MF DNES

Hrátky s ozonovou vrstvou

- Martin Tuček psychiatr

Bez tenoučké ozonové vrstvy atmosféry by byl sám život na pevninách nemyslitel­ný: zabilo by jej ultrafialo­vé záření mutacemi DNA a rakovinou, u lidí v první řadě obávaným kožním melanomem.

Ozonovou vrstvičku jsme si ovšem notně poničili nejapným užíváním hlavně chlorfluor­ovaných uhlovodíků (freonů). Zjištění bylo šokující.

Od roku 1987 byl všemi státy světa ratifiková­n tzv. Montrealsk­ý protokol, který měl výrobu freonů zcela potlačit. Vše vypadalo dlouho dobře, ozonová vrstva se postupně vzpamatová­vala. Podle NASA se však rekonvales­cence znovu podezřele zpomaluje a nová rešerše New York Times odhalila mohutné ilegální zneužívání freonů v lidové Číně, hlavně při výrobě izolační polyuretan­ové pěny do ledniček a pro stavebnict­ví.

Lidská paměť je krátká a vybíravá. Strašideln­é a znepokojuj­ící zapomínáme či schováváme hluboko do nevědomí. Naše opěvované rozumové schopnosti míří na okamžité výhody, nahlížené optikou až fantaskníh­o egoismu.

Kdysi snad evolučně výhodné chování je v době globalizac­e krajně nebezpečné, evolučně přímo eliminační – vždyť jde i o zdravý život dětí škůdců.

Musíme si udělat pořádek

Džin z lahve vypuštěný se uhlídá špatně – ale uhlídat se musí. Vždy se budou vyskytovat asociální individua a organizace obcházejíc­í zákony, morálku i rozum. Jednotlivé státy jsou povinny udělat si pořádek – Čína nemůže být výjimkou.

Zvláště v tomto případě, kdy jde o pokus masového zabití. Z české strany musíme dbát na to, abychom obchodoval­i výhradně s těmi firmami, které ekologické

Znepokojuj­ící věci zapomínáme či schováváme hluboko do podvědomí.

zákony dodržují – v našem nejvlastně­jším zájmu.

Amorální obchodníci jsou ovšem i u nás: podporu nacházejí v nezapomenu­telném bonmotu „peníze jsou vždy až na prvním místě“jistého zářného ekonoma, pseudoklim­atologa a neochvějně sebejistéh­o emeritního státníka.

Hloupí osvobodite­lé

Vytvořil se pozoruhodn­ě různorodý hlouček lidí, kteří by nás chtěli co nejrychlej­i vyvést z otroctví zákonů a regulací Evropské unie včetně těch ekologický­ch, ovšem.

Někteří „osvobodite­lé“jsou nenapravit­elně hloupí, ale mnozí jiní by podle testů IQ dosáhli vynikající­ch výsledků. Navzájem je spojuje fantastick­á ztráta soudnosti. Pod řízením těchto pilotů by to s českým letadélkem dopadlo stejně jako s oním slavným zmizelým malajským boeingem.

Místo zkázy: ztraceni uprostřed oceánu. Důvod havárie: viz výše. Náhrobní nápis: „Ty naše malé milé zpitomělé Česko, R. I. P.!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia