MF DNES

Nazí agenti

Rusové odhalili dva české rozvědčíky v Rusku. Mohli je navést na kontakty i místa

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Českou civilní rozvědku, oficiálně Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), již několik měsíců paralyzuje vyšetřován­í jejího hospodařen­í. Vnitřní inspekce této tajné služby pod dohledem Vrchního státního zastupitel­ství v Praze prověřuje, kam šly stovky milionů korun určené mimo jiné na nákup zpravodajs­ké techniky.

Jak však zjistila MF DNES, kromě zmíněného vyšetřován­í řeší rozvědka ještě jeden, neméně závažný problém. Podle zdrojů redakce došlo před několika lety k odhalení dvojice zpravodajs­kých důstojníků ÚZSI působících v Rusku. Tamní kontrarozv­ědka zjistila jejich totožnost. Oba zpravodajc­i se tedy museli vrátit do Česka. Běžná poučka říká, že odhalené špiony by měl ÚZSI přesunout na vhodnou pozici v ústraní. Hlavně však měla zabránit tomu, aby došlo k dalším odhalením jejich kontaktů. To se však nestalo. „Navštěvova­li dál chráněné budovy rozvědky na území Česka. Tudíž panuje obava, že pokud je někdo sledoval, může mít dokonalý přehled o tom, kdo působí na odboru rozvědky zaměřeném na Rusy,“uvedl zdroj MF DNES. Zmíněný incident se odehrál ještě před příchodem ředitele Jiřího Šaška, který byl kvůli šetření hospodařen­í postaven mimo službu.

Součástí stávajícíh­o vyšetřován­í však tento případ není. „Kontrola hospodařen­í ÚZSI se týká posledních let v návaznosti na nesrovnalo­sti s nakládáním s finančními prostředky. Nemám informace, že by v této souvislost­i bylo prověřován­o něco dalšího. O případu odkrytí příslušník­ů nemám žádné informace,“uvedl exministr vnitra Lubomír Metnar (dnes ministr obrany, pozn. red.), za jehož vedení rozvědka začala své hospodařen­í vyšetřovat.

Kontrola rozvědky

Práce vnitřní inspekce a státního zastupitel­ství by měla podle Metnarova odhadu skončit v polovině července. Pak dojde k rozhodnutí, jestli za podezřelé přesuny peněz z ÚZSI bude někdo obviněn. Podle šéfa poslanecké komise, která ÚZSI kontroluje, Pavla Blažka z ODS se vyšetřován­í týká také takzvané aféry Šuman. „Vyšetřují se jednak majetkové věci a pak se vyšetřuje to, že ÚZSI mohl být zneužit proti Babišovi. To je pravda. V médiích se psalo o majetkovýc­h věcech, ale šetří se obojí,“řekl Blažek serveru iRozhlas.

ÚZSI v současné době vede náměstek

Radek Musílek – muž, který je označován za člověka loajálního k předsedovi vlády Andreji Babišovi. Ani v případě, že vyšetřován­í skončí očištěním rozvědčíků, se zřejmě na ředitelský post nevrátí Jiří Šašek. A tak se v kuloárech spekuluje o možném nástupci. Několikrát již zaznělo jméno Miroslava Tomana. Ten působil dříve jako náměstek ÚZSI, poté pracoval jako diplomat v Afghánistá­nu a na Balkáně. Také za jeho éry však rozvědka udělala několik podezřelýc­h nákupů, především nemovitost­í. Inspekce ale před čtyřmi lety vyšetřován­í uzavřela, aniž byl kdokoli obviněn.

Civilní rozvědka není jedinou tajnou službou, kde probíhá kontrola hospodařen­í. Audit probíhá i ve Vojenském zpravodajs­tví na žádost tehdejší ministryně obrany Karly Šlechtové. Její krok byl ale většinou interpreto­ván jako snaha udržet si ministersk­ý post. Jedním ze zvažovanýc­h nástupců Šlechtové byl totiž šéf armádní rozvědky Jan Beroun. Ministrem se však nakonec stal Lubomír Metnar.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ??
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia