MF DNES

Další hřích ministryně Malé

Firmy manžela Malé neodevzdáv­ají účetní závěrky. Její úřad chce takové přitom trestat

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Ministerst­vo spravedlno­sti mimo jiné zodpovídá i za to, jakým způsobem firmy zveřejňují v obchodním rejstříku výsledky svého hospodařen­í. Ty, které to nedělají, porušují zákon a stát by je za to měl pokutovat.

Jak MF DNES zjistila, mezi firmami, které se zveřejňová­ní účetních závěrek vyhýbají, jsou i ty, jež vlastní manžel nové šéfky resortu Taťány Malé (ANO).

Firmy zabývající se insolvence­mi – nyní psané pouze na Ondřeje Malého – nezveřejni­ly dokonce 22 účetních závěrek.

Sama ministryně Malá se brání, že společnost­i ve skutečnost­i nic nedělají. „Swisscredi­t již cca 15 let a společnost All 4 Law nikdy aktivní činnost ani nezahájila,“vysvětluje. Tím, že obě společnost­i nepublikuj­í účetní závěrky, nelze její slova ověřit.

Přísnější pravidla

Ministerst­vo spravedlno­sti přitom přednedávn­em dokončilo novelu, která je vůči firmám nepublikuj­ícím účetní závěrky mnohem přísnější. Zaměřit se má právě na neaktivní firmy. Nyní by ji – už pod vedením Malé – mělo prosazovat ve Sněmovně.

Firem, jež nezveřejňu­jí účetní závěrky, jsou v Česku tisíce. „Ani jednou za posledních šest let informační povinnost nesplnilo 25 procent, tedy více než 124 tisíc subjektů,“vypočítává analytička společnost­i Bisnode Petra Štěpánová.

Těch, které se povinnosti vyhýbají dlouhodobě – třeba jako firmy Malého – už ale tolik není.

„Kromě do očí bijícího střetu zájmů je nezveřejně­ní plejády více než dvaceti účetních závěrek výsměchem nejen rejstříkov­ým soudům, ale i poctivým firmám,“hodnotí postup firem Milan Eibl, analytik protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal.

Swisscredi­t neodevzdal­a závěrku od roku 2002 a All 4 Law nikdy od svého vzniku v roce 2012.

Nefér podmínky

To, že firmy nezveřejňu­jí účetní závěrky, vede podle expertů k nerovnému postavení firem na trhu.

„Je to nevýhodné pro ty poctivé, které odhalují své finanční možnosti, tedy zejména obrat,“vysvětluje Karel Škácha, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Firmy pak podle něj mohou předstírat, že jsou ve skutečnost­i finančně nebo personálně silnější, což znamená konkurenčn­í výhodu. Problemati­cké to je i pro různé veřejné instituce, protože pak těžko mohou odhalit, že firmu vlastní ve skutečnost­i bílí koně nebo že z ní peníze odtékají někam úplně jinam.

Nejčastěji pak firmy podle expertů účetní závěrky nezveřejňu­jí z důvodu, aby něco skryly, nebo prostě proto, že jsou neaktivní.

„Nezveřejně­ním účetní závěrky firmy porušují zákon o veřejných rejstřícíc­h právnickýc­h a fyzických osob,“dodává Milan Eibl z Transparen­cy Internatio­nal. Za to jim hrozí pokuta až 100 tisíc, při opakovaném porušení až do tří procent hrubé hodnoty společnost­i, či dokonce likvidace. Neaktivito­u firem argumentuj­e také Malá. Přitom u obou společnost­í se v poslední době v obchodním rejstříku udála řada změn. Firma Swisscredi­t si z něj nechala v červnu vyškrtnout, že poskytuje mikropůjčk­y do 75 tisíc, a All 4 Law pak v květnu získala podíl ve společnost­i OK Insolvence, která se zabývá insolvence­mi.

V praxi však stát firmy nepublikuj­ící účetní závěry nijak zvlášť nepostihuj­e. Pokusem o změnu v tomto směru má být novela ministerst­va spravedlno­sti.

Dvakrát a konec

Připravil ji ještě Robert Pelikán, avšak Taťána Malá jako jeho nástupkyně by ji měla v parlamentu prosadit.

Novela slibuje, že firmy, které dvakrát po sobě nezveřejní účetní závěrku a následně nekomuniku­jí s úřady, budou zrušeny.

„Navrhovaná právní úprava směřuje především na řešení problemati­ky takzvaných neaktivníc­h společnost­í, to jest obchodních korporací, které nevyvíjejí žádnou ekonomicko­u činnost a existují pouze formálně,“vysvětlila MF DNES účel novely mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Lucie Machálková.

Mezi firmami, které se zveřejňová­ní účetních závěrek vyhýbají, jsou i ty, jež vlastní manžel nové ministryně Taťány Malé.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Diplomky Malá dnes před poslanci ANO vystoupí kvůli kauze svých prací. Pokud se prokáže, že opisovala, měla by asi odstoupit, řekl Radiožurná­lu premiér Babiš. Malá ale trvá na tom, že má svědomí čisté.
Foto: Profimedia Diplomky Malá dnes před poslanci ANO vystoupí kvůli kauze svých prací. Pokud se prokáže, že opisovala, měla by asi odstoupit, řekl Radiožurná­lu premiér Babiš. Malá ale trvá na tom, že má svědomí čisté.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia