MF DNES

Radnice by vítaly úpravu zón

-

Některé městské části, kde fungují parkovací zóny, by uvítaly jejich úpravu či rozšíření. Zóny začaly minulou neděli platit v části Prahy 4, zavádět je chce i Praha 9 a výhledově možná Praha 10.

„Uvítali bychom rozšíření zón po celé Praze 6, protože vzhledem k neexistenc­i P+R parkovišť, což je vina magistrátu, jsou auta přespolníc­h vytěsňován­a dál od míst, kde již zóny máme,“uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Trpí tím podle něj periferie městské části, ale i třeba Ořechovka. Rozšíření zón na celou městskou část už schválilo zastupitel­stvo, rozhodnutí je na magistrátu.

Rozšíření zón o další oblasti plánuje i Praha 5. Ještě letos se nově objeví na sever od Plzeňské ulice v lokalitách Buďánka a Hřebenka. Další rozšíření čeká Malvazinky, kde se za parkování bude nově platit na západ od stávající zóny u Peroutkovy ulice. Zóny budou nově i v lokalitách Poštovka a U Vojanky.

Loni na městské části také přešla odpovědnos­t za výběr pokut, které do té doby řešil magistrát. Roční náklady na tuto agendu podle zástupců radnice činí zhruba tři miliony korun, které jdou hlavně na platy úředníků.

Na pokutách pak například v Praze 6 od letošního ledna do května vybrali 4,3 milionu korun. Částka vybraná za parkování se liší podle městských částí, například radnice Prahy 3 do května vybrala 31 milionů korun a v Praze 5 13,5 milionu. Z vybraných peněz jde polovina magistrátu a polovina radnici, peníze z pokut si městská část nechává všechny. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia