MF DNES

Život starých Slovanů přiblíží Mojslav

-

Jmenuje se Mojslav, narodil se na Velké Moravě, kde prožil celý svůj život. Právě on je průvodcem turistů v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Usnadní jim pochopit dobu 9. století. Na 22 figurínách v životní velkosti je ukázán celý jeho životní příběh, na němž se zrcadlí život našich předků. Ačkoliv postava je to fiktivní, přesně pomáhá lidem porozumět dějinám starým více než tisíc let.

Zájemci uvidí v památníku ukázky pracovních nástrojů, zbraní, dobových šperků a oděvů. Dozvědí se o technice pěstování plodin, chovu dobytka, zpracování kostí či paroží. Výstava zahrnuje krátký film, dotykové Velká Morava se považuje za první skutečné státní uspořádání na našem území. Kníže Mojmír, vládce moravského knížectví, v roce 833 vyhnal knížete Pribinu z nitranskéh­o knížectví a obě území spojil. Tak vznikla mocnost, jež se rozpadla po nájezdech maďarských kočovníků na začátku desátého století. obrazovky a mapy s grafy věnovanými historii i zvykům Velkomorav­ské říše.

Děti mohou vyplňovat naučné kvízy nebo si hrát s razítky, které pokrývá slovanské písmo hlaholice, jež sestavili Konstantin s Metodějem před příchodem na Velkou Moravu.

Budova památníku vznikla nad základy kostela z 9. století, které tvoří hlavní část výstavy. Na místě se rozkládalo jedno z nejrozsáhl­ejších pohřebišť Velkomorav­ské říše s více než dvěma tisíci hroby. Ukládali tam majetné zemřelé z vyšších vrstev i chudé zemědělce nebo řemeslníky. Odkryty byly také hroby takzvaných vampýrů. (cyr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia