MF DNES

V červenci už tropy nepřijdou P

- — Robert Oppelt

o extrémech v dubnu a v květnu se počasí v červenci uklidní. Meteorolog­ové slibují, že bude takové, jaké lidé od prvního měsíce letních prázdnin čekají. Teplo, ale žádné extrémy. Meteorolog­ové nečekají ani vytrvalé deště a sucho také nebude.

Průměr nejvyšších denních teplot bude v příštích čtyřech týdnech kolem 23 až 25 stupňů.

Nejteplejš­í počasí bude na konci tohoto týdne, a to i přes to, že se v úterý a ve středu ochladí a přijdou přeháňky. Rtuť teploměru se může vyšplhat až ke 29 stupňům. A ani ve zbytku měsíce teploty zřejmě nevystoupa­jí nad 30 stupňů. Předpoklád­á to měsíční výhled Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Teplo až koncem týdne

S vedrem se tak Česko zřejmě zatím rozloučilo. Tropické teploty se v Česku objevily ve čtvrtek, kdy například v Průhonicíc­h a Husinci-Řeži ve středních Čechách bylo naměřeno 34,3 stupně Celsia. Jen pro srovnání, historický rekord pro tento den je v pražském Klementinu 36,4 °C z roku 1957.

I tak ale čtvrteční teploty zaostaly o několik stupňů za rekordy z předchozíc­h let.

Naopak tento týden zaprší a ve středu mohou teploty spadnout i pod dvacet stupňů.

Teploty budou postupně mírně klesat i od poloviny července do začátku srpna. Přes den bude kolem 25 stupňů, první srpnový týden dokonce kolem 23 stupňů Celsia.

Předpověď slibuje srážky

Netrpělivě v posledních dnech obracejí oči k oblakům nejen zemědělci a zahrádkáři, ale aby zapršelo, potřebují třeba i vodáci. A podle výhledu meteorolog­ů by pršet mělo.

Většina českých a moravských řek je teď nesjízdná, nebo na limitu sjízdnosti. Vodáci mohou na Otavu, část Berounky nebo Vltavu od Vyššího Brodu, zcela nesjízdná je Sázava a s velkými omezeními Ohře. Na Moravě jsou sjízdné jen vodácky neatraktiv­ní dolní toky velkých řek – Moravy, Dyje a Odry od soutoku s Opavou.

Nejvíce pršet by mělo v posledním červencové­m týdnu.

Na déšť netrpělivě čekají zejména na severu Čech. Tam od čtvrtka platí pro oblast Ústeckého kraje výstraha před nebezpečím požárů. Lidé by neměli rozdělávat v přírodě oheň, vypalovat trávu nebo odhazovat nedopalky na zem.

Prodej zmrzliny láme rekordy

Výhled na červenec bez extrémních teplot ale asi nepotěší výrobce nápojů a zmrzliny.

Prodeje zmrzliny už v loňském roce stouply o procento na 34,3 milionu litrů mražené pochoutky za rok. Letos hlásí výrobci dokonce další nárůst – pomohlo jim teplé dubnové a květnové počasí. Dvě třetiny z celkové spotřeby zmrzliny se přitom zkonzumují v rozmezí od května do září. „Pokud porovnáme dlouhodobé výsledky, pak je letošní půlroční nárůst úctyhodnýc­h 25 procent,“uvedl manažer značky Prima Lukáš Dědek.

Letní sezona začala o měsíc a půl dříve a během teplých dní se prodeje zvyšovaly o desítky procent nejen znrzlinářů­m. Rekordně šly v teplém květnu na odbyt také nealkoholi­cké nápoje a pivo.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ??
Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ?? V zatopeném lomu v Srní u Hlinska se uskutečnil závod ve skocích do vody z výšky 16 metrů.
V zatopeném lomu v Srní u Hlinska se uskutečnil závod ve skocích do vody z výšky 16 metrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia