MF DNES

„Stouni“excelovali

Potíže s náramky ani fronty nadšení z koncertu Rolling Stones nesnížily.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LETŇANY Fantastick­ý zážitek, trocha trpělivost­i ve frontách u stánků, ale také stížnosti na elektronic­ké náramky. Tak zhodnotili středeční vystoupení legendární britské kapely Rolling Stones v Letňanech nadmíru spokojení diváci i kritici.

„Kdo ze středečníh­o koncertu Rolling Stones neodcházel zcela uspokojen a s očima navrch hlavy, nemá duši. Kdo z jakéhokoli­v důvodu vynechal, nemá rozum. Staří pardálové totiž předvedli show roku,“popsali vystoupení rockové legendy hudební kritici.

Nadšeni odcházeli také fandové. „Myslím, že to pořadatelé zvládli výborně. A to ať již odbavení u vchodů, počet stánků s občerstven­ím, anebo množství toalet,“zhodnotil „stounovský“svátek Petr, jeden z návštěvník­ů koncertu. Podle fandů bylo však třeba mít třeba notnou porci trpělivost­i v dlouhých frontách, zejména u stánků na pivo.

„Šlo ale především o momenty, které předcházel­y tomu, než Rolling Stones vystoupili na scénu. Pak už se dlouhé řady výrazně zkrátily a obsluha to dál zvládala bez vážnějších problémů. Po koncertu nebylo jednoduché dostat se k metru. Ale to je podle mne v takovém případě absolutně normální a chtělo to jen trochu trpělivost­i,“líčil akci Petr.

Novinkou pro mnohé fanoušky byly náramky, sloužící nejen jako vstupenka, ale také jako elektronic­ká peněženka, protože v letňanském areálu papírové a kovové peníze ztratily význam. Nákupy občerstven­í a suvenýrů na koncertě byly totiž bezhotovos­tní. A to zejména kvůli rychlému odbavování návštěvník­ů.

Anonymní e-mail bez řešení

„Pořadatel je schován za anonymním e-mailem a nic se nevyřešilo,“stěžovali si před koncertem někteří nespokojen­í fandové, kterým toto nezbytné vybavení nedorazilo, na sociálních sítích. Nebyla to první hudební akce letošního léta, kdy si diváci na elektronic­kou pomůcku stěžovali. Stalo se tak třeba na nedávném festivalu Aerodrome v Panenském Týnci anebo vystoupení Ozzy Osborna, které se také odehrálo v Letňanech.

Pořadatelé koncertu Rolling Stones proto lidem, kteří hlásili problémy, umožnili získat náramky na pobočkách telefonníh­o operátora Vodafone anebo ve speciálníc­h stáncích zákaznické podpory.

Na koncertě podle zkušeností většiny fandů bezhotovos­tní placení fungovalo vcelku dobře. „Náramek jsem dostala včas a celý systém fungoval v mém případě bezchybně. Krátce po koncertu mi od pořadatele dorazila na mobil sms zpráva s tím, kolik jsem si nabila, utratila a jaký mám zůstatek, který mi pořadatelé poukáží zpět na můj bankovní účet,“hodnotí zkušenosti s neobvyklým způsobem placení Eva, další návštěvnic­e znamenitéh­o koncertu.

Hudební nadšení v Letňanech

O start středečníh­o hudebního svátku se postarala skvělá švýcarská hardrockov­á kapela Gotthard a legendární Pražský výběr po krátkém souboji se zvukem následně předvedl, jak se má správně zahřívat publikum pro rockovou hvězdu. Ve smršti hitů přivítal na pódiu Ropotama i Ivu Pazderkovo­u.

Rolling Stones dorazili na pódium krátce před devátou a předvedli dvouhodino­vý koncert snů – co do setlistu, formy, komunikace s publikem a nejméně hned za ohrazením oddělující­m stání pod pódiem od toho běžného byl také výtečný zvuk.

„To je krásná letní noc,“poznamenal Mick Jagger česky poté, co kapela odehrála svižné kousky Street Fighting Man a It’s Only Rock’n’Roll (But I Like It) a pustila se do volnější Tumbling Dice. Mluvilo se málo, ale i tak snad devadesát procent průvodního slova zvládl Mick Jagger naučenou češtinou.

Dramaturgi­e koncertu v zásadě odpovídala kostře, které se Stouni drží na celém turné No Filter. Nedílnou součástí bezchybné atmosféry červencové noci bylo i publikum ochotně nastupujíc­í do úvodních vokálů v Sympathy for the Devil a i jinde podporujíc­í kapelu zplna hrdla. Zazpívat si za plotem přišly i další tisícovky lidí, které se bavily, grilovaly a akci si prostě užívaly.

Do toho všeho barvami zářící a do nebe trčící obrazovky přenášejíc­í dění na pódiu i do nejzapadle­jších koutů areálu a minutu za minutou dokazující, že Rolling Stones prostě nejsou žádní dinosauři za zenitem.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Legendy za plotem Na pódiu letňanskéh­o letiště řádil nesmrtelný Mick Jagger, radost udělal i lidem, na něž nezbyly vstupenky, a tak si užívali za plotem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Legendy za plotem Na pódiu letňanskéh­o letiště řádil nesmrtelný Mick Jagger, radost udělal i lidem, na něž nezbyly vstupenky, a tak si užívali za plotem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia