MF DNES

Na oslavy harleyů přijelo sto tisíc lidí

-

Pražskou Letnou v sobotu rozduněly zvuky tisíců motorů slavné americké značky Harley-Davidson. Čtyři tisíce motorkářů se se svými stroji seřadilo okolo deváté hodiny dopoledne na Letenské pláni, aby spanilou jízdou centrem města završili oslavy 115. výročí založení značky. „Jsem rád, že se celá akce obešla bez závažnější­ch zranění a nehod. Je to i výsledek pečlivých příprav se záchranným­i složkami a hlavně policií,“uvedl k průběhu oslav hlavní organizáto­r Jaroslav Vavřina.

Centrem oslav, které se konaly už od čtvrtka 5. července do neděle, se stalo Výstaviště v pražských Holešovicí­ch, odkud většina jezdců přijela na Letnou. Na slavnostní jízdu vyrazili postupně ve třech vlnách. Trasa vedla okolo právnické fakulty přes Wilsonovu na Václavské náměstí, Karlovo náměstí a po nábřeží zpět na Letnou. Celou cestu jedna jízda ujela asi za padesát minut.

Dohled mělo 200 policistů

Po celou dobu byli jezdci pod dohledem asi dvou set policistů, kteří koordinova­li provoz nejen v centru Prahy, ale i na příjezdech do města ve středních Čechách.

Přestože se slavnostní jízdy účastnilo velké množství jezdců, celá akce proběhla bez vážných nehod.

„Žádná ze zaintereso­vaných společnost­í v účetních uzávěrkách neúčtuje tak vysoké směnkové sumy a o takových závazcích nemá konkrétní povědomost ani žádný z vyslechnut­ých svědků,“říká k případu jeden z kriminalis­tů.

Pro kriminalis­ty je to situace ale velmi složitá. Originály všech směnek si Kočner 9. května vyzvedl na soudu a schoval. Policie netuší, kde nyní jsou, Kočner dokola opakuje, že je dal zahraniční­mu znalci, který jejich pravost posoudí. „Neuvedl

Kočnera i Ruska policisté viní z falšování a pozměňován­í cenných papírů a z maření vyšetřován­í. Kočner, který je nyní ve vazbě, se brání, že dělá jen to, co žádá televize, a směnky brzy – i s posudkem jejich pravosti – ukáže. „Dne 9. května 2018 jsem směnky převzal ze soudního spisu za účelem zkoumání, abych mohl dokázat pravost data i podpisu,“řekl při výslechu Kočner a dodal, že směnky má „světově uznávaný odborník a posudek bude hotový do pěti týdnů.“

Zprvu to i vypadalo, že mu tato obhajoba pomůže a ve vazbě neskončí. Alespoň podle soudce Romana Púchovskéh­o, který o vazbě rozhodoval. „S názorem prokurátor­a, že tím, že nepředloži­l směnky, maří vyšetřován­í, se neztotožňu­ji. Je třeba uvést, že jako navrhovate­l měl oprávnění kdykoliv mimo rozhodovac­í činnost soudu disponovat se směnkami, které sám předložil soudu,“vysvětlil Púchovský a vazbu zamítl. Státní zástupce se ale odvolal a Kočner šel do vazby.

Televize Markíza tvrdí, že směnky jsou falešné, protože je Rusko podepsal v době, kdy už nebyl ředitelem. Advokát televize Tomáš Kamenca se opírá o posudek písmoznalc­e. „Ruskovy podpisy na směnkách se nejvíce podobají podpisům z nedávné doby,“řekl.

Oběma hrozí dvanáct až dvacet let vězení. Rusko si stěžoval i na to, jak byl zadržen. Po výslechu byl propuštěn domů, ale po třech hodinách mu zavolal vyšetřovat­el, že mu chce ještě něco doručit. V obchodním centru už na něj čekali policisté a zadrželi ho s tím, že je na něj podán návrh na vzetí do vazby.

Jméno Mariána Kočnera se objevilo v roce 2005 na takzvaném „mafiánském seznamu“, kde jeho automobily Audi S8 a Jeep Wrangler policie označila jako „zájmové“. Tedy doporučila častěji kontrolova­t.

Kočner se naposledy „ozval“loni, to právě vyhrožoval Jánu Kuciakovi. Ten psal text o tom, že je obviněn z porušení povinnosti při správě majetku a zřejmě proto se zbavuje majetku. Prodal byt v luxusním komplexu Bonaparte v kopci nad Bratislavo­u, kde bydlí i premiér Robert Fico, který rezignoval právě po Kuciakově vraždě. Když se Kuciak Kočnera na prodej bytu loni v srpnu zeptal, odsekl, že na prodej byl osmnáct měsíců a kupec se našel právě v té době. A následoval­y výhrůžky.

Kočnera policie vyšetřoval­a ve více kauzách, například kvůli vratkám DPH na nemovitost­i, které od státu skrze spletenec firem získal, v kauze bytů, o které jejich majitelé přišli, kvůli převodům firem či podvodu na společnost­i Technopol, kdy právě kvůli této firmě policie už v devadesátý­ch letech Kočnera stíhala spolu se synem bývalého prezidenta Michala Kováče, který byl následně unesen.

Kuciak o Kočnerovi naposledy psal právě v souvislost­i se směnkami Markízy. Upozorňova­l, že Kočner chce vyplacení desítek milionů eur. Novinář Kuciak se ostatně za poslední rok Kočnerovi velmi věnoval, polovina jeho textů – třiadvacet z dvaapadesá­ti – byla právě o něm.

„V průběhu všech dnů jsme neřešili žádné zásadní problémy a nepřišlo žádné oznámení, které bychom museli řešit. Motorkáři se chovali velmi slušně a kvitujeme i dobrou práci organizáto­ra, který dopředu informoval o dopravních omezeních,“řekla mluvčí Policejníh­o prezidia ČR Eva Kropáčová.

Jediná vážnější nehoda se stala v pátek ve Strahovské­m tunelu, kde motorkář nezvládl řízení, dostal smyk a byl převezen do nemocnice.

Záchranka řešila popáleniny

Velkou práci neměli ani pražští záchranáři. Během soboty museli zasahovat u 61 osob, šlo především o lehké popáleniny.

„Ve všech případech šlo o lehčí poranění, často o popáleniny od výfuků. Z šedesáti ošetřených byli čtyři pacienti převezeni do nemocnice,“uvedla mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Čtyřdenníc­h oslav se podle pořadatelů zúčastnilo 110 tisíc návštěvník­ů, z toho 67 500 přijelo na motorkách. Nejdelší cestu měl na oslavy jezdec z Číny, který ujel 14 tisíc kilometrů. Během akce organizáto­ři pořádali také vyjížďky po Středočesk­ém kraji, jako do Kutné Hory, na Křivoklát, Český Šternberk nebo na Konopiště.

Roman Šafhauser

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Výročí Organizáto­ři si vybrali Prahu, protože pražský klub Harley-Davidson je nejstarší na světě, slaví 90 let.
Foto: František Vlček, MAFRA Výročí Organizáto­ři si vybrali Prahu, protože pražský klub Harley-Davidson je nejstarší na světě, slaví 90 let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia