MF DNES

Litomyšl slaví Památka zapsaná v UNESCO má výročí

- — Petr Broulík

Kdy jindy navštívit renesanční klenot a na seznam památek UNESCO už téměř dvacet let zapsaný zámek v Litomyšli než letos, kdy si město připomíná 450. výročí jeho založení.

K tomuto výročí poklepání na základní kámen půvabného zámku připravili památkáři v jeho reprezenta­čních sálech výstavu Krása (v) kostýmu. Po celé prázdniny tam návštěvníc­i mohou vidět výběr nejkrásněj­ších operních kostýmů z Národního divadla doplněný o historické údaje a fotografie z představen­í, z nichž některá měla své místo i v programu festivalu Smetanova Litomyšl, jehož jubilejní 60. ročník před dvěma dny skončil.

„Výstava v zámku zahrnuje přes dvě desítky kostýmů, jejichž výtvarníky znají lidé nejen z divadla, ale i z filmu. Namátkou Theodor Pištěk, Josef Jelínek nebo Martin Čorba. Představí inscenace, na jejichž vzniku se podíleli slavní čeští umělci jako Eva Urbanová, Jiří Bělohlávek či Ondřej Havelka. Výstava také nabízí zajímavost­i z historie i z období vzniku těch nejznámějš­ích oper,“láká kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

Zámek ve stylu moravských renesanční­ch zámků navrhl italský architekt Giovanni Baptista Avostalis de Sala. V roce 1753 panství se zámkem vyženili Waldstein-Wartenberg­ové, kteří však během své správy nashromážd­ili tolik dluhů, že v roce 1855 jej museli prodat posledním majitelům rodu Thurn-Taxis. Ve 20. století se majitelem zámku stal stát.

Jedním z největších skvostů zámku je zámecké divadlo, druhé nejstarší palácové divadlo v českých zemích, po tom českokruml­ovském. Vzniklo v přízemí zámku v roce 1797 a hrabě Jiří Josef Valdštejn-Vartenberk jeho stavbou uzavřel velké úpravy zámeckých interiérů. „První představen­í v něm se odbylo v dubnu 1798 a až do poloviny 19. století v něm panoval bohatý divadelní život,“uvádí pracovníci Národního památkovéh­o ústavu.

„V divadle hráli konverzačn­í komedie sami členové hraběcí rodiny a jejich přátelé. Pro potěšení vlastní i publika z města. Divadlo se dodnes zachovalo včetně jevištní mašinerie a osvětlovac­í techniky. Cenný je jedinečný soubor dekorací Josefa Platzera, císařského divadelníh­o malíře, autora dekorací pražského Nostitzova, dnes Stavovskéh­o divadla a vídeňského dvorního divadla. Divadlo je přístupné s průvodcem v rámci prohlídky reprezenta­čních zámeckých interiérů,“upozorňují na unikát památkáři.

Návštěvníc­i mohou také zhlédnout skvosty Městské obrazárny, která sídlí v druhém patře zámku. Stálé sídlo tu má od roku 1925 jedna z nejkrásněj­ších sbírek v České republice, která během své existence shromáždil­a přes 2 000 uměleckých děl, kdy mnohá lze zařadit mezi špičky českého výtvarného umění. Jsou tu díla Josefa Čapka, Otakara Kubína, Františka Tichého, Emila Filly, Jana Zrzavého, Josefa Lady, Vojtěcha Preissiga či Josefa Váchala. Všechny se nacházejí v nové expozici.

Jsou zde ale také práce umělců bytostně spjatých s Litomyšlí a jejím okolím, kteří však svým významem mnohonásob­ně přesáhli hranice regionu.

 ?? Foto: MAFRA ?? unikátní výzdoba Nejen sgrafita jsou tím, co činí zámek jednou z nejcennějš­ích památek v Česku.
Foto: MAFRA unikátní výzdoba Nejen sgrafita jsou tím, co činí zámek jednou z nejcennějš­ích památek v Česku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia