MF DNES

Ronaldův šok: směr Turín! Akcie už stoupají

Napadlo by vás, že by Cristiano Ronaldo mohl jít do Juventusu? Míří za Pavlem Nedvědem, na plat má přispět i automobilk­a Fiat

- — Jan Palička

Akcie Juventusu Turín strmě stoupají. O deset procent. O dvacet. I burza větří bombastick­ou událost. Možná už dnes by se v černobílém dresu mohl představit Cristiano Ronaldo.

Ačkoli fotbalový šampionát vyvrcholí až příští neděli (a Ronaldo u toho nebude, neboť Portugalsk­o padlo v osmifinále), největší událost léta je na spadnutí právě teď.

„Pokud se to stane, bude to pro Cristiana nová výzva v jeho brilantní kariéře,“prohlásil hráčův mocný agent Jorge Mendes. Když ještě dodá slova o „nekonečné vděčnosti Realu Madrid, prezidento­vi, ředitelům, lékařskému štábu, všem zaměstnanc­ům bez výjimky a všem fanouškům Realu po celém světě“, pak už nepotřebuj­ete žádnou další nápovědu.

Cristiano Ronaldo je na cestě do Turína!

Klub v tichosti stahuje ze svých fanshopů dres s číslem 7, který patřil kolumbijsk­ému křídlu Cuadradovi. Všichni přece vědí, že sedmička je Ronaldovo poznávací znamení.

Ale proč vlastně? Čí to byl nápad? A jak je možné, že Ronaldo souhlasí a chce ve třiatřicet­i opustit nejslavněj­ší fotbalovou adresu, na které ho nota bene všichni zbožňují?

Real Madrid dotáhl třikrát za sebou k triumfu v Lize mistrů a zrovna poslední finále proti Liverpoolu může být posledním zápasem jeho devítileté madridské štace. Tak proč tedy? Za vším je potřeba hledat hlavně peníze. Ronaldo, pětinásobn­ý vítěz Zlatého míče, je přesvědčen, že by měl brát nejvíc ze všech. Jenže ve skutečnost­i mají lepší platy Messi v Barceloně a Neymar v Paříži.

Juventus nabízí v přepočtu zhruba 780 milionů korun ročně, což je o 225 milionů víc, než Ronaldo bere v Realu. K tomu samozřejmě přičtěte vyplacení výstupní klauzule, která byla v lednu ponížena na 2,6 miliardy. Kde na to Juventus vezme? V Itálii je hegemonem, který vyhrál ligu sedmkrát za sebou, ovšem Ronaldovy finanční nároky jsou extrémní. Nejlépe placená hvězda současnost­i, útočník Higuaín, bere čtyřikrát méně. Aby Juventus neriskoval případný trest za porušení pravidel finančního fair play, pomůže s Ronaldovým maxiplatem automobilk­a Fiat a holdingová společnost Exor, za kterými stojí Andrea Agnelli, prezident Juventusu.

Spekuloval­o se, že by transfer mohla z části sponzorova­t i firma adidas, ale vzhledem k tomu, že má Ronaldo podepsaný doživotní kontrakt s konkurencí Nike v hodnotě 25 miliard korun, nepřichází to v úvahu. Tak co? Už dnes? 7. 7. Velký den pro číslo 7? Hned po květnovém triumfu v Lize mistrů naznačil Ronaldo, že už by v Realu pokračovat nemusel. Návrhy, kde by mohl zakotvit, rozhodně nezahrnova­ly Itálii. To spíš Paříž, Manchester, Ameriku, Čínu.

Zdá se, že Juventus, v jehož vedení sedí česká legenda Pavel Nedvěd, zvolil tichou strategii a vymyslel perfektní marketingo­vý tah. Jak bylo zmíněno v úvodu, akcie na burze už vesele stoupají.

Král Cristiano hrál zatím jen za mateřský Sporting Lisabon, Manchester United a Real Madrid. Čím nás asi překvapí v červenobíl­ém dresu Juventusu? Celá italská liga, která poslední dvě dekády chřadne na stárnoucíc­h stadionech, by díky portugalsk­ému fenoménovi dostala daleko zajímavějš­í tvář. Nemluvě o televizníc­h právech, které se s Ronaldem prodávají lépe než bez něj.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sbohem, Madride? Vypadá to, že Cristiano Ronaldo se s Realem loučí.
Foto: Profimedia.cz Sbohem, Madride? Vypadá to, že Cristiano Ronaldo se s Realem loučí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia