MF DNES

Proč měnit něco, co funguje

- Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Nějak vždy nerozumím tomu, když se objeví snaha měnit něco, co docela dobře funguje. Jestli naše veřejná správa navzdory tomu, že jsme stále v nějaké reformě nebo v přípravě na reformu, docela dobře funguje, tak to je především zásluha starostů a zastupitel­ů obcí a měst, hejtmanů a krajských zastupitel­stev. Někdy tomu tak je dokonce navzdory nápadům různých vlád a ministerst­ev, které komunálním politikům často práci příliš neulehčují. Prostě veřejné správy na starostech a hejtmanech stojí a navíc mají většinou i silnou podporu občanů obce či kraje, a je skoro jedno, z jaké strany ten který starosta či hejtman přichází.

Některé politické strany a také prezident Miloš Zeman teď docela vážně uvažují o tom, že by se v Česku zavedla přímá volba starostů a hejtmanů. Jako bychom si dost „neužívali“už s přímou prezidents­kou volbou, která již z principu rozděluje společnost. Na druhou stranu uznávám, že bych možná i já nakonec mohl patřit k těm, kteří by si rádi zvolili svého starostu či hejtmana přímo, když v nabídce osobností budou charizmati­čtí, vzdělaní a schopní kandidáti, kteří budou sdílet starosti občanů obce nebo kraje a snažit se je po svém zvolení opravdu řešit. Kdo by si takovou osobnost nechtěl zvolit přímo osobně, nikoliv zprostředk­ovaně prostředni­ctvím námi volených zastupitel­ů, jako tomu je nyní?

A co když si zvolíme skutečně toho nejlepšího z kandidátů, s jehož osobnostní­mi kvalitami a volebním programem se ztotožňuje­me, ale pak mu následně dovolíme takové zastupitel­stvo, které mu fakticky znemožní jeho volební program realizovat?

Žádný z nápadů a projektů obce bez rozpočtový­ch peněz nezrealizu­ješ. A o rozpočtu, o rozdělován­í obecních peněz, ale také o změnách územního plánu obce, prodeji majetku a o dalších zásadních věcech přece rozhoduje zastupitel­stvo, nikoliv sám starosta či hejtman!

Nebo chceme zastupitel­skou demokracii omezit ve prospěch přímo zvoleného starosty a dát mu tak i příslušné pravomoci k realizaci jeho programu? Proč ne! Ale to by znamenalo značný posun směrem od evropského zastupitel­ského modelu veřejné správy spíše k tomu americkému, kde přímo volí s plnou odpovědnos­tí a pravomocem­i nejen svoje starosty, ale i šerify a prokurátor­y. Chceme skutečně takovýto posun? Navíc poslední prezidentů­v nápad, že by starostou byl „automatick­y“ten, kdo získá nejvíc hlasů na kandidátce vítězné volební strany, pomíjí skutečnost, že někteří kandidáti prostě mají zájem kandidovat „jen“do zastupitel­stva a nemají třeba z profesních důvodů ani tu nejmenší chuť být starostou. To je k tomu budeme zákonem nutit? A tím je úplně odradíme od zájmu být v zastupitel­stvu?

Osobně jsem měl a stále mám už o přímé volbě prezidenta a tím spíše nyní i o možné přímé volbě starostů či hejtmanů značné pochybnost­i a považuji ji svým způsobem hlavně za vějičku pro voliče. S přímou volbou jako takovou bych byl docela opatrný. Přímá volba (ani větší využití referenda) totiž sama o sobě problém vyšší politické kultury, po které se všeobecně volá, určitě nevyřeší. Je to jako leccos v životě, složitější... A hlavně proč riskovat změnu něčeho, co v zásadě velmi dobře funguje, to je podle mě téměř vždy nesmysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia