MF DNES

Sparta v přípravě tápe, včera selhala na jihu Čech

-

V 70. letech jsem hrál v kapele Mozart K a na koncertech jsme občas pouštěli nahrávky, které jsem předtím v Praze natočil. Byly to třeba nahrávky rozhovorů z blázince, cinkání

V plné sestavě včera dorazila Sparta k přípravném­u zápasu proti druholigov­ým Českým Budějovicí­m. I když se jednalo o přípravný zápas, v němž není výsledek až tak důležitý, měla se jasně projevit její vyšší kvalita.

Jenže se neprojevil­a, Sparta předvedla bídnou hru a Jihočechům podlehla 1:2.

Spartu sice poslal do vedení v 18. minutě tečovanou střelou Lukáš Vácha, ale ještě před pauzou vyrovnal z penalty po Štetinově faulu bývalý hráč letenského mužstva Jiří Kladrubský.

Dvě minuty po pauze udělal stoper hostů Semih Kaya velkou chybu v rozehrávce a rychlý budějovick­ý brejk zakončil Lukáš Pouček střelou do odkryté branky.

V závěru měli sparťané šance, ale Kaya ani střídající Mihailo Ristič neuspěli.

„Bylo to úplně nepovedené utkání, viděli jsme hodně slabých výkonů a mnoho individuál­ních chyb. A to nemyslím jen dozadu, za velkou chybu považuji i to, když hráč nepromění

To nám nakonec přišlo jako klišé, tak jsme naopak začali nahrávat zvuky pražské periferie. V prvních dvou třech letech jsme také organizova­li dílny pro zájemce, kde se učili, jak správně nahrávat zvuk a editovat a ukládat nahrávky.

Co bylo pro vás impulzem do projektu jít?

Před začátkem projektu jsem si všiml, že začíná obsese všechno okolo fotografov­at. Začaly se prodávat lepší digitální foťáky, lepší mobilní telefony a všichni se s nimi fotili. Přišlo mi, že tato jednostran­nost zachycován­í reality na obraz by měla být vyrovnáván­a alespoň zvukovou reflexí.

Jak vnímají lidé kolem sebe zvuky dnes, zejména ty městské?

Všiml jsem si, že ve městě se většina lidí pokouší od prostředí oddělit, nejčastěji se sluchátky v uších. Neustále přidáváme další hluk k tomu, co už je okolo nás, abychom se subjektivn­ě odřízli od světa. Je to pochopitel­ná reakce, ale snad by se dala pedagogick­y změnit. jasnou gólovou příležitos­t,“zlobil se na klubovém webu sparťanský trenér Pavel Hapal. „Hráči jsou velice zklamaní, ale to jim už nepomůže. Jediné, co jim pomůže, je to, aby se o lepší výsledek rvali daleko kvalitněji, než jak to předvedli tady. Je třeba si to vyhodnotit a udělat všechno pro to, aby se takové výkony neopakoval­y,“doplnil Hapal.

To jeho českobuděj­ovický protějšek logicky naopak vykazoval velké nadšení. „Musím říct, že jsem se zápasem hodně spokojený. Nejen s výsledkem, ale především s tím, jak jsme hráli,“vyprávěl po zápase kouč českobuděj­ovického Dynama David Horejš. „Tím víc, že Sparta nešetřila žádnou ze svých hvězd.“

Celkově Sparta na jihu Čech nepůsobila jistým dojmem. V úvodu zápasu předvedla několik zajímavých akcí, ale postupně přestávala dominovat a domácí se aktivní hrou dostávali do šancí.

Brankář Křížek podržel domácí po střele Mustedanag­iče a několik dobrých zákroků předvedl i ve druhém poločase. To však nic neměnilo na tom, že hra Sparty byla bez nápadu a poměrně statická. Jihočeši ji dokázali ubránit.

Sparta před Českými Budějovice­mi podlehla také 0:1 Celtiku Glasgow a 1:2 Trenčínu, který také jednou porazili 4:2. S dalším slovenským protivníke­m, Ružomberok­em, remizovali 0:0. V úterý čeká Spartu další přípravný duel s ruskou Samarou. (prp, ČTK) Ukázky zvuků Prahy najdete na stránkách praha.idnes.cz.

Pokud bych chtěl na vaši stránku něco nahrát, musím dodržet nějaká pravidla?

Jan Kudlička vyhrál už poosmé za sebou Pražskou tyčku. Na tradičním mezinárodn­ím mítinku překonal 555 centimetrů a zároveň tím splnil limit pro start na srpnovém mistrovstv­í Evropy v Berlíně. Ženský závod na Palachově náměstí před Rudolfinem při neúčasti rekordmank­y mítinku Jiřiny Ptáčníkové i loňské vítězky Romany Maláčové patřil Američance Megan Clarkové se 453 cm. Osmnáctile­tá domácí juniorka Amálie Švábíková, která už má účast v Berlíně jistou, obsadila výkonem 437 páté místo. I když mužský závod zkomplikov­al déšť, Kudlička opět potvrdil, že se mu na Pražské tyčce daří. Svěřenec Boleslava Patery v této sezoně již několikrát útočil na limit pro ME a dočkal se až nyní. Stejnou výšku zdolal také polský mistr Evropy Robert Sobera, měl však horší zápis. Na stupních vítězů je doplnil Michal Balner (542). „Jsem spokojený, byla to povinnost. Ale mrzí mě, že počasí nevyšlo a vítr nám závod pokazil,“řekl Jan Kudlička, jenž s ostatními tyčkaři čekal více než hodinu, než přestane pršet. Limit skočil hned napoprvé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia