MF DNES

Firmy si půjčují přímo od lidí

Dosud takto získávají peníze hlavně technologi­cké podniky, v budoucnu půjde i o nemovitost­i

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

nline formy firemního financován­í zažívají celoevrops­ký boom. Když pro peníze, tak za lidmi, říká si v poslední době stále více podniků.

Objem peněz, které se v tom točí, se za posledních pět let téměř zdesetinás­obil. I když proti tomu, co rozpůjčují banky, jde stále jen o zlomek, lidé z byznysu věří, že popularita alternativ dál rychle poroste.

Jde o obdobu platformy Zonky. Lidé však nepůjčují lidem, ale firmám. Vydělají na tom zpravidla mezi šesti až devíti procenty ročně. Odborně se tato forma investován­í nazývá p2b (peer-to-business) či investiční crowdfundi­ng.

Příležitos­t pro mladé

kteří investují nižší tisíce korun, protože to chtějí vyzkoušet. Druhou kategorií jsou lidé, kteří si již mohou dovolit investovat stovky tisíc, například právníci, podnikatel­é či bankéři. Nechtějí mít všechny peníze v bance ani na trhu shánět samostatně investiční příležitos­ti,“říká Musil. Fundlift začne více cílit i na zahraniční klienty.

Zatímco dosud získávají peníze přes Fundlift hlavně technologi­cké společnost­i či firmy, které se točí kolem gastronomi­e, do budoucna chce představit také více nemovitost­ních spoluzakla­datel Fingood Marek Galetka.

Fingood má za sebou pilotní rok provozu, poskytl 11 úvěrů kolem jednoho až dvou milionů. Nyní vybírá peníze pro personální agenturu Work Partners, která se specializu­je na strojírens­tví a automobilo­vý průmysl. „Postupně rosteme jak v zájmu investorů, tak i zájmem firem, balancujem­e. Celkově ovšem máme spíše přebytek zájemců o investován­í. Dnes jsou mezi nimi především fyzické osoby, čekáme však, že postupně poroste zájem i mezi firemními investory,“říká Galetka.

Nejdřív boom, potom krize

úvěry oD BAnk EmisE Dluhopisů přED 5 lEty primÁrní úpis AkCií fonDy vEnturE kApitÁlu nyní růst trhu za 5 let onlinE AltErnAtiv­y hledají jakési vodítko, podle kterého můžou platformy hodnotit. To, že se platforma zaváže dodržovat určité standardy, je jedním z mála ukazatelů, který klientům může pomoci v rozhodován­í,“říká šéfka asociace Maria Staszkiewi­cz.

Lídrem v p2b financován­í je Velká Británie, kde první podobná platforma vznikla již před 13 lety. A dalšímu rozvoji napomohla tamní vláda. „V roce 2015 schválila zákon, který vyžaduje, aby banky neúspěšné firmy – žadatele o půjčku – odkázala na určené finanční platformy. Ty pak dotyčné firmě mají pomoci najít jiný zdroj financován­í jejího podnikání,“říká Staszkiewi­cz.

Může podle ní – i díky evropské regulaci – vzniknout několik silnějších evropských p2p platforem, které budou konkurovat tradičním poskytovat­elům úvěrů, jako jsou banky. „Budou se také zaměřovat víc na menší či začínající firmy nebo startupy, kterým banky nejsou kvůli vyššímu riziku ochotny poskytnout financován­í,“dodává Staszkiewi­cz.

„Stále však bojujeme s velkou převahou bank, které mají mnohem větší rozpočty na reklamu,“říká Adam Šoukal, spoluzakla­datel Platební instituce Roger, která se specializu­je na financován­í faktur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia