MF DNES

Kudlička skvěle létal nad Prahou

-

Určil jsem jediné pravidlo, že příspěvky musí být z Prahy nebo z jejího okolí, i když jich je nakonec také pár odjinud. A nahrávky nesmí porušovat soukromí. Člověk, který se rozhodne zvuk nahrát, by měl společně se zvukem ve formátu mp3 nahrát také fotografii místa, kde zvuk nahrával, a k tomu dopsat krátký komentář. To se liší od londýnskéh­o projektu, kde je jen mapa a na ní stovky bodů se zvuky.

Příspěvky na stránkách vypadají trochu jako zvukové pohlednice, byl to záměr?

Zvuk o určitém prostředí vypovídá stejně dobře jako fotografie, možná více. V příspěvcíc­h přitom nemusí být zvuk to nejdůležit­ější, může to být i text nebo fotografie.

Podle čeho si vybíráte místa, která zvukově zachytíte?

Často je výběr impulzivní. Nahrávací zařízení u sebe nosím asi už deset let, a když uslyším něco zajímavého, tak to zachytím na rekordér. Jsou ale místa, kam jsme dříve chodili častěji, protože jsou akusticky zajímavá. Třeba stará čistírna vod v Bubenči. Mám také sérii čtyřiceti nahrávek z pražských kostelů, které mě vždy fascinoval­y. Kostel je taková schránka starého časoprosto­ru ve změněném okolí. Některé jsou tiché, jako třeba Apolinář. Jinde kostel funguje jako rezonátor zvuku, například kostel svatého Tomáše na Malé Straně, kde projíždějí­cí tramvaje rezonují prostorem.

Je tramvaj specifický zvuk pro Prahu?

V Praze jsou slyšet často pneumatiky na kočičích hlavách, v ostatních západoevro­pských městech tento druh dlažby už moc nenajdeme. Také tikání semaforů pro slepce na přechodu, ten zvuk je myslím u nás dost specifický.

Podařilo se vám zachytit zvuk místa, které už zaniklo?

Podařilo se mi najít několik archivních nahrávek, které jsou v kontextu s celkovou mozaikou Prahy zajímavé. Když jsme začínali, bylo možné zachytit zvukově a fotografic­ky místa, která mizela. Třeba bruslařský stadion na Štvanici, některé plavecké stadiony a oblasti pražské periferie, které jsou nyní už zastavěné. Také mám zvuky z nefungujíc­ího nádraží na Smíchově. Byl jsem mimochodem překvapený, že Český rozhlas podobný zvukový archiv ukázek městského akustickéh­o prostředí nemá.

Změnily se zvuky ve městě v průběhu let?

Například v Botanické zahradě, kde sedíme, jsou slyšet houkačky a tramvaje. Technologi­e se rychle mění a podobné zvuky před sto lety nebyly. To stojí podle mě za to zachytit. V Praze se třeba někdo zajímá o vizuální stránku města, ale o zvukovou se nikdo nestará, dokud si dostatečné množství lidí nestěžuje na hluk.

Snažil jste se to nějak řešit třeba s magistráte­m?

Asi před pěti lety jsme pořádali diskusní setkání, kam jsme zvali i lidi z magistrátu, ale nakonec nikdo nepřišel. Doufal jsem, že díky tomuto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia