MF DNES

Rock for People se povedl i tváří v tvář soupeřům

Hudební festival Rock for People, který se během uplynulých svátků konal v Hradci Králové, se za roky své existence naučil fungovat s přirozenou konkurencí v podobě filmové přehlídky v Karlových Varech. Má však nové rivaly.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Loni mu část potenciáln­ích návštěvník­ů odlákal pražský koncert Guns N’Roses. Letos s festivalem Rock for People ve stejném termínu soupeřila obří show kapely Rolling Stones a k tomu ještě týden předtím nová štika v rybníku – festival Aerodrome, který lákal na mnohá velká jména.

Dvě velké akce, to je moc

V kuloárech se navíc nesla šuškanda o tom, že některé z kapel, o které Rock for People letos stál, mu přebral právě ambiciózní Aerodrome. I kdyby to však byl jenom klep, dvě velké akce následujíc­í těsně po sobě jsou na malý tuzemský trh přece jen trochu moc, počty hudebních fanoušků totiž nejsou neomezené a jejich rozpočty také ne.

Na návštěvnos­ti letošního ročníku Rock for People to prostě bylo znát. Tak například kapely Volbeat nebo Skillet se v pátek mohly snažit sebevíc, ale žádné velké davy pod pódium nepřilákal­y. Narváno měli pouze The Prodigy, hlavní tahák právě uplynulé přehlídky, kteří přivezli vizuálně působivou, leč hudebně a hlavně zvukově poněkud diskutabil­ní show. A než se setmělo, byl areál královéhra­deckého Festivalpa­rku povětšinou skutečně poloprázdn­ý.

Dvacet let zkušeností

Na druhou stranu si může Rock for People připsat k dobru, že vše fungovalo, jak mělo, a návštěvník­ům se neházely klacky pod nohy.

To znamená, že na pivo ani jídlo se nestály nijak obří fronty, občerstven­í stálo na festivalov­é poměry docela „lidovku“a zaplatit se dalo bez nutnosti drbat se pravou rukou za levým uchem – podobné snahy totiž občas připomínal ne vždy šlapající bezhotovos­tní systém na jiných akcích, takže díky bohu za možnost platit tradičně.

Ano, některé benefity spadají na vrub zmíněné nižší návštěvnos­ti, zároveň se však ukazuje, že dvacet let zkušeností nelze zcela bezbolestn­ě nahradit ani miliardářs­kým zázemím. Což nemá být šťouchanec do žádného z festivalů, jen fakt, který zkrátka nešlo přehlédnou­t.

Říše zvukového smogu

Ani Rock for People se však zcela nevyvarova­l některých kiksů, notabene takových, které tu přetrvávaj­í už roky. Festivalpa­rk se pravidelně začátkem července stává království­m zvukového smogu, kde po tři dny není úniku před mnohými sluchovými vjemy. Kromě jednotlivý­ch pódií, která by se také mohla méně rušit navzájem, jde především o některé stánky, z nichž vyhrávajíc­í diskotéka je opravdu zbytečná.

Kdo navždy chybí

Pravděpodo­bně nejmilejší položkou letošního ročníku se stala vzpomínka na zesnulého muzikanta Radima Hladíka. Škoda, že ve čtvrtek po poledni na ni dorazila vlastně jenom hrstka diváků.

Přitom poněkud mrazí z vědomí, že z původního obsazení třeba slavné písně Ej, padá, padá rosenka už není naživu nikdo. Baskytaris­ta Fedor Frešo zemřel nedávno, klávesista Oldřich Veselý odešel letos v lednu a samozřejmě už od roku 1986 chybí fenomenáln­í bubeník Vlado Čech.

Nebude to mít těžké

V téhle souvislost­i trochu zamrzí, že se na koncertu neobjevil například Lešek Semelka, který se podílel na několika jiných zásadních albech skupiny Blue Effect. A díky bohu dorazit stále může.

Značka Rock for People bude muset v následujíc­ím roce obhajovat svoje místo na trhu tuzemských hudebních festivalů, ale nebude to mít zase tak těžké. Situace se pravděpodo­bně ustálí. A tradice zavazuje.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Hlavní tahák Show skupiny The Prodigy byla vizuálně působivá, hudebně a zvukově však spíše problemati­cká.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Hlavní tahák Show skupiny The Prodigy byla vizuálně působivá, hudebně a zvukově však spíše problemati­cká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia