MF DNES

V Čisovicích byl zrušen nedělní program

-

projektu vznikne širší diskuse ohledně hlučnosti ve městě, ale moc se to nepodařilo. Zvuk je přitom pro člověka z hlediska duševní hygieny stejně důležitý jako třeba zplodiny nebo vizuální smog. Ve střední Evropě podle mne není dost příležitos­tí, jak by se lidé dozvěděli o zvukovém znečištění nebo o akustické ekologii.

Jak je vaše databáze obsáhlá?

Délku záznamu jsem nepočítal, ale je tam asi tisíc padesát příspěvků. Většinou jsou to krátké záznamy okolo dvou minut, ale jsou tam i desetiminu­tové. Spřízněný projekt aporee.org, kolega z Berlína Udo Noll začal přibližně stejně, tam jsou stovky hodin nahrávek.

Je nějaká zvuková nahrávka, která vás překvapila?

Před několika lety jsme do školy koupili hydrofon a chodili nahrávat zvuky pod hladinou. To mě tehdy hodně zaujalo.

Budete v nahrávání zvuků pokračovat?

Když počet příspěvků na stránkách přesáhl tisíc, tak jsem to trochu opustil, myslím, že to stačí. Ale občas něco přidám a jednou za dva měsíce s kolegy na stránku vložíme například informaci o dočasném vysílání rádia Silence z nějakého místa v Praze. Vysíláme třeba den nebo týden a je to jenom čistě záznam zvukového prostředí. Parkurové závody v Čísovicích na Praze-západ konající se na farmě BB Horese tento víkend hlásí změnu v programu. Neděle je zcela zrušená, přičemž parkurové soutěže jsou přesunuté na dnešek. Tomu je uzpůsoben i program – začíná se v 9 hodin a závodit se bude jen v soutěžích pro velké koně od stupně ZM (výška překážek 90cm) do stupně S* (125 cm). Sobotní doprovodný program zůstává: těšit se můžou především děti, a to na skákací trampolínu či malování na obličej a od 16.00 do 18.00 na ukázku práce jízdní policie. (kam)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia