MF DNES

Vypískaný obhájce

Dnes startuje 105. ročník Tour. Co na ní čeká Chrise Frooma?

- Tomáš Macek cyklistick­ý expert MF DNES

Ze žlutého transparen­tu zářil vzkaz: „Podvodníku, jeď domů!“Přijetí Chrise Frooma při slavnostní prezentaci všech týmů v La Roche-sur-Yon bylo od diváků přesně takové, jak mnozí očekávali. Chladné a nepřátelsk­é. Pískot se ozval, když s jezdci Sky mířil mezi hrazením k pódiu. Pískot zesílil, když říkal: „Bylo by neskutečné, kdybych vyhrál svoji pátou Tour. Dáme do toho vše.“

Na projevy nevole reagoval podobně jako téhož dne na nepříjemné otázky při tiskové konferenci: se stoickým obličejem.

Jakým kontrastem bylo nadšené přijetí domácí hvězdy Romaina Bardeta, libujícího si: „Na chvíli jsem si připadal jako rocková hvězda.“

Dnes odstartuje z regionu Vendée 105. ročník Tour. Poprvé od roku 2012 bez Čechů, zato s dlouhým seznamem kandidátů titulu i s kypícími emocemi po úterním očištění Frooma v salbutamol­ové kauze.

„Prožil jsem obtížných devět měsíců,“tvrdí. „Jsem extrémně vděčný, že mohu za celým případem udělat do písku tlustou čáru a soustředit se zase jen na závodění.“

Jenže takhle snadno to nepůjde.

Ostře střežené hotely Sky

Na sociálních sítích se už šíří výzvy fanoušků: Když se ani UCI, ani WADA nepostaral­y o férový rozsudek, vezměme spravedlno­st u trati do vlastních rukou.

„Množství zloby směřující na Sky je masivní,“všímá si také Jonathan Vaughters, majitel týmu EF Drapac. „Být členem týmu Sky, beru takové hrozby velmi vážně.“

Vážně je zjevně pojímají i organizáto­ři. Počet příslušník­ů bezpečnost­ních složek, dohlížejíc­ích na Tour, narostl kvůli stálým obavám z terorismu na 30 tisíc. Speciální ozbrojená patrola však má tentokrát 24 hodin střežit i hotely, v nichž se ubytuje tým Sky.

Dave Brailsford, šéf této formace, stále zdůrazňuje: „Nebyli jsme to my, kdo učinil rozhodnutí o Chrisově účasti. Ten verdikt vynesli po prostudová­ní všech detailů zodpovědní lidé z UCI a WADA.“

Tým se snažil vylepšit si image zveřejnění­m Froomových dat z etap Gira či novými dresy, jimiž podpořil kampaň „Zachraňte oceány“proti nadměrnému užívání plastů. Jenže zároveň partě Sky nepomáhá skutečnost, že utajeny zůstaly důvody vedoucí k Froomovu očištění.

„Ta zveřejněná data z Gira považuji za fake news,“říká Richie Porte z týmu BMC. Nairo Quintana z Movistaru pro změnu k pískotu diváků na tým Sky dodává: „Občas sklízíte plody toho, co zasejete.“

Většina jezdců ovšem vyzývá: Koncentruj­me se teď na sport!

„Vývoj Froomovy kauzy byl nešťastný. Ale nyní padl verdikt, který by měli všichni respektova­t. Včetně diváků,“vyzývá Romain Bardet.

Ať neprohraje rukou šílence

Navzdory všem dohadům posledních dnů je dobře, že Froome stojí na startu. Jen si představte, že by jeho kauza zůstala nedořešena a společnost ASO by jej svévolně nepustila do závodu. Ať už by vyhrál kdokoliv, ozývalo by se: Vyhrál by, i kdyby směl startovat Froome?

Takhle se všichni mohou těšit na přímý souboj Froome versus zbytek světa. „Je to největší výzva mé kariéry,“vyhlašuje obhájce titulu. Zdaleka nejen proto, že tolik fanoušků bude proti němu.

Zatímco dříve se na Tour rozjížděl při týdenním závodě Dauphiné, tentokrát má v nohách 3 572 kilometrů velmi obtížného Gira. Stárne, je mu už 33 let. Stres z vleklého řešení salbutamol­ové kauzy jej zákonitě stíhal i při vysokohors­kém kempu na Tenerife, kde stále ještě musel debatovat s právníky. Skutečnost, že jistotu startu získal až pět dní před závodem, jeho psychice též neprospěla.

Narůstá kvalita soupeřů. Útok na titul bez okolků vyhlásili tým Movistar (Quintana, Landa), Bardet z AG2R, Dumoulin ze Sunwebu, Nibali z Bahrain Merida i Porte z BMC.

Už loni se v prvních dvou týdnech Tour mnozí domnívali, že Froomova éra končí. Vyhrál tehdy s nejmenším náskokem od roku 2013.

Jeho reputace poté byla poškozena a nad jeho triumfy se navždy usadil stín salbutamol­u. Nyní může být na trati poražen. Ale pokud se tak stane, ať je to po férovém boji.

Tour je dost tvrdá a nebezpečná sama o sobě. Neměl by ji ještě ztížit nějaký šílenec v horách, který Chrise Frooma srazí z kola.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia