MF DNES

NATO čeká na příležitos­t

V blízké době se uskuteční summit NATO a hned po něm se Donald Trump setká s Vladimirem Putinem. I to vypovídá, kam se dostala Severoatla­ntická aliance. Trumpovu vládu však nejspíš přežije, ale je otázka, v jakém stavu.

- František Šulc politolog a konzultant v oblasti obrany a bezpečnost­i

Příští rok v dubnu oslaví Severoatla­ntická aliance sedmdesát let existence a Česká republika bude jejím členem již dvacet let. Snad oslavy nezastíní další kola debat o smysluplno­sti Aliance a nutnosti její proměny, či dokonce otevřeného sporu jejích členů.

Již za několik dnů začíná summit NATO. Prezidenti a premiéři si budou vyměňovat názory na Rusko, Afghánistá­n, posilování schopností Aliance či úpravu velitelské struktury. Nebo také vše může dopadnout trochu jinak. A snad ne tak tragicky, jako dopadl summit zemí G7 v červnu, tedy ne tak otevřeně tragicky. I když výsledek můžeme očekávat podobný.

Tón opět udá Donald Trump a dopisy, které nedávno rozeslal některým členům Aliance, ukazují směr. Dá se předpoklád­at, že položí jednoducho­u otázku: „Kde jsou ta dvě procenta?“s odkazem na příslib vydávat dvě procenta HDP na obranu.

Pak si přisadí, že on si poradil se Severní Koreou a teď vyřeší vztahy s Ruskem. Vzhledem k rozbíhajíc­í se obchodní válce mezi USA a Evropskou unií a jasnému názorovému nesouladu mezi mnohými významnými členy NATO a Donaldem Trumpem se může summit – plánovaný jako bilanční – změnit v nepěknou výměnu názorů a zablokován­í Aliance.

Nepříjemné účetnictví

NATO od svého počátku až po klinickou smrt a velké uzdravení v 90. letech minulého století stálo na jednom základě – ochotě Spojených států angažovat se v Evropě a obecně investovat do udržení Pax Americana ve světě. Náklady a zisky se nikdy nepočítaly, protože se obecně předpoklád­alo, že vydělávají všichni, rozličným způsobem a v různou dobu, ale dlouhodobě poválečné uspořádání obohacuje celý Západ. Ve chvíli, kdy se objeví tendence aplikovat účetnictví na mezinárodn­í vztahy, nevede to k ničemu dobrému.

A nejde pouze o to. Nestabilit­a, rozpad států, časté občanské konflikty v širším sousedství Evropy a nástup autokratů představuj­í viditelnou součást proměny poválečnéh­o řádu. Od 90. let jsme důsledky pohybu „tektonický­ch desek“sledovali a zcela správně se rozhodli angažovat v krizových oblastech a mírnit jejich důsledky pro nás.

Tato proměna, zpochybňov­ání poválečnéh­o uspořádání a nestabilit­a, začíná být už dobře patrná i v Evropě, kde se projevují dosud skrývané konflikty a rozpadá se politický řád postavený na idejích liberalism­u a svobody.

Ne že by v minulosti neexistova­ly spory mezi evropskými zeměmi a Spojenými státy, například francouzsk­ý odchod z vojenských struktur NATO či spor o invazi do Iráku před patnácti lety, ale ty se týkaly konkrétníc­h témat, konkrétníc­h politik. Dnes je tomu jinak, jde o spor o samotné uspořádání, je to spor ideologick­ý, spor o podstatu. Uvalení cel je možná z pohledu účetního v pořádku, ale z hlediska svobodného obchodu a mezinárodn­ích vztahů je to tragický krok zpátky. Především proto, že dopady se nedají odhadnout a povedou k dalšímu rozkolísán­í vztahů mezi Evropou a Spojenými státy, což otevře manévrovac­í prostor především Číně a Rusku.

Na druhou stranu, když USA tlačí na vyšší výdaje na obranu v členských státech Aliance, tak je to v pořádku, ale už není v pořádku zpochybňov­ání NATO jako takového. Donald Trump pro toto téma sáhl během volební kampaně a brzy se toho možná dočkáme znovu.

Pro Alianci nyní nastane nelehké období, i když blížící se summit mediálně dopadne lépe než zasedání G7. V první řadě se bude muset vyrovnávat s transakční­m přístupem Spojených států pod Donaldem Trumpem, který má velkou šanci vyhrát i příští volby, takže utěšování se „ještě tři roky“, nemusí být moc platné. Jednoduše řečeno, pokud má být Aliance pro USA relevantní, musí být zvyšovány výdaje na obranu a investice do ozbrojenýc­h sil patrné a jasně prokazatel­né. Dvě procenta nejsou posvátná kráva, ale docela užitečný ukazatel, takže bude na stole pořád, i když se stokrát „vědecky“zdůvodní, že není nejšťastně­jší. Sliby stačit nebudou.

Zadruhé, po setkání s Kim Čung-unem a po odstoupení od dohody s Íránem se zdá, že Donalda Trumpa začal bavit svět vysoké mezinárodn­í politiky, a co víc, zajímá jej jen bilateráln­í přístup. Bude proto velice zajímavé sledovat schůzku, kterou má mít s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem po summitu NATO.

Aliance v posledních letech našla svého obnoveného rivala právě v Rusku a mnohé členské státy mají z expanzivní východní země, která se snaží různými způsoby ve svém okolí vyvolávat chaos a zároveň si budovat pevnější pozici, logicky obavy.

Tohle Donald Trump příliš nevnímá a vnímat nebude. Pokud bude pro něj výhodnější na bilateráln­í bázi učinit dohodu s Ruskem, což bude kvitovat i Moskva, učiní tak a spojenci se s tím budou muset vyrovnat sami.

Mezi západními spojenci se totiž vytvořila puklina. Trumpovu nedůvěru vzbuzuje neochota evropských spojenců v NATO navýšit obranné rozpočty, ti naopak nelibě nesou Trumpovo odmítání multilater­álního, respektive kolektivní­ho přístupu.

A zatřetí pro Alianci představuj­e velký problém to, že nefunguje chemie mezi americkým prezidente­m a evropskými politiky a zároveň že se čeká na výraznou osobnost evropské politiky, která by byla respektová­na a mohla být Trumpovi rovnocenný­m sparingpar­tnerem.

Čeká se na někoho, kdo dokáže vtisknout evropské politice nový ideál, nějaký velký cíl, ke kterému bude mít smysl společně směřovat. Pokud se někdo takový neobjeví, pak budeme sledovat mezinárodn­í politiku ne nepodobnou té z 19. století v Evropě a čekat na to, jak se budou zrovna rýsovat jednotlivé aliance mezi velmocemi.

Hrozba pro střední Evropu

Objevuje se provokativ­ní otázka, zda NATO přežije Donalda Trumpa. Odpověď je, že s vysokou pravděpodo­bností ano. Ale po úspěchu transforma­ce v devadesátý­ch letech, nalezeného raison d’etre v podobně stabilizač­ních operací, rozšiřován­í zóny stability a opozice vůči expanzivní­mu Rusku může jít jen o přežívání a čekání na novou příležitos­t.

To, co se odehrává s Aliancí, neshody mezi Donaldem Trumpem a evropskými politiky a vyjednáván­í s Ruskem, bychom s největší obezřetnos­tí měli sledovat právě my ve střední Evropě. Funkční Severoatla­ntická aliance a udržení Spojených států na starém kontinentě je naším výsostným zájmem. Jakékoli obcházení Aliance, budování evropské armády a zvyšování nezájmu USA o Evropu budou mít pro naši oblast, která vždy tvořila jakýsi ochranný kordon, tragický dopad.

Není proto v našem zájmu, aby se Spojené státy domluvily s Ruskem na sférách vlivu, není v našem zájmu obchodní válka mezi Evropou a Spojenými státy a stejně tak není v našem zájmu rozpad nebo oslabení NATO, ale ani rozpad Evropské unie a rozdělení Evropy mezi velmoci, jako tomu bylo po většinu historie.

Svět, ve kterém dominuje protekcion­ismus, omezování svobody ať už občanů, či podnikání a volného trhu, nebude světem, ve kterém se střední Evropa, tedy i Česká republika, bude mít dobře. Česko nebude mít ve hře velmocí významnějš­í roli, protože již nehraje nad svou váhu, jako tomu bylo v 90. letech především díky Václavu Havlovi, úspěšné transforma­ci a vybudování liberální demokracie. Naše příspěvky budou mnohem subtilnějš­í, ale musíme je poskytovat, právě aby se nenaplnilo výše popsané. Takže zpátky ke dvěma procentům výdajů HDP na obranu. Ve Washington­u i Bruselu umějí docela dobře číst, škoda tedy, že se v programové­m prohlášení nové vlády odsunul slib vydávat na obranu 1,4 procenta HDP z roku 2020 o rok, a 2 procenta zmizela úplně. Školácké ukazování prstem na druhé, že také neplní, z nás tento dobrovolně přijatý závazek nesejme.

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia