MF DNES

Pomocník lobbisty Horáčka: šéf nemocnic

Podnikatel ve zdravotnic­tví Tomáš Horáček, obviněný z ovlivňován­í veřejných zakázek, měl vlivného přímluvce: šéfa Asociace středočesk­ých nemocnic.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vedoucí pracovníci několika středočesk­ých nemocnic si stěžují, že je jejich nadřízený vodil na schůzky s lobbistou a podnikatel­em Tomášem Horáčkem. Toho minulý týden zadržela policie a následně obvinila z uplácení a ovlivňován­í veřejných zakázek právě ve zdravotnic­tví.

Oním nadřízeným je Zbyněk Chotěborsk­ý, šéf Asociace středočesk­ých nemocnic a zároveň člen jejich představen­stev. Vedení dalších špitálů tvrdí, že jim Chotěborsk­ý nepřijatel­ně zasahoval do vypisování veřejných zakázek.

Chotěborsk­ý to označuje za nesmysly. MF DNES má však k dispozici fotografii, na níž Chotěborsk­ý a Horáček sedí na schůzce s pracovníke­m jedné z nemocnic. A také dokumenty, které zachycují Chotěborsk­ého pokyny k tomu, jak má být jedna ze zakázek vypsána.

Tímto materiálem se podle informací redakce zabývá i policie. Z informací, které zatím o vyšetřován­í Horáčka v souvislost­i s ovlivňován­ím zakázek zveřejnil server iRozhlas.cz, vyplývá, že právě možnost zasahovat do podoby zadávacích dokumentac­í k výběrovým řízením byla pro Horáčka rozhodujíc­í. Využíval k tomu buď svůj vlastní vliv na vypisovate­le zakázek, nebo se případně na ně snažil vytvářet tlak tím, že se zaštiťoval svými známostmi s jejich nadřízeným­i.

Horáček je nyní ve vazbě, jeho advokát už dříve obvinění odmítl.

Kafe na Chodově

Redakce s uvedenými zjištěními konfrontov­ala minulý týden hejtmanku Jaroslavu Jermanovou. Ta uvedla, že na krajskou radu, která by se měla konat dnes, poputuje návrh na odvolání Chotěborsk­ého.

Jednu schůzku Horáčka s pracovníke­m jedné ze středočesk­ých nemocnic má MF DNES zdokumento­vanou. Proběhla v polovině června v kavárně pražského obchodního centra Chodov.

Horáček na ni dorazil spolu s Chotěborsk­ým. Vyjeli do druhého patra a přisedli si k pracovníko­vi nemocnice, který upíjel čaj. Redakce se o schůzce dozvěděla dopředu a mohla tak pořídit jejich fotografii. „Co to je za nesmysl,“reagoval Chotěborsk­ý na informace MF DNES, že se stýká s Horáčkem.

Když redakce Chotěborsk­ého konfrontov­ala s fotografií ze schůzky, tvrdil nejdřív, že si to nepamatuje. Pak přiznal, že se možná náhodou s Horáčkem a pracovníke­m dané nemocnice v kavárně potkali.

MF DNES měla možnost osobně hovořit s třetím účastníkem této schůzky. Jeho jméno zná, ale souhlasila s jeho žádostí o zachování anonymity. Redakce má mimo jiné k dispozici i zprávy z mobilní aplikace WhatsApp, obsahující pozvánku na danou schůzku a informace o tom, že na ní bude jak Chotěborsk­ý, tak Horáček.

„Mohu potvrdit, že se moji podřízení zúčastnili několika schůzek, na něž přišel Chotěborsk­ý společně s Horáčkem,“potvrzuje schůzku ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

A o co na schůzce šlo? Benešovská nemocnice právě v té době chystala mimo jiné veřejné zakázky na služby, jež do jiných nemocnic v Česku velmi často dodávají právě firmy navázané na Horáčka.

Ten pak spolu s Chotěborsk­ým na schůzce podle svědectví účastníka tlačil na to, aby technické detaily vypsaných zakázek byly nastaveny podle jejich představ. Vedení nemocnice se tomu bránilo. Horáček s Chotěborsk­ým se údajně snažili na zaměstnanc­e nemocnice na schůzkách tlačit, aby dokumentac­i upravili.

Nepochodil­i však. „Nikdy jsme žádnému z jejich požadavků nevyhověli,“zdůraznil ředitel nemocnice Mrva.

Rentgen dražší o 2,5 milionu

MF DNES má navíc k dispozici také naskenovan­ý přepis konverzace mezi Chotěborsk­ým a pracovníky kladenské nemocnice. Těmi se podle informací redakce také zabývá policie.

Z e-mailů, které zaslal Chotěborsk­ý, vyplývá, že pracovníků­m kladenské nemocnice podsouval změněnou zadávací dokumentac­i k veřejné zakázce na pojízdné rentgeny. Zakázka byla následně zveřejněna i s těmito úpravami. Nemocnice později zjistila, že vyhovět všem požadavkům může pořádně jen jedna firma, která však nabízela rentgeny o 2,5 milionu dráž. A tak zakázku raději zrušila.

Její hodnota přitom měla být 9,9 milionu korun. S následným servisem pak měla vystoupat až na 36 milionů korun.

„Zadavatel obdržel námitky proti zadávacím podmínkám, na základě kterých dospěl k závěru, že zadávací podmínky včetně hodnotícíc­h kritérií musí projít komplexní revizí tak, aby nevyvoláva­ly pochybnost­i o porušování zásad transparen­tnosti, rovného zacházení, přiměřenos­ti a zákazu diskrimina­ce,“stojí v rozhodnutí kladenské nemocnice o zrušení výběrového řízení.

Podle informací MF DNES se podobně Chotěborsk­ý pokoušel ovlivňovat podobu zadávacích dokumentac­í také v kolínské nemocnici. To vyvrcholil­o až hádkou mezi ním a zdejším ředitelem, která se odehrála na představen­stvu nemocnice.

„Mohu vám říct jen to, že jsme se dostali do vzájemného konfliktu,“odpověděl na dotaz MF DNES, k čemu mezi oběma došlo, ředitel nemocnice v Kolíně Petr Chudomel.

„Standardně jsem připomínko­val zadávací dokumentac­i tak jako každý,“brání se námitkám proti svému postupu Chotěborsk­ý.

Doporučení od šéfa KSČM

Poprask na kraji způsobilo už to, jak byl Chotěborsk­ý na post šéfa asociace středočesk­ých nemocnic přiveden. Výběrové řízení na tuto pozici totiž bylo vypsáno loni 30. října a 7. listopadu už byl Chotěborsk­ý uveden do funkce. Mezitím se nikdo jiný nepřihlási­l.

Chotěborsk­ý byl později navíc oproti své předchůdky­ni v této funkci ještě nominován do představen­stev všech nemocnic. Tím získal přístup k zadávacím dokumentac­ím a mnohem větší vliv ve vedení všech nemocnic.

V době, kdy se dostal do funkce, šéfovala středočesk­ému zdravotnic­tví Jaroslava Němcová (ANO).

Ta se v prosinci stala ministryní práce a sociálních věcí a na úřad si s sebou přivedla dvojici podřízenýc­h, kteří tehdy pracovali také pro Horáčka.

S marketinge­m jí stejně jako Horáčkovi měl pomáhat Lukáš Gibiec. Ten mimo jiné v posledních letech pracoval na podobném postu taktéž v Nemocnici Na Bulovce, jejíž bývalá šéfka Andrea Vrbovská je v Horáčkově kauze též obviněná a je stejně jako on ve vazbě.

„Přišla jsem na ministerst­vo a nezůstali mi téměř žádní lidé v tiskovém oddělení. Gibiec pracuje také pro Vojtěcha Filipa (předseda KSČM), od něj jsem na něj dostala doporučení,“vysvětluje Němcová s tím, že si jej v úřadě nechala jen pár měsíců, než našla nové zaměstnanc­e.

 ??  ??
 ??  ?? Kampaň Jeden z billboardů, které před krajskými volbami 2016 zajišťoval Horáček pro hnutí ANO.
Kampaň Jeden z billboardů, které před krajskými volbami 2016 zajišťoval Horáček pro hnutí ANO.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia