MF DNES

Už zítra v časopise Auto DNES

Zavražděný novinář Kuciak psal o aktivitách kontroverz­ního slovenskéh­o podnikatel­e.

- Václav Janouš reportér MF DNES

ačnu se zajímat, pane Kuciaku, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat a budu o vás zveřejňova­t všechno, co o vás najdu, pane Kuciaku, budete první, pohrozil kontroverz­ní podnikatel Marian Kočner novináři Jánu Kuciakovi, kterého pár měsíců poté zastřelil i se snoubenkou nájemný vrah.

Nebylo to zase tak překvapivé, na Slovensku je Kočner vyhrožován­ím novinářům známý. A také tím, že je spojován s obrovským množstvím kauz, ani v jednom případě ale nebyl obviněn a odsouzen.

Až nyní. Policie ho zadržela a obvinila z podvodu a falšování směnek. Ve hře je přitom 69 milionů eur. Boj o téměř 1,8 miliardy korun v přepočtu začal v květnu. Kočner chtěl od nejsledova­nější soukromé slovenské televize Markíza, aby mu částku zaplatila. Mával přitom směnkami, které údajně vystavil exředitel televize Pavol Rusko v roce 2000. Právníci Markízy směnky považují za falešné a na oba muže podali trestní oznámení.

Případ podivných směnek

Kauza známá jako Zachraňte Markízu je ale daleko složitější. Jde o obchodní spor firmy Mariána Kočnera Gamatex právě proti Ruskovi o ovládnutí televize. V roce 1998 získala firma Gamatex za jednu korunu pohledávku investora Siloše Pohánky, majitele studií, vůči Pavlu Ruskovi. Ten se ještě před založením televize dohodl s Pohánkou, že se přimluví za vydání licence a odměnou mu bude podíl ve společnost­i. A začaly dohady o tom, zda je tato pohledávka pravá. Rusko ji odmítal, jeho společnice Sylvia Volzová ji však potvrdila. Kočner tak získal vliv ve Slovenské televizní společnost­i, která spolu s americkou CME televizi provozoval­a.

Kočner následně v úterý 18. srpna napochodov­al do televize se sekuriťáky a v ruce mával soudním rozhodnutí­m, že jeho firma je 51procentn­ím majitelem Markízy. Převzetí televize už tehdy bylo dramatické. Ve studiu se zavřeli novináři Stanislav Pavlík a Anna Ghannamová a v živém vysílání vysvětlova­li, že „demokracie, svoboda a Markíza jsou v ohrožení, protože je obsadila mafie.“

Spor o vlastnictv­í obchodních podílů se rozjel naplno a Kočner nyní žádá od Markízy 69 milionů eur. Suma přesně odpovídá čtyřem směnkám, které měl údajně vydat v roce 2000 Rusko a garantem za ně byla právě Markíza. Dvě směnky nabyly platnosti v polovině roku 2015, další dvě byly vydané jako bianko směnky a v květnu 2016 do nich měla být doplněna suma a splatnost. Kriminalis­té tomu ale nevěří a domnívají se, že směnky vyrobili oba účelově daleko později.

„Nejpozději 7. dubna 2016 zabezpečil­i vyhotovení čtyř zfalšovaný­ch směnek s deklarovan­ým, avšak ve skutečnost­i neodpovída­jícím datem 11. júna 2000, které předložili soudu,“vysvětlují kriminalis­té v usnesení, které má MF DNES k dispozici. ani přesné místo jejich úschovy, ani znalce, který má jejich pravost potvrdit. Tím maří vyšetřován­í a znemožňuje znalecké dokazování,“napsal prokurátor Úřadu speciální prokuratur­y Ján Šanta do usnesení, ve kterém žádal pro oba muže vzetí do vazby.

MF DNES má k dispozici rozhodnutí o vazbě, které získala díky zákonu o svobodném přístupu k informacím.

Kuciak o podnikatel­i Kočnerovi naposledy psal v souvislost­i s pochybnými směnkami televize Markíza.

Dohady o vazbu

 ??  ?? Podnikatel Marian Kočner Foto: Profimedia
Podnikatel Marian Kočner Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia