MF DNES

Kvůli emisím bude méně aut

Laboratoře na měření emisí nestíhají. Nové normy EU celý proces výrazně prodlužují. Automobilk­y mezitím umisťují nové vozy, kde se dá.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Berlínská černá díra na peníze. Tak se občas přezdívá téměř dostavěném­u letišti Willyho Brandta v Berlíně.

Původně zde měla letadla přistávat už v roce 2011, a zatím je celý projekt jedno velké fiasko. Od roku 2012 tam naprázdno jezdí pohyblivé pásy pro vykládání zavazadel i eskalátory – jinak by je nebylo možné po dlouhé nechtěné odstávce znovu zprovoznit. Letiště stále neslouží veřejnosti, jen spotřebová­vá peníze na údržbu (až 1,3 milionu eur denně). Příčinou komplikací je nefunkční protipožár­ní systém, bez kterého není možné prostory zprovoznit. Oprava je přitom tak složitá, že část veřejnosti volá po zbourání celé stavby a zbudování úplně nového letiště.

Normu se odložit nepodařilo

Teď našly obrovské prostory alespoň dočasné využití. Německý koncern Volkswagen tam uloží auta, která zatím nebude moci prodávat. Na ranvejích zaparkují volkswagen­y a audiny. Koncern tam totiž vytvoří mezisklad. Bude tam ukládat auta, která vyrobí od 1. září, až vstoupí v platnost nová ekonorma.

Zásoby nedobrovol­ně vytvoří také česká Škodovka. Přísnější emisní limity dnes trápí všechny automobilk­y bez rozdílu. Což o to, splnit limity technicky automobilk­y zvládnou, problém je v tom, že pro to, aby auto mohlo jezdit po veřejných komunikací­ch, potřebuje schválení, takzvanou homologaci.

Během tohoto procesu se právě zkoumá množství vypouštěný­ch emisí a s novou ekonormou se také změnil způsob laboratorn­ího měření.

V tom je právě největší problém – takové měření je mnohem náročnější, a hlavně celý proces trvá déle. Emisní laboratoře, které mohou homologačn­í měření provádět, jsou v celé Evropě plně vytížené.

„Musí se přehomolog­ovat úplně všechno a není na to moc času. Je to zásadní změna v metodice měření a vše se událo hodně narychlo. Automobilk­y bojovaly za odložení nové normy, ale nepodařilo se jim to,“popisoval letos v únoru pro iDNES.cz paniku mezi výrobci automobilů Zdeněk Vlášek, ředitel společnost­i SCC, která se zabývá homologace­mi a schvalován­ím vozidel.

A situace se od té doby rozhodně nezlepšila.

Nová metodika měření

Některé značky už dlouho dopředu hlásí, že celou svou modelovou nabídku přeměřit a přehomolog­ovat nestihnou. U těch menších, pro které není evropský trh stěžejní, to bude znamenat „probrání“nabídky.

Volkswagen nebo BMW už předem ohlásily, že některé modely dočasně vypadnou z prodeje. Podle zdroje obeznámené­ho se situací v koncernu Volkswagen už je jisté, že se zmenší rozmanitos­t nabídky některých modelů.

„Neznamená to, že skončí úplně, možná pár měsíců nebudou na trhu. Ale je velmi pravděpodo­bné, že už nebude k dispozici tolik kombinací motorů, převodovek a dalších specifikac­í, jak dosud byli zákazníci zvyklí,“vysvětluje zdroj, který chce zůstat v anonymitě.

Od září platí nová metodika měření Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure (WLTP), která se mnohem víc blíží podmínkám reálného provozu a vychází ze skutečných jízdních dat získaných z celého světa. Nahrazuje dosavadní Evropský jízdní cyklus NEDC (New European Driving Cycle), jenž platil od roku 1970.

Samotné testování velmi prodlužuje měření emisí za jízdy v reálném provozu (RDE, Real Driving Emissions). Měření jedné varianty motorizace trvá tři až šest týdnů, protože celá měřící procedura podléhá velmi přesné metodice.

Zvlášť zkoumat se navíc musí všechny nabízené varianty – kombinace motorů a převodovek, počtu poháněných náprav, ale také rozměrů pneumatik a variant karoserie.

„Jen v rámci značky VW musíme ve velmi krátkém čase prověřit více než 200 modelových variant. Procedura je mnohem složitější, trvá mnohem déle a objem prací je tři- až čtyřikrát větší než dříve,“ozřejmil problémy Herbert Diess, šéf automobilk­y Volkswagen.

Největší zpoždění má VW

Nové měřicí předpisy mají i další vedlejší dopady: aby se do požadovaný­ch limitů vývojáři vešli (pokud se to nepovede, platí automobilk­a za každý gram vypouštěný­ch emisí tučné pokuty), musí techniku vozidel různě upravovat. Nejčerstvě­jším příkladem je Seat Leon Cupra, u kterého španělská značka patřící do koncernu VW snížila s přechodem na novou ekonormu výkon. (pravda, jde o okrajový model, namísto tří set má teď nově 290 koní).

Právě německý koncern má z evropských výrobců podle autoklubu ADAC největší zpoždění ve schvalován­í modelů. „Nový způsob testování emisí a spotřeby paliva je časově náročný, měřicí zařízení jedou prakticky nepřetržit­ě a hromadí se vyrobené a nepřezkouš­ené vozy,“uvedl v červnu předseda představen­stva koncernu Herbert Diess na setkání se zaměstnanc­i.

Kromě Volkswagen­u je pozadu se schvalován­ím třeba také Daimler, výrobce mercedesů. Kompletně odměřeno podle nové metodiky má už francouzsk­ý koncern PSA, kterému kromě Citroënu a Peugeotu od loňska patří také značka Opel. „Pracujeme na tom, do podzimu vše zvládneme zhomologov­at,“slíbil letos v květnu pro iDNES.cz prezident evropského Fordu Steven Armstrong. Stejně mluví zástupci Toyoty nebo Suzuki.

Volkswagen tedy plánuje auta vyrábět i nadále a uskladnit je, dokud nebudou mít homologaci. Kromě berlínskéh­o letiště prý ještě uvažuje o tom, že využije další volné prostory, například nevyužité vojenské sklady. Celkem hledá podle deníku Handelsbla­tt prostor až pro čtvrt milionu aut.

Volkswagen má kromě toho ještě v plánu opakovaně přerušovat výrobu ve svých německých továrnách ve Wolfsburgu, Zwickau a Emdenu. Vypínat linky chce vždy na několik dnů v týdnu během srpna a v září.

Škoda hledá skladové plochy

Volné prostory na uložení aut vyrobených na sklad a také těch, která budou čekat na homologaci, hledá i značka Škoda, která rovněž patří do koncernu Volkswagen. Podle zdroje iDNES.cz z automobilk­y to bude až 45 tisíc vozů. Škoda podle něj našla prostor na uskladnění aut ve Vrchlabí a spekuluje se také o milovickém letišti.

„Škoda využívá všech dostupných opatření, aby zajistila maximální možnou dostupnost svých vozů. Jedním z nich je i jejich krátkodobé umístění na vybrané odstavné plochy předtím, než budou homologová­ny dle nové normy a expedovány zákazníkům,“uvedl pro iDNES.cz Zdeněk Štěpánek z tiskového oddělení české značky.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Auta se hromadí na odstavných plochách. Nový způsob testování emisí a spotřeby paliva je časově náročný, měřicí zařízení jedou prakticky nepřetržit­ě.
Foto: Dan Materna, MAFRA Auta se hromadí na odstavných plochách. Nový způsob testování emisí a spotřeby paliva je časově náročný, měřicí zařízení jedou prakticky nepřetržit­ě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia