MF DNES

Němci: migranty budeme z hranic vracet... možná

Strany německé koalice CDU/CSU a SPD před letní pauzou uzavřely křehký mír.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Těsně předtím, než v Německu začnou parlamentn­í prázdniny, se vládní koalice stihla narychlo udobřit. Pád vlády konzervati­vní unie CDU/CSU a socialistů (SPD), která poslední týdny balancoval­a na hraně propasti, tak prozatím není na pořadu dne.

Zástupci vládních stran se ve čtvrtek večer shodli na reformě imigrační a azylové politiky. Do diskuse se tentokrát zapojili také socialisté, kteří kritizoval­i nedávný spor kancléřky Angely Merkelové a ministra vnitra a předsedy bavorské CSU Horsta Seehofera mimo jiné proto, že si připadali stranou veškerého dění.

Nová dohoda obsahuje od všeho něco. Zohledňuje Seehoferův požadavek, že migranti, kteří už byli registrová­ni jako žadatelé o azyl v jiné evropské zemi a nemají povolení ke vstupu a pobytu v Německu, budou vraceni do země, v níž podali žádost. Zároveň ale respektuje přání CDU a socialistů, že Německo nebude jednat jednostran­ně, ale ve shodě s evropskými státy, z nichž migranti do Německa přišli.

Vracení migrantů z německých hranic tedy bude možné jen poté, co Německo s těmito státy uzavře

bilateráln­í dohody. A v tom je zatím problém.

Rakousko, které sousedí s Bavorskem, podle vyjádření kancléře Sebastiana Kurze se k takové dohodě s Německem nechystá. Italský premiér Giuseppe Conte se vyjadřuje podobně. V takovém případě by čtvrteční dohoda vládních stran byla v praxi téměř k ničemu.

Toho si je vědom i Seehofer, který se svého původního plánu na zabezpečen­í německých hranic za každou cenu ještě zcela nevzdal. V rozhovoru pro týdeník Der Spiegel řekl, že pokud Německo dohody o vracení migrantů neuzavře, bude muset k jednostran­ným krokům přece jen přistoupit.

To by nicméně znamenalo nový začátek sporů uvnitř koalice, protože CDU ani SPD takový postup dlouhodobě nepodporuj­í.

Bez tranzitníc­h center

V plánu není ani vznik takzvaných tranzitníc­h center na německé straně u hranic s Rakouskem. Ta by sloužila jako krátkodobé přestupní stanice pro žadatele o azyl, kteří se už registrova­li v jiné evropské zemi.

Zejména socialisté byli proti „uzavřeným táborům“. Nová centra se sice zřizovat nebudou, ale jejich funkci budou de facto plnit stávající zařízení spolkové policie v těsné blízkosti hranic.

Každopádně rozhodován­í o tom, kdo má právo na vstup do Německa a pobyt v zemi, se má podle vlády zpřísnit a zrychlit.

Podle předsedkyn­ě SPD Andrey Nahlesové se podařilo najít „dobré řešení“, které zahrnuje také svižnější řízení v případech těch, kdo nesplňují podmínky pro udělení mezinárodn­í ochrany. Také Seehofer uvedl, že je s dohodou v rámci vládní koalice „velmi spokojen“.

Kromě bilateráln­ích smluv, na kterých bude muset začít rychle pracovat, aby závěry dohody mohla uvést do praxe, chce německá vláda do konce letošního roku předložit také návrh nového imigračníh­o zákona. O jeho nutnosti se mluví nejméně od loňska, jeho konkrétní obrysy jsou nicméně zatím poměrně nejasné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia