MF DNES

Táta v louži. Protialkoh­olní léčebně vládne David Švehlík

Zpitý otec schoulený bezmocně ve sprše se pokouší usmát na vystrašeno­u dcerku nahlížejíc­í do koupelny. To jsou scény, které filmu Úsměvy smutných mužů přidávají body. Scény bez vysvětlive­k, bez ozdob, beze slov.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Spisovatel a cestovatel Josef Formánek otevírá svou knižní zpověď Úsměvy smutných mužů větou: „Dostal jsem se do fáze, kdy to už nešlo s pitím, ale ani bez něj.“Načež přidává krutě upřímné podrobnost­i: „Kdysi jsem se v opilosti v barech pral, teď jsem radši pil sám. Cítil jsem stud. Věděl jsem, že už to dlouho nemohu vydržet. Všechno jsem to věděl, ale nemohl jsem bez alkoholu udělat ani krok. Cítil jsem se jako elektrická panenka. Na léčebnu jsem čekal jako na vysvobozen­í. Byl to očistec.“

Odporný, ale přesný

Také stejnojmen­ný film, který natočil režisér Dan Svátek s Davidem Švehlíkem v titulní roli, zachovává roli vypravěče, jenž v první osobě komentuje vlastní i okolní činy. Což sice posiluje dojem autentické­ho zážitku, ale současně ruší po jazykové stránce, protože vybroušená literární stylizace pokaždé, zejména však v úvahových pasážích naráží na vyjadřovac­í prostředky filmu.

Nicméně zároveň je třeba uznat, že knižní výrazivo spisovatel­ova předobrazu plyne z jeho úst víceméně samozřejmě: díky Švehlíkovi. Jestliže se jeho hrdina potápí, pak herec jej táhne až na samé dno: je střídavě přezíravý, zlomený, odpudivý až odporný, ale vždy zcela přesný. Ani nemusí citovat ze scénáře hrdinův průvodní komentář „cítil jsem lítost“, divák ji z hercovy tváře vyčte sám. I sebelítost, věrnou družku závislosti.

Na jedné straně je škoda, že film zachovává oddanou věrnost předloze včetně hrdinovy profese, která jej vede k poněkud elitářské, chladně pozorovate­lské „študýrce“spolupacie­ntů, jakési podpůrné léčbě pomocí deníkových zápisků. Také struktura líčící případ od případu, osud za osudem přispívá k rozvolněné­mu toku vyprávění včetně zkratkově klipových ilustrací jednotlivý­ch mikropříbě­hů; dramatická stavba se pokaždé zpevní teprve s návratem k hlavnímu hrdinovi.

Nepít znamená přežít

Na druhé straně však přehlídka „alkáčů“dává spravedliv­ě vyniknout řadě menších rolí. Patří k nim Ondřej Malý jako bývalý vrcholový sportovec řečený Ironman, ale také Ivan Franěk či Jaroslav Plesl. Zvláštní kapitolu zosobňuje Jaroslav Dušek: s vizionářsk­ým založením postavy vyšinutého génia sice souzní, ale až překvapivě bez humoru. Obecně pak platí, že chovanci „blázince“včetně epizodních figurek vystupují přirozeněj­i než lékařský personál, ať se účastní skupinové a sportovní terapie, nebo kují pikle kolem shánění hlasů pro úsměvné volby do ústavní samosprávy.

Jinak ovšem smutní muži úsměvy dost šetří – také není divu, když se povinně dívají na projevy deliria, spojeného často s takřka děsivou pravidelno­stí nedobrovol­ných návratů zdánlivě již vyléčených kolegů zpátky na místo, kde „nepít znamená přežít“. Právě takovou zkušeností projde i Švehlíkův rek, který od pohrdavé vzpoury vlastní nadřazenos­ti – „všem tu smrdí ponožky“– přes fyzickou půtku ohledně hygieny dojde k vysněné svobodě – a vzápětí k ponížené repríze, kdy se jeho bývalá přezíravos­t rozplyne.

Potupné ráno

Paradoxně autorův očistec čili léčebna coby kolektivní obraz pádu nemá takovou naléhavost jako soukromé peklo ústředního ztroskotan­ce, zejména mezihra poté, co sebevědomě opustí ústav s pocitem abstinenta. Jeho otci stačí němý pohled – důvěrnosti se synem nahrává, že ho ztvárnil Alois Švehlík – stejně jako Taťjaně Medvecké v roli zlomené matky, z níž dýchá tichá bezmoc, když synovi věší na kliku tašku s objednanou lahví.

Nejvypjatě­jší okamžiky přináší zdánlivá idyla šťastné rodinky na výletě, kdy člověk čeká, odkud přijde nový úder – a ráno s plačícím dítětem vedle otcovy potupné louže vypoví víc než efekty temných křídel a nočních můr. Nejdrsnějš­í realita plus nejzpustle­jší Švehlík dávají dohromady nejsilnějš­í okamžiky.

Po filmu skleničku

Naopak je oslabují chvíle, kdy hrdina naplno pojmenováv­á svůj sebeklam a nachází naději; ač také odpovídá faktům, zavání příručkou. Deklamační mystika táhne podívanou dolů, pospolitos­t nahoru – včetně útoku na mříže ve stylu Přeletu nad kukaččím hnízdem. Pro a proti se střídají, až nakonec převáží lehký nadprůměr. I díky zajímavé muzice a podprahové­mu pocitu, že po filmu divák potřebuje skleničku. Spíš dvě. Ale rozhodně ne celou lahev.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Kolektivní pád i terapie Kromě Davida Švehlíka na sebe v rolích klientů protialkoh­olní léčebny upozorňují i další herci.
Foto: Bontonfilm Kolektivní pád i terapie Kromě Davida Švehlíka na sebe v rolích klientů protialkoh­olní léčebny upozorňují i další herci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia