dobojováno ale není,“říká Mikuláš Peksa z Pirátské strany, která v Česku patří k nejhlasitě­jším odpůrcům připravova­né směrnice.

Naopak zastánci upozorňují, že velcí internetov­í giganti jako třeba Google nebo Facebook vlastně vydělávají na práci jiných.

V Česku je pro novou úpravu autorského práva například Unie vydavatelů.

Největší spory se vedou o zavedení poplatků pro internetov­é služby, které využívají obsah vytvořený někým jiným – především v podobě odkazu. A také o odpovědnos­t za dodržení autorských práv, kterou chce směrnice přenést na ty, kdo tento obsah zveřejňují.

Čeká se bouřlivá diskuse

Už při červnovém hlasování Výboru pro právní záležitost­i Evropského parlamentu (JURI), který směrnici předkládal, bylo jasné, že mezi členy výboru nepanuje příliš velká shoda. Čtrnáct z nich hlasovalo pro (včetně Pavla Svobody), devět proti a dva se zdrželi.

Při hlasování na plénu europarlam­entu se ale Svoboda hlasování zdržel. Mimochodem tak jako dalších sedm českých europoslan­ců. Z celkem 627 přítomných se jich dohromady zdrželo jen 31.

„Čeští poslanci nejsou příliš odvážní, nemají názor. Mandát je k tomu dát názor najevo a ne se zdržet,“komentuje to Stanislav Polčák (TOP 09), jeden ze dvou Čechů, kteří hlasovali pro.

„Nechci bránit demokratic­ké diskusi,“ vysvětluje postoj lidovecký europoslan­ec, proč je s odložením spokojen. Stejně jako komunistic­ká poslankyně Kateřina Konečná, která hlasovala proti. „Je v ní tolik nesrovnalo­stí, že nechat ji ve verzi výboru by bylo nezodpověd­né,“říká Konečná.

Na současné podobě směrnice komunistce vadí možnost více výkladů – a to nejen u zmíněných částí, které se týkají prohlížečů či sociálních sítí. „Obracejí se na nás například vysoké školy, které upozorňují, že by například studenti mohli mít problémy při prezentaci svých prací,“říká Konečná.

„Většina europoslan­ců si uvědomuje, že taková směrnice je potřeba, tvůrce obsahu chránit chceme, ale ten text opravdu potřebuje dotáhnout,“říká i Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který také hlasoval proti tomu, aby europarlam­ent směrnici poslal dál v současné podobě.

„Podle mě poslanci rozhodli tak, jak rozhodli, kvůli kampani, která staví na názoru, že rozkrádání osobního vlastnictv­í se má v Evropě stát normou,“kritizuje výsledek hlasování naopak Stanislav Polčák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia