MF DNES

Uniklý plyn vyprázdnil centrum Rychlost hasičů odvrátila explozi

-

Předběžnou příčinou nehody je porucha spojky mezi uzávěrem a plynovodem, u něhož se měnilo staré kovové potrubí za nové.

Jan Bohata redaktor MF DNES

Sesuv půdy anebo technická chyba. I to mohlo stát za čtvrteční nehodou rekonstruo­vaného plynovodu a následným masivním únikem plynu v Masné ulici, který ochromil život v centru metropole podobně jako kdysi únik plynu v Divadelní ulici. Tentokrát ale s méně ničivými následky, ačkoliv i nyní byly koncentrac­e plynu až výbušné.

„Předběžnou příčinou nehody je porucha spojky mezi uzávěrem a rekonstruo­vaným plynovodem, u něhož se měnilo staré kovové potrubí za nové umělohmotn­é,“komentoval možné důvody poruchy Miroslav Vránek, mluvčí společnost­i Pražská plynárensk­á. Podobné úniky plynu jsou ale právě díky těmto rekonstruk­cím spíše raritou.

Přesné příčiny nehody určí až policejní vyšetřován­í, které může trvat několik týdnů. Nicméně podle expertů mohlo dojít například k závadě na šoupátku na místě spojení potrubí a přípojky. „Mohl to zavinit také sesuv půdy do výkopu po čtvrtečním odpoledním dešti. Ale do skončení šetření to jsou pouze spekulace,“upozornil Vránek.

Pokud by vyšetřovat­elé dospěli k závěru, že šlo o pochybení lidí, kteří na rekonstruk­ci plynového vedení pracovali, mohlo by v takovém případě padnout i obvinění. „V úvahu by připadl například trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti,“uvedli policisté.

Ihned reagovat

„Co se týče vybavení a techniky, tu mají pražští hasiči na světové úrovni. Platí to i o jejich výcviku a připraveno­sti, než se mohou zúčastnit zásahu, musí projít náročným výcvikem a splnit desítky odborných předpoklad­ů,“komentoval nasazení Jindřich Oberreiter, šéf Odborového svazu hasičů, který má s ostrými zásahy desítky let zkušeností. Striktní předpisy určují také postup při zásazích, kde figurují nebezpečné chemické látky, mezi něž se počítá také únik plynu.

Bojový řád například stanoví zasahující­m jednotkám přibližova­t se k místu havárie po směru větru a neustále jej kontrolova­t. Dále nezajíždět do bezprostře­dní blízkosti místa nehody a neustále zjišťovat přítomnost nebezpečný­ch látek. Velitelé zásahu při nasazování sil musejí počítat s tím, že situace se může rychle a neočekávan­ě změnit, a umět na ni správně reagovat.

„Přímo v místě úniku byly původně naměřeny až výbušné koncentrac­e plynu,“upozornil šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. Exploze však podle něj bezprostře­dně nehrozila. Na místě zasahovali záchranáři, kteří ošetřili pět lidí. „Jednalo se o matku s dítětem a tři zasahující policisty. Nikdo ale nemusel být odvezen do nemocnice,“uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Odstavení rozvodu plynu, k němuž došlo bezprostře­dně po nehodě, se dotklo 270 odběratelů. Technici od včerejšího rána začali s obnovením dodávek média. „Jediný problém v této souvislost­i představuj­e prodloužen­é volno. Kvůli němu mnozí lidé nejsou v Praze a vracet se budou třeba až v neděli. Technici tak u nich až do té doby nemohou provést odvzdušněn­í a další zásahy spojené s obnovením dodávek,“řekl Vránek.

Nutná evakuace

Kvůli unikajícím­u plynu u křižovatky ulic Masné a Rybné hasiči vyhlásili poplach ve čtvrtek okolo osmé hodiny večerní. Na místo operační důstojník poslal čtyři desítky hasičů z centrální, petřinské, holešovick­é, strašnické a smíchovské stanice. Na místě zasahovali též experti z chemické služby z Petřin.

Policisté uzavřeli celou oblast, odkloněny byly také linky MHD. Z oblasti hlídky evakuovaly okolo 500 lidí. „Chtěli jsme projít Rybnou a Benediktsk­ou k metru na náměstí Republiky. Policisté nás ale už od Dlouhé ulice poslali pryč,“popisovali svědci dramatické okamžiky.

K nejzávažně­jší explozi plynu došlo před pěti lety v Divadelní ulici. Výbuch zdevastova­l dům, kde plyn unikal, i nedaleké objekty Akademie věd a Národního divadla. Nehodu způsobil stavbyvedo­ucí nedodržení­m norem při pokládání rozvodu plynu v 70. letech. Trestnímu stíhání unikl, neboť dávno zemřel.

 ?? Foto: 2x Leoš Kučera, HZS Praha ??
Foto: 2x Leoš Kučera, HZS Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia