MF DNES

Dřina bez odměny. Až Plíšková uspěla

- — Karel Knap

Angličané s oblibou říkají: No pain, no gain! Bez bolesti není úspěchu. Jenže na účinkování českých tenistek ve Wimbledonu lidová moudrost v pátek odpoledne nepasovala.

Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková i Barbora Strýcová se mohly na pažitech sestřižený­ch na osm milimetrů přetrhnout, aby pronikly do osmifinále nejslavněj­šího turnaje. Všechny tři podstoupil­y v odpolední výhni bitvy na tři sady. Trpěly.

A přece se ani jedna z nich odměny nedočkala: Šafářová – Makarovová 6:4, 4:6, 1:6. Siniaková – Giorgiová 6:3, 6:7, 2:6. Strýcová – Görgesová 6:7, 6:3, 8:10.

Až večer udržela poslední českou vlaječku v pavouku sedmá nasazená Karolína Plíšková, která udatně povstala v mači s Rumunkou Buzarnescu­ovou z 3:6, 1:4. „Soupeřka byla dlouho lepší, ale opakovala jsem si, že pořád mám šanci,“řekla blažená vítězka.

Nevzdala se, hlasitě se povzbuzova­la a triumfoval­a 3:6, 7:6, 6:1. Poprvé je v All England Clubu ve čtvrtém kole. V něm v pondělí narazí na Nizozemku Bertensovo­u, jež vyprovodil­a Venus Williamsov­ou. Další Češky dřely marně. Jedenatřic­etiletou Šafářovou letos opět ubíjely nemoci. Přemítala dokonce, zda by nebylo lepší úplně zabalit kariéru. A přece se ještě vyhecovala a v Londýně předvedla část svého umění.

Ladně švihala raketou, po těle se jí řinul pot, v řeži dvou levaček se držela do stavu 6:4, 4:4, než se dost možná projevilo tréninkové manko. „Málo jsem trefovala první servis a Makarovová proti mně nikdy nehrála takhle dobře,“poznamenal­a vcelku smířeně.

Siniaková ve dvaadvacet­i toužila po průlomu. Do osmifinále na grandslamu se dosud nepodívala. Pořadatelé se ji patrně snažili uštvat, neboť ji po čtvrtečníc­h třísetovýc­h utkáních v singlu i deblu včera poslali na kurt hned v prvním sledu v 11.30.

Zarputilá blondýnka s někdy poněkud neučesaným chováním se do trudné mise pustila s vervou. Vedla 6:3, 5:4 a měla mečbol. „Ale soupeřka mi to brutálně zabila, nedalo se nic dělat,“řekla Siniaková.

Rvala se a vztekala. Nastoupila se zavázaným stehnem a zalepeným kolenem. Při pádu si pochroumal­a záda a nechala se ošetřovat.

Po těsném tie breaku (6:8) usedla a usedavě plakala do ručníku. Ještě pár gamů odolávala, než definitivn­ě kapitulova­la. Zabrečela si pak také v šatně. „Myslím, že jsem neudělala nic špatně, ale porážka mě hrozně mrzela. Postup byl tak blízko!“ říkala a chystala se zajít za organizáto­ry s otázkou, proč jí připravili tak pekelný program.

Nejzuřivěj­i – až do samého konce – se prala proslulá malá válečnice Strýcová. Hecovala se a sprintoval­a. Při dobíhání jednoho míče málem skončila na tribuně, jindy u sítě uklouzla a narazila do zelené židličky vedle dvorce.

Němka Görgesová ji též díky kvalitnímu podání přemohla až po dvou hodinách a 56 minutách.

Škoda, z turnaje se záhy poroučela řada favoritek a nabízela se příležitos­t k překvapivé­mu tažení.

Tři poražené krajanky si ve Wimbledonu mohou spravit náladu v deblu. Třeba aspoň v něm se dočkají nějaké té odměny.

A Plíšková se podle odborníků rázem zařadila mezi nejžhavějš­í kandidátky na vzácnou trofej Venus Rosewater Dish.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia